Ungern vill ha betalt för EU-stängslet


INVANDRING. Ungerns regering kräver nu att EU betalar hälften av de över åtta miljarder kronor som landet de senaste två åren lagt ut på att stärka gränsskyddet mot flyktingar och migranter.

Bland annat har man uppfört dubbla stängsel längs gränsen mot Serbien och utbildat 3000 så kallade gränsjägare.

Det är en fråga om solidaritet, säger den ungerska regeringens talesperson Zoltán Kovács till Ekot.

Vi anser att Europa ska hålla i minnet den första regeln när det kommer till solidaritet – och det är att följa reglerna, säger Zoltán Kovács på sitt arbetsrum i Budapest.

Och Ungern, säger han, har följt reglerna som handlar om att skydda Eu:s yttre gräns till punkt och pricka.

Sommaren 2015, när tusentals flyktingar och migranter från länder som Syrien, Irak och Afghanistan varje dag tog den så kallade västra Balkanrutten upp genom Europa började Ungern uppföra ett många mil långt stängsel vid landets södra gräns. I våras förstärktes det med ytterligare ett stängsel och man håller också på att utbilda totalt 3 000 så kallade gränsjägare som ska hjälpa till att stoppa flyktingar och migranter från att okontrollerat ta sig in i Ungern.

Mer på Sveriges Radio…

-Pettersson menar att Ungern har rätt. Ungrarna har varit ockuberade av muslimer, kommunister, nazister och vill inte bli styrda av muslimer en gång till.

EU:s Schengensamarbete har som huvudsyfte är att underlätta fri rörlighet genom att avskaffa gränskontrollerna vid de inre gränserna inom Schengenområdet. Samarbetet innefattade också förstärkta gränskontroller vid de yttre gränserna för att förhindra obehöriga gränspassager och ett fördjupat gemensamt polissamarbete för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet.

Avskaffandet av gränskontrollerna vid de inre gränserna inom Schengenområdet hindrar inte en medlemsstat från att kräva att alla personer innehar eller bär på sig identitetshandlingar som styrker deras rätt att uppehålla sig på dess territorium som exempelvis Norra Bantorget.

De medlemsstater som har avskaffat sina gränskontroller vid de inre gränserna är Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. Även Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz ingår i Schengenområdet genom särskilda associeringsavtal. Därutöver har de europeiska mikrostaterna Monaco, San Marino och Vatikanstaten samt Färöarna och Grönland öppna gränser gentemot Schengenområdet.

 


7 responses to “Ungern vill ha betalt för EU-stängslet

 • Hans Nilsson

  Jag står helt bakom Viktor Orbans krav.

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Ungern är en skurkstat. Vill dom bygga stängsel o murar helt i kommunistisk anda får dom fan mig betala själv.

  Gilla

 • Hönsmamman

  Det stängslet har sparat oss mycket pengar.

  Om vi (MigV) låtit bli att tillåta 8 000 (ca 100 boenden m 80 pers i varje, 20 rum m 4 i varje) att barnlajva under 1 år hade vi kunnat betala hela stängslet.

  Stängsletär en av Europas effektivaste investeringar i modern tid. Sveriges investering den sämsta.

  Gilla

 • Mimi N.

  Just det! Hur kommer det sig att Serbien förser illegala migranter med vägvisare som tar dem norrut där de får gott om bidrag och förmåner ?
  Häromdan hände det igen: en rumän, invånare i storstaden Timisoara (vänstra Rumänien nära gränsen) upptäckte av en slump medan han tog en promenad genom stadens botaniska trädgård en skara på 15 migranter som satt gömda bakom trädgården i väntan på en guide från Serbien! Migranterna bad rumänen på haltat engelska och försökte muta honom att inte avslöja dem. Mannen dock ringde 112 på en gång och polisen kom och hämtade migranterna. De var illegala som rymt från ett mottagningscentrum där de hållits i förvar tills de skulle utvisas. Polisen plockar ofta förrymda migranter som hoppas ta sig vidare väster- och norrut. Rumänerna tipsar myndigheterna när de ser migranter ströva omkring.

  Gilla

 • NT

  Klart att Ungern ska ha betalt. De hindrade en ännu värre katastrof.

  Gilla

 • Gus

  Heja Ungern !!!! 👍🏼

  Gilla

 • Argus

  Om alla EU:s medlemsstater var som Ungern skulle vi inte ha något problem med ekonomiska migranter. Fast, hur kommer det sig att Serbien släpper in dem?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: