Lagrådet: Nej till förslag om skärpta vapenlagar

INVANDRARBROTT. Lagrådet avvisar regeringens förslag om nya skärpta vapenlagar vid årsskiftet. Förslaget, som handlar om att justera straffskalorna, anses av lagrådet vara så dåligt underbyggt att det inte uppfyller grundlagens krav.

Men justitie- och inrikesminister Morgan Johansson anser att lagrådet är för formella och planerar ändå att lägga fram förslaget i riksdagen.

I regeringsformen, som är en grundlag, finns krav på att regeringen ska bereda sina beslut. Med det menas bland annat att berörda myndigheter ska höras och deras synpunkter vägas in i regeringens förslag till riksdagen.

Men här fick remissinstanserna alldeles för lite tid att ta ställning till de hårdare vapenlagarna, anser lagrådet.

Remisstiden var bara en månad, som dessutom råkade vara en sommar- och semestermånad. Lagrådet skriver: ”Av det anförda följer att beredningen av promemorian inte är godtagbar och det kan inte anses att regeringsformens beredningskrav är uppfyllt. På grund härav kan lagrådsremissen inte ligga till grund för lagstiftning. Lagrådet avstyrker förslaget.”

– Jag tycker att det är viktigt och angeläget och viktigt att få stopp på skjutningarna och det lagförslaget är en väsentlig del av det. Så det är viktigt att vi går fram med detta, säger Johansson.

Det är andra gången den här veckan som lagrådet underkänner regeringens förslag. Tidigare avvisade de förslaget om att FN:s barnkonvention ska införlivas i svensk lag.

Sveriges Radio

Läs Lagrådets yttrande här (PDF)

-Pettersson är inte så säker på att några lagar behöver ändras, grip de kriminella och använde de lagar som finns i första hand och döm till maxstraff i stället för som brukligt, lägre än minimistraffet. Framförallt använd utvisning.

Behöver några lagar ändras så borde en månad mer eller mindre inte spela någon roll när regeringen är sen med allt annat.

5 thoughts on “Lagrådet: Nej till förslag om skärpta vapenlagar

 1. När t.o.m. Sveriges justitieminister anser att våra grundlagar är tjafs som han står över…
  …ja då är det skit med regeringen. Och den så kallade oppositionen som inte slänger ut den röd-gröna sörjan fast att möjligheter funnits.

 2. Tyvärr går det åt det håller så att vanligt folk kommer att behöva beväpna sig för att skydda liv och egendom. Vi får tacka våra duktiga politiker för det.

 3. Hur fan kan en justitie- och inrikesminister tro att skjutningarna begås med lagliga vapen …vilket jävla stolpskott. Tror fanskapet att folket inte fattar att dom vill genomföra detta för att vi Svenskar inte skall ha en chans att försvara oss i framtiden med hjälp av vapen.

  • Du har sammanfattat detta på ett korrekt, koncist och kärnfullt sätt som går helt i den bittra sanningens ledband.
   Övriga kommentarer torde vara överflödiga.
   Andreas 🙂

 4. Det verkar finnas en stor grupp om åklagare som dömer till under minimistraff vid grova brott och för allmänheten skulle det vara intressant att få veta varför åklagarna gör det och om dom verkligen har rätt att göra det.

  Sen undrar allmänheten varför underlaget lämnades in underbyggt.

Kommentera