Minns ni? – I mars 2017 lovade statsministern tio miljoner extra för att stärka IT-säkerheten


IT-SÄKERHET. 2018 är det val i Sverige, och i mars dag bjöd regeringen in samtliga oppositionspartier för att diskutera hur demokratin ska fredas från falska nyheter och datastölder. – Det har blivit alltmer uppenbart med risken för att främmande makter försöker påverka allmänna val och utgången av det, sade statsminister Stefan Löfven (S).

Statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) träffade representanter för samtliga oppositionspartier för att diskutera riskerna. För expertkunskaperna svarade Säkerhetspolisen (Säpo) som redogjorde för den rådande hotbilden.

– Vi har alla ett gemensamt ansvar att freda den kommande valrörelsen och det gör vi genom att ta hotet på allvar och höja vår förmåga att stå emot otillbörlig verksamhet, sade Stefan Löfven och fortsatte – Jag vill inte spekulera för mycket i vem som kan vilja påverka. Men vi måste se till att skydda de allmänna och fria valen.

Enligt Löfven är dagens IT-system sårbara och ett angrepp kan få ödesdigra konsekvenser. Därför måste motståndskraften stärkas. En nyhet var att regeringen anslår tio miljoner extra i vårbudgeten till Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB, för att stärka förmågan att stå emot IT-angrepp.

Löfven kommenterar också den ryske utrikesminister Lavrovs påstående att det är löjligt att anklaga Ryssland för att vilja påverka valet i Sverige.

– Jag har inte sagt att de ska det. Uppenbart att Ryssland var aktivt i det amerikanska valet, och det är det jag har påpekat. Vi kan inte utgå ifrån att vi är immuna, säger Löfven.

Säpo har även fått uppdraget att löpande hålla de politiska partierna uppdaterade om vilka risker som finns när det gäller spridning av falsk information och vad de kan göra för att hindra till exempel dataintrång där känsliga uppgifter kan läcka ut och påverka valrörelsen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var nöjd efter mötet, men menar att det är problematiskt att diskussionen i så hög grad handlar om hur ryska intressen skulle styra den rådande bilden av tillståndet i Sverige.

Åkesson (SD): Kallas för Putin-lakej– Så fort man beskriver ett problem så är man Putin-lakej. Det är ju uppenbart ett problem om debatten förs på den nivån, sa Jimmie Åkesson.  

Men det påstås ju ibland i debatten att just ditt parti skulle gynnas av att en mörk bild målas upp, och att Ryssland hjälper till med detta. Varför tror du att det är så?

– En del av påverkansoperationerna, i den mån de pågår, handlar ju om att så split och destabilisera våra system. Och det är klart att även den debatten kan vara en del i detta. Det måste bli en sans och balans i debatten att vi inte börjar slå påståenden om falska nyheter i huvudet på varandra så fort vi inte är överens.

Centerpartiets Annie Lööf uppskattade regeringens inbjudan, eftersom hon anser att frågan är överordnad partipolitken. – Framför allt måste vi se att det finns autonoma miljöer och extrema rörelser på både höger- och vänsterkanten internt här i Sverige som försöker påverka på olika sätt. Men också andra länder, inte minst Ryssland, arbetar med påverkansoperationer. Vi behöver vara vaksamma och höja kunskapsnivån, säger Annie Lööf.

SVT i mars 2017.

-Pettersson inser att än en gång var Åkesson något på spåret. När andra diskuterar ryssarna visar det sig att det var den svenska regeringen som är den stora faran för Sveriges IT-säkerhet.

Ni vet väl att samtliga av Sveriges myndigheter kan hackas på mindre än en timme. Detta enligt FRA, Försvarets Radio Anstalt som bland annat ska stödja informationssäkerheten hos myndigheter samt signalspana på andra.

Åkesson har i många år föreslagit att de ska ha hand om säkerheten på samtliga statliga myndigheter…

 


6 responses to “Minns ni? – I mars 2017 lovade statsministern tio miljoner extra för att stärka IT-säkerheten

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Den mest hotande påverkansoperationen där det gäller att så split och destabilisera det svenska systemet, svarar vår egen för länge sedan genomskådade korruptionsministär för.
  IT-skandalens dimension är mer än tillräcklig för att belysa det systematiska vanstyre som utspelas och måste tveklöst erbjuda ett utomordentligt tillfälle att omyndigförklara och avsätta inte bara trenne pliktförgätna gökar, utan hela det lögnaktiga skräckkabinett regeringen utgörs av.
  Andreas.

  Gilla

 • kbrel

  Åkesson är mycket klok den herren tar man inte där man sätter honom!

  Gilla

 • age

  Kan det bli något annat resultat om en person med ”kurs på komvux”
  får uppgiften att vara ansvarig för landets IT-säkerhet?

  Jag är rädd!
  Känner du dig trygg?

  Gilla

 • Mm

  Okunniga och de flesta outbildade sossar, då blir det så här, när skall svenska folket kasta ut dem där de hör hemma. Börja jobba på våra hem för vuxna kriminella invällare, det är ju ni som tagit hit skiten, nu kan ni börja arbeta på riktigt.

  Gilla

 • Anna2

  Är det orimligt att tro att de hoppades att kunna dölja allt fram till valtiderna nästa år och då skylla allt på ”Ryssen”?

  Gilla

  • Bosse

   En bra synpunkt Anna2! Skulle SD få vad dom tycker är orimligt mycket röster så hade dom skyllt detta på ryssen.Nu har dom istället själva förstört detta IT-säkerhetsmöte dom hade.Nu kan dom inte påstå att någon annan än dom hade ansvaret.Bara detta visar hur otroligt dum Löfven och sossar är.Som när Mona Sahlin skulle
   bli statsminister.Hade hon hållit sig lugn bara en månad till så hade hon blivit vald.Nej! då var hon tvungen att stjäla en Toblerone.Skandaler,maktfullkomlighet,lögner måste ligga i generna hos sossar.Likadant nu.Ställa till med detta ett år före valet.Men dom kan fortsätta.Nån gång måste folk som röstat på dom år efter år inse att detta går inte längre.Tänk denna underbara tanke att SD
   skulle få 51%! Då kan det finnas hopp för Sverige.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: