Nationalism eller globalism?


Världen har de senast århundradena styrts av nationalister och nationalism. Det har väl inte gått något vidare med flera stora krig som följd.

Efter andra världskriget har dock världen styrts mot globalism. FN, EU och storföretagen har fått allt mer att säga till om. I Europa har vi sluppit storkrig men i sydöstra delarna har det varit rejäla bråk.

Globalism har blivit mode, kanske främst bland ungdomar och beresta som gillar att tala om att de rest över hela världen, ätit all världens mat och talar flera språk, gärna med grannen, och alla är så trevliga.

Nationalism är däremot närmast ett skällsord. Den enskilda människans önskan om att få leva med likasinnade, känna trygghet, få njuta av sitt eget arbete och ha gemensamma normer som förs vidare genom generationerna är omodernt. Att en mindre grupp som delar språk och åsikter i stort strävar mot ett gemensamt mål är töntigt.

-Pettersson är inte mannen att exakt definiera nationalism och globalism och det finns säkert mellanlägen. Klart är att frågan skär rakt genom den vanliga höger-vänster politiken.

Vad är du?


38 responses to “Nationalism eller globalism?

 • Mikael Eriksson

  Nationalismen i sig framkallar inte krig. Den kan däremot användas som ett instrument för att uppnå vissa syften. Vartenda större krig sedan Napoleonkrigen har initierats och finansierats av bankirer. Även revolutionerna i Frankrike och Ryssland finansierades av banker i Europa och USA.

  Gilla

 • compulsoryunion

  Asylbedrägeri industrialismen är -ismen S-förskingrarna försöker plocka våra pengar och egendom med.

  Gilla

 • Luntan

  Det finns ”ismer” av olika slag. Nationalist förefaller numera blandas ihop med rasist & nazist? Fattar inte vad som är fel med att försvara sitt liv och det land ens släkt sedan många generationer blivit född i? – Jämför med Finland…
  PS Vi kan ju använda begreppet Patriot?

  Gilla

  • Bogdan Lesniewski

   Det är betydande skillnad mellan nationalism och patriotism. Inte för att jag fördömer någon form men föredrar patriotism, som är mycket mindre aggressiv.

   Gilla

 • ruben

  Här är exempel på allvarliga följder av det globalistiska experimentet som EU och Sverige leker med.
  http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/de-kan-s%C3%A4ga-att-de-ska-v%C3%A5ldta-min-dotter-eller-skjuta-min-son-1.4475072
  Jag undrar om Sveriges regering vill att Sverige skall ha en fungerande poliskår? Jag tror de inte ens har pratat om det.

  Gilla

 • ladulaas

  Nationalism har alltid funnits, krigen började inte alls med Europas nationalstater. Alla folk, som vill leva enligt sina egna regler och sin egen kultur, har en gång erövrat sina territorier, som de sedan försvarat. Man ser det i alla kulturer, även de mest primitiva. De ”ädla vildarna”, som man vurmade för på 1700- och 1800-talen, har aldrig funnits.

  Det stora problemet är att nationerna vuxit över alla breddar, att man har låtit en landsförrädisk överklass krossa lokalsamhällena och folket lämnats förvirrade och utan kulturell och lokal förankring. Det är där svenskarna befinner sig idag, helt utan kompass, alltmedan deras nation Sverige mals ned i kvarnen av kolossen EU. Mindre än halva Sveriges befolkning är beredda att lägga två strån i kors för sitt land och för sina landsmän. Det är statusprylar, ytliga nöjen och skrytresor som gäller.

  Det är den extrema individualismen och egoismen hos dagens svenskar, som gjort det möjligt att sälja in globalisternas (läs: bankmaffians anarkokommunisters) förföriska men ondskefulla idéer. Någon ändring i svenskarnas inställning har vi inte sett, trots 4 decenniers ökande invandring. Gruppen invandrare – de flesta från främmande, våldsbenägna och starka kulturer – är idag extremt omfattande och vi ser nu dagligen hur de förintar vår kultur och vårt land.

  När samtliga makthavare – överklass, politiker, tjänstemän, jurister och ‘journalister’ – är inställda på att förstöra landet och bereda vägen för Bankmaffians globala diktatur, samtidigt som svenskarna låtsas som om det regnar, så ser åtminstone jag inget ljus i tunneln…

  Gilla

 • Falköga

  Bryssel har klassat Ålänningarna som de värsta utsläpparna av koldioxid i EU. 30 000 av Europas värstingar som dessutom är svensktalande. Det är för sådana här ointressanta och löjliga utredningar som vi med våra skatter högavlönar en hord av byråkrater i Belgien. Ingen vald politiker i Sverige eller i övriga EU-länder törs säga stopp. Utom Brexit.

  Gilla

  • ladulaas

   Du har fel. Det finns flera länder som stoppar invandring från MENA-länderna. Det är fr.a. Ungern, Slovakien, Tjeckien och Polen. Samtliga länder, som – den hårda vägen – lärt sig vad marxism är.

   Det marxistiska EU – som följer den kommunistiske greven Kalergis rasistiska och sinnessjuka planer slaviskt – ämnar krossa alla nationalstater i Europa. Invandringen är den murbräcka, som skall göra jobbet.

   Gilla

 • Janne

  Med globalismen kommer också problemen som ett brev på posten, det vet vi och det vet alla som fortfarande tänker någorlunda fritt.
  Globalism har aldrig någonsin fört något gott med sig.
  Soros är kanske den mest välkände samhällsomstörtaren och globale ekonomiske terroristen.
  Hans organisationer stöder terror och ondska runt om i världen. Han infiltrerar överallt där hans långa fingrar kommer åt.
  Vad han själv får ut av detta har jag aldrig förstått, förutom hans förmodade sinnessjuka tillfredsställelse inför kaos, krig, terror och elände!
  Globalism är ondska!
  Nationalism det motsatta.
  I ett nationalistiskt samhälle så drar alla åt samma håll, alla hjälps åt för att utveckla samhället i en positiv och god anda. Och här sparkas inga gamla människor ut eller kränks.
  Man lär sig respekt för andra människor och deras egendom.
  D.v.s. precis det motsatta till dagens globala kloak, Sverige!
  Janne

  Gilla

  • Tussilago

   Det han får ut av det är följande: Pengar, pengar, pengar och blir på så sätt en ekonomisk-envåldshärskare.
   Han hotade med, jag tror det var Ungern på Economic-forum 2017(?) kan ha fel land, att INTE reta upp en valuta-spekulant, ifrågan om att inte ta emot MENA-migranter, för då kunde det minsann gå illa…
   Tyvärr hittar jag inte det klippet längre och vet ej hur man ”laddar ner” filmer på Youtube.
   Mvh! Tussilago

   Gilla

   • Johan

    Om man retar upp en valutaspekulant kan det gå illa? Och annars? Går det bra då? Not…

    Gilla

 • Johan

  Om man tror att man ska kunna undvika krig genom att riva nationsgränser tror jag man gör en fatal tankegroda. Istället för risken för territoriella spänningar får man istället klankrig över hela området efter att folk har förflyttat sig obegränsat över området (i värsta fall hela planeten) och detta ska man försöka kontrollera med en centraliserad organisation. Även med decentraliserade enheter låter det som en okontrollerbar lösning. Gissar på att man istället för fredliga delar och vissa oroligare områden istället får en enda rnorm oroshärd istället. Tror på en kombination av självbestämmande nationalstater i förening som grundtanken bör ha varit med EU men den organisationen tycks i sin hybris blivit fullständigt dysfunktionell. Kanske ett EU 2.0 där man backar tillbaks till den ursprungliga grundtanken.

  Gilla

 • Mr Jordan

  https://tinkzorg.wordpress.com/2017/07/25/escape-from-rosengard/

  Bra skrivet om Malmö som framtidsscenario.

  Gilla

 • assad

  Ett kort råd följer: gå inte med i somaliska föreningen, det är inget bra.

  Gilla

  • Tussilago

   Hej Assad!
   Det var längesedan 🙂
   Hoppas du har en bra sommar! 🌞
   Mvh! T
   ps. Det är nog den SISTA föreningen jag skulle anmäla mitt intresse till!
   Skratt…. 😂😂😂

   Gilla

   • assad

    Hallå Tussilago, trevligt att se dig! 🙂
    Jag var liksom sarkastisk, men det vet den skärpte och underbara Tussilago redan om. 🙂

    Gilla

  • Tussilago

   Smickrare där…
   😉 🙂

   Gilla

  • compulsoryunion

   ökar chanserna att leva på bidrag av pensionärsblodspengar av vita.

   Gilla

 • Mr Jordan

  Globalisering för Sverige i praktiken, lydstat till den kommande världsdiktaturen. Vårt självgoda och naiva land, eller snarare våra politiker, har med glädje tackat ja till att utföra djupt samhällsförstörande experiment på sin egen befolkning. I det läget är jag verkligen för nationalism, alla dagar i veckan. FN och Bilderberg= Satans underhuggare.

  Gilla

 • compulsoryunion

  Nigerialismen(s) trojanska häst var Reinfeldt (kallade sig själv för stridshingst)

  Gilla

 • Tussilago

  Så här kanske de som reser mycket i verkligheten känner…
  fast det är kanske något de inte erkänner?

  Gilla

 • gamgubben

  Multikultur innebär väl inte att alla kulturer måste samlas i Sverige?
  Multikultur för mig som spenderat merparten av mitt arbetsliv i Europa, USA, Afrika och Asien är att jag respekterar deras val av levnadsregler vart än jag befinner mig och kräver samma respekt från deras sida då de besöker mitt land.

  Gilla

 • Tony

  Är det någon som vet ifall Daniel Swedin på Aftonlögnen
  är pryo elev där eller om han är dum på riktigt? I vart fall
  får man den uppfattningen när man läser vad han plitat ihop?

  Gilla

 • Bhoman

  Multikultivurmarnas hjärnor är lika bisarra som feministernas .
  50% män , 50% kvinnor = jämlikt .
  10% män , 90% kvinnor = extra jämlikt .
  50% svenskar , 50% muslimer = mångkultur .
  10% svenskar , 90% muslimer = extra mångkulturellt .

  Gilla

 • Kent

  Att kalla islamiseringen för multikultur är i högsta grad felaktigt det är enfaldskultur i dess mest utvecklade form.

  Nationalism är som alkohol kanske man kan säga i lagom doser kan den förhöja stämningen men för mycket så går det över styr med slagsmål och annat otrevligt som följd.

  Sveriges flykting/invandringspolitik är inte multikultur det är naiv enfald parat med en enorm dubbelmoral i självbilden av att vara en humanitär/moralisk stormakt. Bara att man använder ordet stormakt tyder ju på en enfaldig hybris som endast de värsta korkskallarna kan komma på.

  Det finns inte vad jag vet några exempel av stater som det har gått bra för som har slutit sig och försökt stänga ute omvärlden. Men det betyder inte att vi kan lösa all världens problem med att flytta alla från MENA länderna till Sverige och att de så fort de andas Svensk luft blir genuina svenskar.
  Med muslimer så importerar vi också problemen de har med sig från sina ursprungsområden.

  Att lösa alla världens problem är knappast Sveriges sak och dessutom en totalt övermäktig uppgift.

  Gilla

  • compulsoryunion

   borde heta multi-kulting i stället för multi kulti (ett litet svart multi kriminellt vild svin som förstör och smutsar ner överallt och inte vill äta fläsk för det påminner om kannibalism)

   Gilla

 • Kalle

  Jag svarade Nationalist men egentligen är jag Liberterian.
  Med vilken rätt beskattas Svenskar av politiker som sedan skänker bort skattepengarna till vilt främmande människor från Afrika?
  Detta måste upphöra nu, men kommer förmodligen först att inträffa då de beryktade ladorna verkligen är tomma.
  Läs mer hos Stefan Molyneux,

  Gilla

 • finlandssvenskan

  Jag tycker inte att det ena utesluter det andra. Världshandeln är global och det kommer vi inte ifrån. Det ger fördelar att företagen kan specialisera sig och sälja sina varor i hela världen.

  Den globala världshandeln ger dock negativa effekter för vissa personer (t.ex. svenska fabriksarbetare som blir arbetslösa när fabriken stängs och varorna produceras i Kina). Skulle dessa personer snabbt omskolas och få nya jobb skulle ínga problem uppstå. Men globalisterna förminskar detta problem och vidtar inga åtgärder.

  Att värna om sitt eget land och sin kultur, alltså vara nationalist, är ju fullt möjligt i en global ekonomi.

  Definitionen på globalist är inte en blåögd person som vill att Sverige skall vara en ”humanitär stormakt” med fri invandring. Den korrekta termen för dessa personer är tokidealist/totalt verklighetsfrämmande naiv stolle etc.

  MAN KAN INTE KOMBINERA FRI INVANDRING OCH EN GENERÖS VÄLFÄRDSSTAT ! Pengarna tar slut och välfärdsstaten kollapsar, bidragen skärs kraftigt ner och välfärdstjänsterna minskar och försvinner till slut.

  Gilla

 • Tony

  Man kan vara både nationalist och vara öppen mot andra
  människor och folkslag, men man behöver inte som Sverige skänka bort sitt land för att stå högt hos andra nationer. Som jämförelse man kan umgås med Grannar och vänner, men det är den egna familjen som står en närmast? Eller..?

  Gilla

 • Argus

  Det finns ett mellanting som lyckats med att kombinera de sämsta sidorna från nationalismen och globalismen; Imperialismen. Imperialismen misstas ofta för nationalism vilket har gett nationalismen dåligt renommé.

  Nazismen genom Nazityskland, kommunismen genom Sovjetunionen är exempel på imperialism maskerad till nationalism. Nazityskland såg området mellan Ural och Atlantkusten som deras framtida lebensraum. Sovjetunionen, liksom islam och globalismen, ville erövra hela världen.

  Globalism är inget annat än Kommunism 3.0 (2.0 är kulturmarxismen).

  Gilla

 • Jack

  Jag kunde tänka mig att vara globalist, om alla människor som kom till vårt land kunde betala för sig, ta seden dit man kom och inte utnyttjade våra trygghetssystem till max.
  Som när det är Partille cup och Gotia cup i Göteborg. Då kommer det vanliga människor från hela världen hit. Underbart trevligt.
  Men det jag har emot globalisk är när jag måste betala kalaset. Jag får betala för människorna som kommer hit som kallar sig flyktingar. Det är kriminalitet, våld och död förknippat med denna grupp. Till och med så till den milda grad att polisen har gett upp och försköker delegera eländet till kommunen. Vår trygghetssystem är överutnyttjande till bristningsgränsen och räcker inte längre till för oss som bodde här från början. De får dessutom en massa konstiga fördelar gentemot oss som bor här. Ex de kunde tacka nej till arbete och få betalt ändå. De hade lotsar, trots att de skulle vara välutbildade frå universitet och högskolor. En lyx som inte ens vår gamla och handikappade kunde få.
  Globalist JA om jag inte måste betala för eländet.
  Globalist NEJ om det är som i Sverige nu.

  Gilla

 • Anna

  Muslimerna ynglar av sig.

  Gilla

 • Lilla fröken PK

  Det går inte att förena olja och vatten. Multikulti fungerar inte, speciellt inte om muslimer ingår i cocktailen. Sverige är illa ute, men ännu verkar inte 87:an ha vaknat upp ir sin dvala.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: