Människor tvingades tigga – nu startar rättegång om slavhandeln


ZIGENARE. Tre personer som åtalats för att ha lurat människor till Sverige och tvingat dem att tigga ställs nu inför rätta. Rättegången inleds i Örebro tingsrätt under tisdagen. Fallet beskrivs som det mest omfattande hittills när det gäller tiggare som utnyttjats i människohandel.

De åtalade är två män som ska ha lurat bulgariska medborgare till Sverige med löften om byggjobb, samt en kvinna som ska ha hjälpt till. Tiggarna fick bo i en fallfärdig industrifastighet i Ljusnarsbergs kommun och enligt åtalet tvingades de tigga, men fick inte behålla några pengar.
Rättegången väntas pågå till slutet av oktober.

-Pettersson undrar hur Anders Lindberg och Henrik Arnstad ska tolka detta…

Om organiserat tiggeri på bloggen…

När SD påstod att det förekom organiserat tiggeri så blev de fullständigt utskällda av PK-etablissemanget och nu…

TIDIGARE 2017-01-26. Misstanke om organiserat tiggeri i Mossgruvan

ZIGENARE. De tre personer som sitter häktade i Örebro misstänkta för människohandel kan ha ägnat sig åt organiserat tiggeri. Det säger Per Andersson som vid flera tillfällen har träffat en av de misstänkta. Han berättar att det varje dag kört en bil från Mossgruvan som placerat ut tiggare i bland annat Lindesberg.

– Jag vet ju att det varje dag gått en bil varje dag till Lindesberg och antagligen till Ludvika, eventuellt också till Borlänge där man har kört ut människor som har suttit och tiggt och att de fått betala för den här bilen, säger Per Andersson.

Per Andersson säger att kvinnan själv har tiggt sedan flera år tillbaka.

Tror du att hon fått behålla pengarna hon tiggt ihop? – Hon har säkert fått behålla en del i alla fall. Men hon får ju betala för dyrt för ett boende och så kostar ju bilen en del och eventuellt så kan det vara några andra utgifter. Men jag har hört en summa nämnas för boendet, cirka 4000 för en riktig ruckellägenhet men dock med värme, vatten och toalett, säger Per Andersson.

Per månad? – Per månad.

Åklagare Lars Duberg vill inte kommentera uppgifterna på grund av förundersökningssekretess. Men enligt polisens definition av människohandel så är det en organiserad transport av människor med syfte att utnyttja dem för olika ändamål. Ett av dem är just tiggeri.

-Pettersson tror inte på uppgifterna om organiserat tiggeri och kriminell människohandel för Aftonbladets Anders Lindberg har sagt att det inte förekommer och att det är de alternativa medierna som sprider falska nyheter…

Sedan kan man naturligtvis fundera på vad åklagaren menar med att ett av ändamålen är tiggeri? Vad är de andra ändamålen tro…

2015-12-03_1948

TIDIGARE 2017-01-20. Tre zigenare gripna för människohandel

Tre personer sitter anhållna misstänkta för människohandel efter en polisinsats i Mossgruvan på torsdagen. Det var runt lunchtid på torsdagen som polisen gjorde ett tillslag mot en fastighet i Mossgruvan, norr om Ljusnarsberg.

Insatsen gjordes av gränspolisen tillsammans med lokalpolisområde Lindesberg. – Det har varit en ständig trafik med människor i Mossgruvan en längre tid. Tillslaget handlar bland annat om att utreda om det finns personer som har befunnit sig i landet längre tid än man har rätt till, berättade Anders Sjöberg, kommunikatör vid Örebropolisen igår.

Enligt P4 Örebro omhändertogs även några barn i samband med händelsen.

Ljusnarsberg som varit med på bloggen en hel del, bland annat år 2011, då Ljusnarsberg valdes till Sveriges sämsta kommun. Sedan dess har det garanterat inte blivit bättre med mängder av asylsökande i den lilla kommunen, dessutom har det varit och är problem med zigenare som det här fallet handlar om. De skräpar ner, förstör och kör omkring i oskattade och oförsäkrade bilar…

Läs här om när Uppdrag Granskning sände ett reportage om Mossgruvan i september 2015 så myndigheterna har haft tid på sig att reagera men flatheten råder…

Ett kort utdrag ur reportaget nedan, den gäller åtta romer som olagligt bor i en sommarstuga…

Silvia Redzep översätter: Ja jag känner mig lurad när du berättar detta nu klart jag känner mig lurad.

Vem av bulgarerna som lurar vem är omöjligt att avgöra. Kerstin och Ewald har polisanmält händelsen men förundersökningen är nerlagd.

Eftersom ingen har stulit med sig någonting är det inget inbrott, enligt polisen. Inte heller är det egenmäktigt förfarande eftersom polisen inte kan bevisa uppsåt. Polisen hänvisar istället till kronofogden. Dom skriver:

”Din motpart (svarande) måste vara identifierad, t.ex. genom namn och personuppgift. Du får själv ordna med den utredning som kan krävas för en formellt riktig ansökan.”

Det vill säga att det snart 80-åriga paret först måste åka till Sverige och själva konfrontera dom åtta personerna i sommarstugan och begära deras id-uppgifter.

Reporter: Har du varit med om något liknade tidigare?

Ewald Scholer (telefonare): Nej, när jag berättade det här för vänner och bekanta i Schweiz så säger 98 procent av alla män ”Sverige är väl ingen bananrepublik.

Kanske är det snarare myndigheternas oförmåga att ta i problem, än EU-migranterna själva, som har skapat  den tilltagande frustrationen i Högfors.  Fast just idag inträffar något ovanligt, en polispatrull med självaste polismästaren från Örebro dyker upp i orten…


8 responses to “Människor tvingades tigga – nu startar rättegång om slavhandeln

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: