Bevakade tomt asylboende – i sju veckor


INVANDRING. Den 19 juli tömdes asylboendet Gräfsnäs i Alingsås kommun. Men varje kväll klocka 21 kom väktare från Securitas för att bevaka byggnaden och de stannade till 06 på morgonen, i sju veckor.   

– Någonstans på vägen har inte informationen kommit fram till mig att det boendet har avvecklats, Migrationsverkets säkerhetshandläggare Antoinetta Sedelius till Alingsås Tidning.

Det var i årsskiftet mellan 2013 och 2014 som byggnaden Höglunda i Gräfsnäs togs i bruk som asylboende med en kapacitet på 220 asylsökande. I takt med att flyktingströmmen har minskat så har även antal boende gått ner och under våren huserade byggnaden omkring 140 personer.

Därför tog Migrationsverket ett beslut om att lägga ner boendet och den 19 juli i år stod byggnaden slutligen tom. Man hade dock missat en viktig detalj – att säga upp avtalet med Securitas som bevakade boendet nattetid.

Grannarna har därför stått och kliat sig i huvudet när de varje natt vid 21-tiden sett Securitas-vakter bevaka Höglunda och lämnat först klockan 06.00 – i sju veckor.

Tidningen hörde därför av sig till chefen vid mottagningsenheten i Borås, Mikael Westberg, som inte heller hade en susning om varför det fanns vakter vid byggnaden. Han vidarebefordrar till Migrationsverkets säkerhetshandläggare Antoinetta Sedelius.

– Någonstans på vägen har inte informationen kommit fram till mig att det boendet har avvecklats, säger hon till tidningen.

Vaktbolaget Securitas verkar heller inte ha haft något emot att patrullera den tomma byggnaden, då man inte slagit larm. Något som gör Sedelius konfunderad.

-Pettersson menar att här har, givetvis Migrationsverket ett ansvar men även Securitas, var vakterna blinda som inte fattade att det var tomt…

…men, men, det gör inte så mycket. Det är inga riktiga pengar det handlar om bara skattepengar…

Ska vi uppskatta kostnaden så

9 timmar per natt är 63 timmar i veckan x 7 veckor = 441 timmar

441 timmar x två väktare = 882 timmar á 600 kr/timme

529.200 kronor exkl. moms. 

Givetvis bara en grov gissning, timmarna kan vara fler om restider tillkommer och timkostnaden kan vara både lägre och högre men det var stor brist på vakter ett tag så…


11 responses to “Bevakade tomt asylboende – i sju veckor

 • Albert

  Inte så konstigt…
  Securitas = Gustaf Douglas, Moderaternas superskurk och en av Sveriges störste landsförrädare. En sniken Midasfigur som tycks kunna gå över lik (svenskars) för att fylla sin egen skattkista. I hans hemkommun Österåker har man till stora delar bytt ut polisen mot Securitas.

  Är övertygad om att han även var inblandad i ödeläggelsen av den svenska poliskåren eller ”omorganisationen” som den heter. Detta för att sedan kunna privatisera densamma. Det var ju faktiskt den ondskefulla Reinfeldtregimen som låg bakom det hela. Och Douglas styr som bekant det Moderata arbetarpartiet med hjälp av sin plånbok.

  Vem låg egentligen bakom utförsäljningen av (svenska folkets, mycket lönsamma, ägarandel i) Nordea? Och vem köpte sedan upp en av de största aktieposterna? Svar: G.D.
  Landsförvisning borde återinföras som straffmetod! (åtminstone för samhällsfarliga politiker).

  Gilla

 • jr

  Vem äger stället vill jag veta?
  Har dom fått betalt under tiden för full beläggning trots att det var tomt? Hur många såna här bluffboenden finns det runtom i Sverige?

  Gilla

 • Jag

  Vi har ett stort antal s k ”politiker” en ”politikerelit” som enbart skor sig själva! Flertalet har gått via s k ”politiska” ungdomsförbund för att göra karriär. Den enda ”verklighet” som flertalet s k ”politiker” har i ett vanligt arbete (som de för övrigt vet lite om) är troligtvis några veckors praktik i grundskolan alt gymnasium. Det är alltid lätt att vara generös med andras pengar!!
  Dessutom är det så lätt då man inte utkrävs ansvar!

  Gilla

 • Billy Boy

  De bortslarvade skattepengarna kommer säkert att vägas upp av alla högvinsterna som de ensamkommande med god arbetsförmåga …

  … genererar och då blir det en förtjänst för samhället lite längre fram.

  Gilla

  • Gruvmor

   Billy Boy – Det är ju som i Samuel Becketts klassiska pjäs, ”I väntan på Godot”. Han kommer säkert i morgon, trodde de som väntade… Men han kom aldrig.

   Gilla

 • dave

  Billigt! Billigt!

  Gilla

 • Hans Nilsson

  Vad ansvar innebär är helt okänt för ALLA som hanterar skattebetalarnas pengar.

  Gilla

 • Thomas

  Inte lätt för en väktare att veta om man skall ha koll på folket i huset
  eller om man skall vakta mot folk som vill bränna skiten

  Gilla

 • Adolf Nilsson

  Det är skönt att man är noga med våra skatte pengar.Fortsätter man snåla så tar pensionen slut,ska jag tigga som 70 åring.Nya utmaningar.Mvh Adolf

  Gilla

 • Lena

  I Sverige ett fullständigt normalt sätt att sköta svenskarnas skattepengar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: