Aurora 17 – övning för Försvaret


FÖRSVARET. För att öka den militära förmågan kommer Försvarsmakten under september att genomföra försvarsmaktsövningen Aurora 17. Det är en nationell övning som bygger ett starkare försvar, där samtliga stridskrafter deltar, och som ökar den samlade förmågan att möta ett angrepp mot Sverige. Övningen pågår 11-29 september 2017. 

Försvarsmaktens uppdrag är ytterst att försvara Sverige och svenska intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer. Ett av de främsta verktygen för att höja, pröva och signalera militär förmåga är övningar. Därför är omfattande och avancerad övningsverksamhet en central del av ett starkare försvar.

Aurora 17 är den första och största övningen i sitt slag på mer än 20 år. Deltagare är fler än 19 000 ur Försvarsmakten samt ett 40-tal myndigheter och förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA.

Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss. Förband i hela Sverige kommer att beröras men de största övningsområdena kommer att vara i Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg. För att stärka det nationella försvaret och öva förmågan att möta ett angrepp mot Sverige kommer deltagande förband att ta sig fram och öva i områden som ligger utanför Försvarsmaktens egna övnings- och skjutfält. I dessa områden kommer markägare och boende att särskilt informeras.

Ett flertal myndigheter kommer att delta i övning Aurora 17 och på så sätt öka den svenska totalförsvarsförmågan. Dessutom deltar militära förband från andra länder, något som bygger både säkerhet tillsammans och samtidigt ökar den svenska operativa förmågan.

-Pettersson lekte lite med siffror och jämförde Sverige men högaktuella Nordkorea, som inte verkar vara någon mumsbit för vem som en försöker.

 • Sverige antal invånare: 10 miljoner
 • Antal försvarsställda 20.000 personer och till det till kommer hemvärnet. Totalt 50.000 personer.
 • Antal soldater max 25.000
 • Nordkorea antal invånare: 25 miljoner
 • Antalet soldater: 1,21 miljoner plus eventuellt kärnvapen. Världens 4:e största militärmakt.

Propagandafilm om hur det borde vara…


19 responses to “Aurora 17 – övning för Försvaret

 • Zapad 17, rysk storövning samtidigt som Aurora 17 | Petterssons gör skillnad!

  […] Idag började försvarsövningen Aurora 17. Det är en svensk övning med internationell medverkan från sju andra Nato-länder med sammanlagt […]

  Gilla

 • Mjölner

  Den samvetsömme malajen och tomhylsan Hultqvist satt i morse i TV4 och ljög. Undras om han klarar sig kvar efter riksdagsöppnandet. Svenskt försvar, ingen kommentar.

  Gilla

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Vore det något bevänt med denna kostsamma försvarsmaktsuppvisning inom den humanitära stormaktens invaderade territorium, borde Auroras deltagare beordras att utföra synnerligen välbehövliga rensningsinsatser inom några av våra internationellt beryktade no-go-zoner. Det är nämligen där våra verkliga fiender står tillfinnandes.

  Detta vore fan så mycket behövligare än att ge denna föreställning, vars enda syfte är att understryka det föregivna hot Ryssland symboliserar.
  Sverige är genom fascistregimens försorg redan ockuperat av nationens ultimata antagonister, vilka likt blodiglar sugit sig fast på samhällskroppen, medan militären showar loss i buskagen för att imponera på varandra.
  Tröttsamt, dyrt och gagnlöst.
  Andreas.

  Gilla

 • Stenbock

  Lustigt att denna nyhet sipprar ut just idag samtidigt som Bonnierblaskan HD,har lagt in en nyhet från TT,kring några personer i en förening vid tyska Östersjösidan ! Dessa som jag uppfattat är,att likna med våra svenska friluftsföreningar,och fjällvandrare.
  Nu hade denna förening samlat förnödenheter (livsmedel,vatten m.m.) om en krissituation skulle uppstå.
  Detta uppfattades hos tyska säkerhetsmyndigheter som om de inte längre förlitade sig till staten ! En stor polisinsats inleddes mot ett antal person och deras hem för någon vecka sedan.Fund och resultat blev noll…
  Nu påstår Absurdska pressen (TT) att gruppen,var ”terrormisstänkta och hade tusentals namn på en dödslista”….Som jag skrivit tidigare,lita inte på svensk PK-press de fyller er med sagor.

  Gilla

 • Hans Nilsson

  Sveriges militära förmåga är och förblir även i framtiden ett luftslott. Pursvenska medborgare skall i första hand se till att skaffa sig resurser att skydda sig själv, sin familj och sin bostad.

  Gilla

  • Stenbock

   Hans:
   Samma idè som jag,och de personer som bunkrade livsförnödenheter i Schwerin gjorde, i mitt inlägg ovan.
   Risken med detta är ju,att vi betraktas som en fara för landet,och inte förlitar oss på Löfvens samlade expertis ! M.a.o. ”högerextrema”

   Gilla

 • TKDS

  Sverige gör ingenting med ett stort försvarsmakt. Och allra minst behöver vi samarbete med rysshatarna och mångkulturvurmarna i Nato.

  Putin är vår vän och Ryssland har absolut ingen vilja eller motivation att anfalla Sverige. Ryssland är den viktigaste garanten för invandringskritiska, konservativa och nationalistiska värderingar i Europa.

  Gilla

  • Håkan

   USA är Västvärldens enda garant för att våra samhällen skall bestå!

   Den som litar på Putin är galen!

   Gilla

   • Hans Nilsson

    Jag både litar och ser upp till Vladimir Putin. Jag är otroligt tacksam över att INTE USA ligger där Ryssland ligger. För egen del får Putin mer än gärna ägna sig åt lite vapenskrammel. Han får gärna varsla om det så att vi får möjlighet att dela ut blöjor åt ALLA dinga politiker, försvarsmaktens företrädare och en stor skara hjärntvättade svenskar som är mer eller mindre handlingsförlamade när det börjar blåsa snålt.

    Gilla

 • gamgubben

  Nu skälver förmodligen Ryssland då stormakten Absurdistan, tidigare Sverige, samlar sig till en hejdundrande övning.

  Gilla

 • selma

  jag har sett och pratat med dessa så kallade yrkes soldater och deras maskin utrustning när de var och övade i polen. Rena skrotet och soldater som inte viste var de hade varit. Jag tror inte ens att de hittar från rinkeby.
  Varför inte samöva med ryssland .

  Gilla

  • Stenbock

   Nja… Ryssland har ju nu valts ut som fienden även om det inte haft den där riktiga genomslagskraften,som våra tidigare ovänner..
   Tänker då åter på gamla goda tiden.Adolf var ju den störste fienden, efter nederlaget vid Stalingrad.Tidigare nominerad av Sossarna till Nobels Fredspris.
   Efter kriget har ju framför allt våra grannar typ,danskdjävlar och djävla finnar,för att inte glömma Norge och alla historier, fått klä denna roll ! Att det var två polacker som drunknade första dagen till havs spelar ju mindre roll,eftersom detta folkslag alltid tillhört de mindre omtyckta i Absurdistan

   Gilla

   • Stenbock

    USA deltager som bekant i denna manöver…Minns ni att Obhma (eller vad han hette) fick mottaga Nobel`s fredspris,
    och blev så glad,att han åkte hem och startade ”arabiska våren” ?
    Som bekant blev detta äventyr dyrt för oss Europèr.
    Tur det var norska nobel-kommitten som stod för valet.
    Slutligen finns någon av läsarna som vet var vårt försvarssystem,mot missiler och raketer finns gömt ?
    Avslöja då inte detta för ryssarna….

    Gilla

 • angelicaplacet

  Vi har sett hur polisen låter illegala gå in över gränsen och hjälper illegala att ockupera olika torg – vad är det som säger att vår militär skulle agera annorlunda?

  Gilla

 • Maria Eliasson

  Sicken saga! Tror någon att Sverige verkligen kan försvara sig den dagen vi blir attackerade? Betänk att vi har massor utav ISIS krigare mitt ibland oss.

  Gilla

 • Håkan

  I Pajaslandet Sverige är allt möjligt!

  KrösaMaja är Statsminister trots att den icke socialistiska sidan har långt över 50%!

  Rikspolisgrisen går glatt runt i polisuniform, trots att han inte har någon som helst polisutbildning!

  Likt Kling o Klang!

  Gilla

  • gamgubben

   Jämför inte den fiktiva gestalten Krösa, lingon, Maja som representerade det gamla idoga Sverige med punktsvetsaren. Du förolämpar stora delar av Småland.

   Gilla

 • Tomas O'Maely

  Militära övningar är bra och nödvändigt om vi skall behålla vårt land, men vi borde öva på att slå ner attacker från rätt fiende.

  Gilla

  • Stenbock

   Ja instämmer…Nu är det så illa att vårt försvar är placerat på västkusten. I dag befarar experter att fienden lär komma från öster !
   I annat fall,hade han mötts av ett starkt försvar från Djuramåsa…
   Nu återstår tråkigt nog,endast en del av de kanoner som tidigare fanns att beskåda.Svenska staten beslutade att beslagtaga (via fogden) delar av dem förra året.
   Läs gärna utförliga text kring vårt svenska försvar:
   http://www.beredskapsmuseet.com/batteri-halsingborg/

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: