Tio polisbilar på tio minuter och en ambulans på en timme


INVANDRARVÅLD. I torsdagskväll avrättades en ung man med 20 skott i huvudet och bröst i Vårbergs centrum söder om Stockholm. Den dödade var denna gång en svensk med namnet Lukas Pettersson, född 1995.  

På Facebook finns nedanstående rader om händelsen skrivna av Kristoffer Synnelius 

– Kommer hem sent från jobbet och möts av en förtvivlad folkmassa och polisavspärrningar. En man ligger skjuten på marken utanför mitt hus. Två poliser sitter och pumpar våldsamt på hans bröst medan människorna framför avspärrningen står och skriker i panik att dom bara pumpar ut hans blod istället för att rädda honom. Jag kan inget om HLR men spontant tänker jag att man borde försöka stoppa blödningen.

Oavsett så fortsätter polisen pumpa för fullt. En gråtande ung man som stått bredvid honom när hans kompis skjöts ber mig filma hur dom pumpar honom, så jag filmar samt dokumenterar tiden när ambulansen väl kommer. Folk skriker att det snart gått en timme utan ambulans och att polisen har pumpat honom hela tiden. Tillslut kommer ambulansen. Dom tar bara en snabb koll och hämtar liksäcken.

Den döda killens föräldrar kommer rusande och får inte gå fram till kroppen. Människor skriker att det är polisen som dödat honom med sin HLR. Den gråtande unga mannen skriker att han hade puls innan polisen tog över. En annan kille skriker ”TIO POLISBILAR PÅ TIO MINUTER OCH EN AMBULANS PÅ EN TIMME!?!”.
Och folk undrar varför frustrationen växer i föroterna.

Man undrar hur prioriteringen ser ut när pikéer och helikoptrar prioriteras över en ambulans när någon blir skjuten.
Och någonstans här i texten kommer flera som läser pausa i en skeptisk min och tänka något om min ‘naivitet’ och ‘någonting, någonting, det skjuts ju faktiskt där ute’.
Hört dom ‘nyktra’ kommentarerna så många gånger förut.
Ja, det förekommer, men det är inte vilda västern. En upprörd folkmassa, flertalet av dom hans kriminella vänner, som i desperation nästan i kör skriker att polisen håller på att döda honom, och ändå respekterar samtliga polisavspärrningen. I vilket annat land är det definitionen av en ‘no go zone’ dit man inte ens kan hålla en adekvat ambulansutryckning?

Oavsett är samhället fortfarande skyldigt oss som bor här att få ta del av det mest yttersta skyddsnätet vi har om något händer, att kunna få ringa en ambulans. Men här ute ska männsikor ställas till svars innan dom ges hjälp. Det är en tanke som genomsyrar allt; 112:s prioriterande, polisens agerande, den ovan beskrivda föreställda reaktionen, och den här jävla nollan till Aftonbladetjournalist, P-O Sännås, till höger i bild.
Sekunden jag såg honom gled jag respektfullt upp bredvid och frågade ursäktande om han var journalist. ”Ja. Aftonbladet.” svarade han. Jag sa ”jag har en del information..” Han gick ifrån mig innan jag hann avsluta meningen. Jag väntar någon minut medan han går runt och fotar eftersom jag utgår från att han är stressad och inte uppfattade vad jag sa. Jag går fram igen och ursäktar mig och säger ”jag har lite information som jag tror skulle vara vikti..”,
”JAAA! Sluta tjata!!” svarar han med ett föraktfullt ansiktsuttryck.
Jag blir helt paff och försöker formulera om mig, men får samma aggressiva respons och sen fortsätter han att behandla mig och alla andra som luft. Jag lackar tillbaka och ryter till och frågar om han undrar varför hans yrkeskår känner sig så ovälkommen i förorterna.

Ovanför P-Os vänstra axel i bild står den döda killens familj, bakom mig står hans vän och gråter hysteriskt. Och mitt emellan allt det här glider en representant för Aftonblandet runt och behandlar människor som skit.
Det är svårt att förklara för någon som inte är här vilket tungt täcke som ligger över en plats när något sånt här precis har hänt, i skrivande stund hör jag en ung tjej börja skrika hysteriskt och brista ut i gråt genom min öppna balkongdörr, främande människor förenades i sorg, t.o.m polisen var någorlunda berörd, men P-O Sännås hade inte en uns respekt för någon.

En tragedi inträffar i förorten, och det första som händer är att tre av dom viktigaste funktionerna i samhället, Polis, akutsjukvård och Press, samtliga sviker.

Kristoffer Synnelius


9 responses to “Tio polisbilar på tio minuter och en ambulans på en timme

 • Jhonsson

  Jag har i mina kommentarer här hos Pettersson ibland påstått att Sverige är på väg att bli en bananrepublik.
  Jag skall inte göra det fler gånger. Vårt land är ju redan blivit det.
  Tack,Reinfeldt och Löfven.

  Gilla

 • salrol

  Du kanske hade berättat något för journalisten, som gjort att hans förskrivna artikel inte hade stämt. Nu fick han inte veta och kunde mörka hur mycket som passade hans agenda.

  Gilla

 • Tony

  Ja det skulle ju vara konstigt om det inte var en
  skitstövel till journalist när han kom från Aftonlögnen,
  för dom är sådana allihopa?

  Gilla

 • Kapten Bölja

  Ibland upplevs sekunder som timmar!

  Gilla

 • Tobbe

  Varför nämna press bland de 3 viktigaste samhällsfunktionerna? Fake-pressen har svikit sitt uppdrag för landet och borde därmed vara överflödig.

  Gilla

 • Greger

  ”Polisen pumpar ut blodet på honom.” Det var det dummaste på länge. Stoppa blödningen? Ja det hade väl varit bra, men är man skjuten i bröstet är det inte gjort i en handvändning utan rätt utrustning. Det får göras på sjukhus eller möjligen lite provisoriskt av ambulanspersonal. Och är pulsen svag så är det enda rätta att se till att det blod som finns i kroppen pumpas runt, annars dör man. Hade pulsen varit tillräckligt stark själv så hade blodet ändå pumpats ur hålet.
  Så polisen gjorde nog rätt. Men likt förbannad så får de alltid skit. Hade de inte gjort nåt för ”han hade ju puls” så hade tongångarna gått att polisen stod och såg på när han dog. Nu försökte de med sina enkla medel rädda livet på honom och får ändå skit. Polis, ett av världens viktigaste och mest otacksamma yrke.

  Liked by 1 person

 • Mm

  Nej men Kristoffer Synnelius nu har du väl missat det viktigaste. Det går inte att plocka in en miljon människor på så kort tid och räkna med att samhällsfunktionerna skall fungera utan inskränkningar. Vad gäller Aftonblaskan så behöver de inte tala med folk, de är så bra på att hitte på. Rösta rätt, SD

  Gilla

 • Sara H. från Skåne

  Och på landsbygden…. en polisbil inom tre timmar och ingen ambulans alls. I glesbygden får oskjutna gamla människor självdö.

  Gilla

 • gamgubben

  Ung man född 1955? Falska nyheter, eller?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: