Kina tystar det muhammedanska oväsendet


 I nordvästra Kina i Qinghai-provinsen har myndigheterna tagit bort över 1000 högtalare från moskéer för att eliminera bullerförorening,

Högtalare avlägsnades från 355 moskéer inom loppet av tre dagar. Miljöskyddsinspektörerna hade fått massor med klagomål från invånarna om bullerförorening från högtalarna på moskéer i år. Klagomål om buller från moskéer är vanliga i nordvästra Kina.  Invånare som bor nära moskéer klagar på att de islamiska oljuden som kallar till bönemöten väcker dem tidigt på morgonen.
 Högtalare på moskéernas minareter har orsakat kontroverser i många länder, inklusive muslimska länder. Under 2012 uppmanade vicepresident Boediono i Indonesien, världens mest folkrika muslimska land, att moskéer skulle tona ner ljudet efter omfattande klagomål, rapporterade AFP. Saudiarabien förbjöd moské högtalare för speciella nattböner under Ramadan under 2012, enligt Arab News.

I Indien beordrade Bombays högsta domstol 2014 polisen att ta bort högtalare från moskéer som inte hade erhållit nödvändiga tillstånd från myndigheterna. Moskéens högtalare har också orsakat spänningar i USA och Tyskland.

Eder FjärranÖsternRapportör, som under 6 månader i Indonesien bodde granne med en mosque, har mycket stor förståelse för åtgärden.

 


4 responses to “Kina tystar det muhammedanska oväsendet

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: