Asylrätt är inte lika med uppehållsrätt


INVANDRING. I den svenska debatten har det av journalister nästan uteslutande talats om flyktingar och flyktingkris. Det leder fel. För även om inbördeskriget i Syrien varit en viktig del bakom ökningen av antalet migranter de senaste åren så är syrierna baren en liten del av en större trend av ökad migration i världen.

Avslag tre gånger men är ändå kvar i landet och fri att demonstrera.

Flyktingar från Syrien har heller aldrig utgjort en majoritet av de asylsökande till Sverige och en del av de syrier som kommit hit har inte ens flytt från Syrien utan flyttat från andra betydligt fredligare länder. I andra europeiska länder talar man i klartext om en migrationskris. Det är till exempel det statliga brittiska TV-bolaget BBC:s standardbenämning.

Antalet flyktingar i världen lär vara runt 60 miljoner, hur många av dem som flyr från krig eller svält vet jag ej men till dem kommer det ett enormt antal människor som vill och tror att de kan skaffa sig ett bättre liv i den rika västvärlden. De är migranter och inte flyktingar. I praktiken kan det vara svårt att skilja på de två grupperna, speciellt som många i migrantgruppen ljuger grovt.

I stort sett alla, migranter och flyktingar, har på något sätt passerat andra länder och flyktingläger på sin väg till bidragsparadisen i nord. Det är naturligtvis inte kul att bo i ett av FN:s flyktingläger i Jordanien, Libanon, Grekland eller Italien men den miljard fattiga människor runt om i världen som lever på mindre än en dollar om dagen har det heller inte så kul.

 

 

Endast en bråkdel av de media i dagligt tal kallar flyktingar är det dock i juridisk mening.

Sverige har skrivit under FN:s flyktingkonvention. Det betyder bland annat att Sverige ska pröva varje persons ansökan om asyl individuellt. Alltså pröva, inte ge asyl.

Det verkar dock bland media och andra grupper finnas en villfarelse att alla som kommer till Sverige har rätt att stanna här.

Varifrån kommer missuppfattningen om att alla som kommer till Sverige har rätt att stanna i landet? Varifrån kommer vanföreställningen att asylrätten är liktydig med permanent uppehållstillstånd i Sverige?

Asylrätten medger en prövning för den sökande, en prövning som kan leda fram till ett ja eller nej till att få stanna i Sverige. Det borde vara begripligt för var och en. Till och med för de etablerade medierna. Vad är det annars för idé med hela asylprocessen?

I dagarna har det varit aktuellt med afghanska män som demonstretat på först MYnttorget och nu Medborgarplatsen i Stockholm. De får hjälp av några som i media kallas Nätverket Ung som har som krav att utvisningarna till Afghanistan stoppas. Alltså de afghaner som har fått sin sak prövat enligt asylrätten och inte har asylskäl eller andra skyddskäl ska avv någon oklar anledningen ändå få stanna.

Lägg märke till att det ord som används i media är manifesterar, inte det korrekta demonstrerar, som väl låter för provocerande. Man ansöker annars om demonstrationstillstånd hos polisen, något manifestationstillstånd har ingen människa hört talas om. Nåja, möjligen en petitess.

Polisen har, enligt SVT text, anmält arrangören Ung i Sverige för brott mot ordningslagen men kommer inte att upplösa sammankomsten. Tydligen ser inte längre polisen det vara en primär uppgift att upprätthålla lag och ordning.

Tvärtom! Polisen håller vakt och skyddar den ”manifestation” polisen själv anmält för brott mot ordningslagen!

Den svenska dumheten förnekar sig inte.

Som vanligt i dessa sammanhang är det också stört omöjligt att få något begrepp om vem eller vilka som ligger bakom det som i media omtalas som nätverket Ung i Sverige. Åtminstone hittar man ingen faktaruta i något media om Ung i Sverige, däremot i nästan i alla media fylliga faktarutor om en grupp som kallas Nordisk ungdom (ett femtontal personer som skanderade slagord och påstås ha kastat en rökbomb mot manifestationen, medan andra källor påstår att manifesationen Ung i Sverige attackerade Nordisk ungdom). I det ena fallet, Nordisk ungdom, får vi veta massor, i det andra fallet, Ung i Sverige, får vi inte veta ett dugg. Varför den mörkläggningen?

-Pettersson vet bara att afghanerna har fått sin sak prövat enligt lagen och ska Sverige försöka vara en rättstat så ska aghanerna ka hem, lugnt, sansat och frivilligt eller gripas och skickas hem med tvång vad än ”manifestationen” Ung i Sverige än säger.

Sedan kan man undra två saker:

 • Var är de afghanska barnen?
 • Var är de afghanska flickorna?


16 responses to “Asylrätt är inte lika med uppehållsrätt

 • ministreeMints

  …när det gäller Afghanistan så är ca 20 av 22 regioner i landet lugna,alltså inga krig förekommer där. Pakistan skickar hem hundratusentals afghaner-de sista måste vara ute i Dec 2017.
  Många sk flyktingar åker ofta hem på semester-då de fixat och fått uppehållstillstånd+bidrag-läs mer här:

  –Asylum seekers found returning home to war zones on HOLIDAY–
  http://www.express.co.uk/news/world/710171/asylum-seekers-return-home-war-zone-holiday-migrants-refugees

  Gilla

  • Hönsmamman

   Tyskland och Nederländerna? Fler?

   Vissa svenska politiker brukar påstå att Sverige ska vara föredöme.

   Att skicka hem semestrande ”flyktingar” vore ett område som de kunde lyfta upp på den listan. Här skall vad jag förstår deras asyl i vårt land förfalla eftersom de inte längre har asylbehov utanför sitt hemland.

   Vissa svenska politiker agerar som om de inte fattar ett skit.

   Gilla

 • Mjölner

  Alla har inte automatisk rätt att söka asyl, asylrätten är villkorad. Murvlarna orkar inte läsa om FN;s asylregler utan fläskar på med allehanda lögner om asylrätten. Så fort du stiger av tåget i Malmö är du svensk enligt deras synsätt. POLISEN ÄR EN DJÄVLA FARS EN TRAGISK PROV PÅ STATENS SÖNDERFALL. Bankokspyan E. och Svetsar´n L. bör snarast söka asyl på sydpolen.

  Gilla

 • Orvar d.ä.

  Som jag har påpekat hur många gånger som helst.

  Vilket annat land på denna planet kan jag resa till.
  Och omedelbart kräva en central lägenhet, fritt uppehälle och gratis läkarvård.

  Tala om det för mig, och jag gör som dessa – hyr ut lägenheten i 2:dra hand, säger upp mig, och omedelbart flyttar dit.

  Gilla

 • GO

  Vi skattebetalare skulle också demonstrera och klaga på att vi inte får valuta för pengarna

  Gilla

 • Ama Tona

  Hur svårt kan det vara att få FN , EU med Sveriges regeringen , förstå att alla kan inte få plats i Sverige… Att all energi ,resurser och finansieringsmedel måste gå till att göra deras kontinent beboeligt . Att de måste börja med att se över vad deras religion leder till …
  Det kan väl inte var några problem hehehehehe…

  Eftersom de kommer inte att ha kapacitet själva att bygga upp något land, lättare att få bidrag här, så måste vi förmå världen att hjälpa de på plats..
  Förresten de som verkligen berhöver har inga medel att flaxa runt i Europa ..

  Gilla

 • Lilla fröken PK

  Om någon bevijas asyl, bör denna vara tidsbegränsad. Tanken är att man ges skydd under den tid förhållandena i hemlandet är outhärdliga. Därefter skall man återvända. Asylrätten är inte samma sak som invandring och bosättning utan krav på motprestation.

  Gilla

 • Nisse

  Undrar om alla vet att sossarna vill ta ut 250 milijarder från valuta reserven
  det blir väl som sist då Persson tog ut från pensionsfånderna det skulle betalas tillbaka sa Persson. Detta har inte skett. Lita aldrig på en sosse…..

  Gilla

 • Hönsmamman

  Det finns ingen lag som stödjer rätten att missbruka asylrätten.

  Gilla

 • Hönsmamman

  Apropå rätten att demonstrera. Skillnad om medborgare eller ej.
  https://mobile.twitter.com/perhagwall/status/895971114593267713/photo/1

  Gilla

 • ulsansblogg

  ”Asylrätten” är ingen rättighet men det tycks vara en skyldighet för svensk befolkning att betala skatter till lycksökarnas bidrag och deras övriga dagliga kostnader.. De som kommer till Sverige enligt svenska politiker är endast ett medel för att stadfästa politikernas makt. Politikerna och deras hantlangare den svenska journalistkåren demoniserar de som inte ansluter sig rill deras egoistiska agenda. Problemet är svenska politiker och journalister städslade av MSM.
  https://ulsansblogg.wordpress.com/2016/08/18/mainstream-media-msm/

  Gilla

 • Hönsmamman

  Det är indirekt en manifestation av Ygemans inkompetens. Men det är en annan sak.

  Gilla

 • Adolf Nilsson

  Punkt slut ,deras rätt har prövats en gång,fick avslag då skall dom hem till mamma och pappa.Har dom fått tre gånger avslag då skall dom hemm omedelbart och det skall polisen se till att det blir gjort. Men dom är upptagna med att dansa i pride paraden.Vi har ju ardalan minister pojken som är född i England,hans familj fick inte Put i GB.Dom flyttade till Sverige, fick avslag här okså sedan var dom i Sverige utan Put 4 år.Till slut fick dom Put av humanitära skäl.Nu han är minister i värdens sämsta regering.Så kan det gå när sossarna har makten för länge.Svetsarn avgå.Tack för mig ADOLF

  Gilla

 • angelicaplacet

  Är det nu vi ska förstå på riktigt att polisen inte vill utföra lag och ordning i Sverige?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: