Lagrådet: Nej till förslag om skärpta vapenlagar


INVANDRARBROTT. Lagrådet avvisar regeringens förslag om nya skärpta vapenlagar vid årsskiftet. Förslaget, som handlar om att justera straffskalorna, anses av lagrådet vara så dåligt underbyggt att det inte uppfyller grundlagens krav.

Men justitie- och inrikesminister Morgan Johansson anser att lagrådet är för formella och planerar ändå att lägga fram förslaget i riksdagen.

I regeringsformen, som är en grundlag, finns krav på att regeringen ska bereda sina beslut. Med det menas bland annat att berörda myndigheter ska höras och deras synpunkter vägas in i regeringens förslag till riksdagen.

Men här fick remissinstanserna alldeles för lite tid att ta ställning till de hårdare vapenlagarna, anser lagrådet.

Remisstiden var bara en månad, som dessutom råkade vara en sommar- och semestermånad. Lagrådet skriver: ”Av det anförda följer att beredningen av promemorian inte är godtagbar och det kan inte anses att regeringsformens beredningskrav är uppfyllt. På grund härav kan lagrådsremissen inte ligga till grund för lagstiftning. Lagrådet avstyrker förslaget.”

– Jag tycker att det är viktigt och angeläget och viktigt att få stopp på skjutningarna och det lagförslaget är en väsentlig del av det. Så det är viktigt att vi går fram med detta, säger Johansson.

Det är andra gången den här veckan som lagrådet underkänner regeringens förslag. Tidigare avvisade de förslaget om att FN:s barnkonvention ska införlivas i svensk lag.

Sveriges Radio

Läs Lagrådets yttrande här (PDF)

-Pettersson är inte så säker på att några lagar behöver ändras, grip de kriminella och använde de lagar som finns i första hand och döm till maxstraff i stället för som brukligt, lägre än minimistraffet. Framförallt använd utvisning.

Behöver några lagar ändras så borde en månad mer eller mindre inte spela någon roll när regeringen är sen med allt annat.


5 responses to “Lagrådet: Nej till förslag om skärpta vapenlagar

 • Lite

  När t.o.m. Sveriges justitieminister anser att våra grundlagar är tjafs som han står över…
  …ja då är det skit med regeringen. Och den så kallade oppositionen som inte slänger ut den röd-gröna sörjan fast att möjligheter funnits.

  Gilla

 • ossie

  Tyvärr går det åt det håller så att vanligt folk kommer att behöva beväpna sig för att skydda liv och egendom. Vi får tacka våra duktiga politiker för det.

  Gilla

 • RäddSomFan

  Hur fan kan en justitie- och inrikesminister tro att skjutningarna begås med lagliga vapen …vilket jävla stolpskott. Tror fanskapet att folket inte fattar att dom vill genomföra detta för att vi Svenskar inte skall ha en chans att försvara oss i framtiden med hjälp av vapen.

  Gilla

  • pettersonaxeagentlemansgentleman

   Du har sammanfattat detta på ett korrekt, koncist och kärnfullt sätt som går helt i den bittra sanningens ledband.
   Övriga kommentarer torde vara överflödiga.
   Andreas 🙂

   Gilla

 • angelicaplacet

  Det verkar finnas en stor grupp om åklagare som dömer till under minimistraff vid grova brott och för allmänheten skulle det vara intressant att få veta varför åklagarna gör det och om dom verkligen har rätt att göra det.

  Sen undrar allmänheten varför underlaget lämnades in underbyggt.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: