Big Ben har tystnat


GOTT OCH BLANDAT. Big Ben slutar att klämta i fyra år. Londons mest berömda klocktorn ska restaureras. Det medför en paus i klämtandet fram till 2021 – den längsta pausen i tornets 158 år långa historia.

Elizabeth Tower – som Big Ben officiellt heter – ska få alla sina kugghjul rengjorda och smorda i en cirka 300 miljoner kronor dyr renovering. Renoveringen är planerad att pågå i fyra år, och under den perioden kommer tornets klockor inte att klämta varje timme, som de brukar.

Beslutet om pausen i klämtandet har tagits av hänsyn till de arbetare som ska plocka isär urets mekanism och reparera urens glas. Klockorna klämtar nämligen med en styrka av 120 decibel, vilket motsvarar att stå intill en tjutande polissiren.

Det är underhuset – som tillsammans med överhuset utgör det brittiska parlamentet – som har beslutat att arbetarna inte kan arbeta säkert, om den tretton ton tunga huvudklockan klämtar alldeles intill dem.

Klockan kommer trots det att klämta vid speciella tillfällen som nyårsafton och på ”Stilleståndsdagen”  klockan 11 den 11 november 1918 – ”den elfte timmen på den elfte dagen i den elfte månaden” då man minns de som stupade i första världskriget över hela världen.

Enda sedan slutet av 1200-talet har det stått ett klocktorn på den plats där Elizabeth Tower står i dag. År 1600 revs det dåvarande tornet, men när Westminister-palatset skulle återuppbyggas efter en brand 1834, beslutade parlamentet att ett klocktorn skulle tillfogas.

-Pettersson undrar. Fyra år och 300 miljoner för att renovera en klocka, det är märkliga tider…


4 responses to “Big Ben har tystnat

 • Lena

  Med en muslin som borgmästare i london, en pakistanier så tror jag att den har tystnat för alltid !

  Gilla

 • Korsfarare och otrogen hund

  Londons islamistiska borgmästare hade hellre sett att Big Bens klockslag hade ersatts med minaretutrop och muslimska bröl för gott.

  Gilla

 • Argus

  ”-Pettersson undrar. Fyra år och 300 miljoner för att renovera en klocka, det är märkliga tider…”

  Enligt ännu obekräftade uppgifter gick uppdraget till svenska Migrationsverket. Mikael Ribbenvik säger i ett uttalande att det blev så billigt därför att MV hade tagit fel på biljon och billion.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: