Sverige har fått en nya adel


INRIKES. Lars Anders Johansson på Borås Tidning skriver idag en ledare där han fullt riktigt påstår att Sverige fått en ny adel, där svenska staten låter ett antal personer hoppa runt från den ena chefsbefattningen till den andra, utan anknytning till den verksamhet som bedrivs.

Eliasson ljuger, han vet att han hamnade där han är för att han är socialdemokrat.

Ännu märkligare är det när personerna i fråga inte ens tycks ha presterat särskilt väl i sina tidigare befattningar. Från en vanlig medborgares perspektiv är det lätt att få intrycket av att det finns individer som åtnjuter en särskild slags privilegier, som vore de förutbestämda att för alltid bekläda chefsbefattningar, såsom gamla tiders aristokrati. Men medan det då var blod och börd som bestämde karriärmöjligheterna tycks det idag vara partibok som öppnar dörrarna.

-Pettersson tycker det är bra att ledarskribenten vaknat men undrar var han varit de senaste 30-40 åren. Det har varit bedrövligt med bristen på kompetens vid tillsättningar av högre chefer och ministrar. Borgarna skällde tidigare på sossarna men när de själva fick makten så gjorde de likadant. Och inte nog med det, de skyddar och hjälper varandra över partigränserna väl medvetna om att det kanske kommer ett val och att de själva behöver en välavlönat reträttpost utan större krav på prestation.

Vi behöver en ny Axel Oxenstierna som rensar bland adelns privilegier.

Två svenskar – en byggde upp och en rev ned

För fyrahundra år sedan steg Axel Oxenstierna som 28-åring upp på posten som rikskansler i Sverige. Drygt fyrtio år senare hade landet helt formats om och det lilla Sverige förvandlats till en stormakt och det moderna Sverige var fött.

En byggde upp och en rev ned. En började bygga upp det moderna Sverige, den andre började färden tillbaka till medeltiden. 

Oxenstierna övertog en medeltida röra, där kungen själv skrev brev till fogdar och andra underhuggare. Han kapade förvaltningen från kungens person och lade den i Stockholm, oavsett var majestätet befann sig och därmed blev Stockholm huvudstad i modern mening.

Oxenstierna renodlade funktioner och ansvar, så att var och en hade ansvar för sin del av styrelsen av riket – och kunde ställas till svars om något gick fel.

Rikskanslern upptäckte att adeln, som på den tiden bestod av c:a 500 män, inte räckte till för att bemanna kollegierna. Adelsynglingarna var för få, för lata och för dumma. Begåvade bondsöner och driftiga drängar fick chansen att utbilda sig och bli statliga tjänstemän.

Då kom han vår tid vår tid ganska nära. Oxenstierna ord om tjänstetillsättningar 1634 borde gälla än idag: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap.

Nåväl, det var kort om historiens viktigaste svensk – Axel Oxenstierna.

En annan känd svensk – Olof Palme – förstörde på några år det Oxenstierna och hans efterträdare byggt upp under 400 år. Då inleddes en period med ständiga skattehöjningar och 1974 gjorde socialdemokratin grundlagen meningslös. Man införde det så kallade uppenbarhetsrekvisitet. Det innebär att domstolar kan ogiltigförklara lagar och förordningar, som strider mot grundlagen, bara om felet är uppenbart. Det är lätt att inse att något som några hundra riksdagsledamöter och ett dussin ministrar anser vara riktigt, inte kan vara uppenbart fel. Det har givit regeringarna fritt fram att bryta mot grundlagen, vilket de också gör oberoende av färg.

Dödsstöten för Oxienstiernas Sverige var när Palme tog bort tjänstemannaansvaret för att skydda sina kamrater som tillsattes efter partibok och inte efter var och ens kapacitet och förmåga. Det har i praktiken gjort politiker och tjänstemän immuna vid missbruk av sina åligganden. Alliansen har haft många tillfällen att återinföra det Palme förstörde men uppenbart tycker de det är bra att slippa ansvar.

En annan koppling mellan de två är att Axel Oxienstjärna grundade Postverket 1636 och Olof Palmes statssekreterare blev chef för Posten som bolagiserades 1994 med miljonlön och fallskärm som det anstår en VD…så kan det gå, en socialist rev ned det en adelsman byggt upp…


19 responses to “Sverige har fått en nya adel

 • Stenbock

  En annan gemensamhet har landets nya adel… De åker alla i tyska dyra modeller av BMW,Mercedes och Audi…. I dessa har man installerat enorma musikanläggningar,där exotisk musik brölas ut över nejden. 😦

  Gilla

 • Jhonsson

  Och politikeradeln hade vi ju redan.

  Gilla

 • Lena

  Bilder på den nya svenska adeln, med och utan pixling !
  Skräp och skammedia !

  Gilla

 • kbrel

  ”Sussarna” har många lik i garderoben 😉

  Gilla

 • Mr Jordan

  Hej! Är det någon här som har sett till statsministern på sistone? Bör jag kontakta Missing People? Eller, glöm det förresten, de har säkert betydligt viktigare saker för sig…

  Gilla

 • Argus

  Hur många gånger behöver jag säga detta; Palme var inte svensk?

  ”Olof Palme föddes i Svea Artilleriregementes församling på Östermalm i Stockholm och växte upp i familjens våning på Östermalmsgatan 36. Hans föräldrar var Gunnar Palme (1886–1934), verkställande direktör för försäkringsbolaget Thule, en post som tidigare även innehafts av Palmes farfar Sven, samt Elisabeth von Knieriem (1890–1972). Farmodern Hanna von Born var av finlandssvensk adel och modern Elisabeth von Knieriem tillhörde en balttysk köpmannafamilj. Hennes farfarsfar Alexander von Knieriem adlades 1814 av den ryske tsaren. Familjen räknas inte till någon av de baltiska ridderskapen. Elisabeth von Knieriem föddes i Livland och kom till Sverige som flykting 1915.”

  ”Gunnar Palme, född 6 september 1886 i Borgå i Finland, död 15 september 1934 i Svärta socken i Södermanland, var en svensk direktör, mest känd som far till den framtida socialdemokratiske politikern och statsministern Olof Palme.”

  Andra generations invandrare och inte svensk med andra ord.

  Liked by 1 person

  • Bosse S

   Lite svensk kan man väl påstå att han var. Finland var vår östra rikshalva i närmare 600 år och befolkningen där har nog mycket svenskt dna och viceversa här. Folkutbytet mellan de två grannländerna har även pågått i århundranden innan.

   Gilla

 • Falköga

  Det som hänt i Transportstyrelsen visar på en urbota inkompetens på myndighets- och regeringsnivå. Även nu i efterspelet av riksdagspolitiker. Det är tydligen en merit för ansvarigt statsråd att inte veta om vad som händer i det som man har betalt för att sköta.

  Hur många timmar hade det tagit innan minister och kanske även regering måst avgå om detta skett i annat demokratiskt land?

  Gilla

  • Falköga

   Nu ser jag i Expressen, KG Bergström, att eländet späs på med fler sossar. Ny styrelseordförande i Transportstyrelsen blir Jonas Bjelvenstam tidigare statssekreterare och ny GD blir Anita Johanssom tidigare planeringschef hos Göran Persson.

   Någon som tror att nu blir det räfst och rättarting och att vi ska få veta hela sanningen?

   Bjelvenstam börjar utslätningen och säger att man börjat rätta till och att det ska vara klart om något år. Jag frågar som amatör på data – hur fan ska du få tillbaka alla utlämnade register? Hur vet du att det inte finns kopior hos skurkar och underrättelseorgan? Expo har nog skaffat sig en egen kopia, men där får ju inte Säpo göra husrannsakan.

   Gilla

 • Trynbald

  Undrar vilka toppjobb Fridolin, Romson, Ygerman, och dom andra raketforskarna ska bli förlänade i framtiden.
  Fast det kanske är slut med det efter valet 2018.
  Flippa burgare på donken vore en lagom sysselsättning när riksdagspensionerna är indragna och bankmedlen konfiskerade.

  Gilla

  • eva

   Fridolin blir nog Rikspolischef efter Eliasson.

   Gilla

  • ruben

   Bör dom kanske bosätta sig i t.ex. Libyen eller Mellanöstern några år för att prya i statsmannaskap, genom att försöka lansera ett nytt parti för muslimska nordafrikaner eller araber. De drömmer ju om den sortens samhälle i Sverige, så då kan det vara nödvändigt att träna. Dessutom kan de få insikt i att kriminalitet och kaos inte nödvändigtvis har med utanförskap eller fattigdom att göra. Annie Lööf har väl kvalificerat sig till den pryo-skaran också. Kanske finns det något att lära? De kan ta den uppgiften medan Sverige efter valet 2018 kan få möjlighet slicka såren, återhämta sig och normalisera landet.

   Gilla

 • Lena

  Vår historia är det viktigaste för våra barn, barnbarn och inte minst för oss att förstå.
  Europas historia är en historia som är grym för flertalet, varför lär sig inte nutidens barn sin historia ?
  Allt hänger samman och inte minst klimatet, ( som inte kan påverka, dock anpassa oss för vår överlevnad efter) när vi vet vår europeiska historia ……….då ställer jag mig frågan……….hur kan vi ge bort generationers slit, släp och oro, dessutom betala trälpengar ………..till folk som aldrig har verkat med att bygga upp våra länder, tyvärr har de aldrig byggt upp sina egna länder heller, bara stamkrig och N-kungar som skott sig och sin klan.
  Om någon har tid över följ gärna denna historiska klimatvandring, givetvis endast en smula av all vår historia men väl samlad för en enkel förståelse av våra förfäders uppoffringar !

  (Ett bra sätt att tillbringa en regnig sommardag.)

  Gilla

 • ossie

  Att vara så okunnig som möjligt och ha rätt partibok är ju den största meriten.

  Gilla

 • Janne

  Den nya adeln i Sverige får även helt gratis sjukvård, tandvård, personliga uppassare och helsvenska butlers, köksor och städare till sina nya lägenheter och nybyggda lyxvillor villor -trots att dom aldrig betalt en enda krona i skatt i Sverige och kommer mest troligt aldrig att göra det heller!
  Här är det full service som gäller, kosta vad det kosta vill.
  Och när dom anländer rullas alltid den illröda kommunistmattan ut och politikerattrapperna och dito tjänstemän står bugande i ändlösa rader inför nykomlingarna! Halleluja.
  Hör knusslas det inte på presenter och upptåg för att behaga, dom bjuds redan vid ankomsten på mat från lyxrestauranger, special importerad föda för var och en, splitter nya mobiltelefoner och datorer ingår som standard i dom rikliga och mycket dyrbara gåvorna!
  När den nya adeln så önskar kan en enda av dom generera minst ett 50-tal nya adelsmän -och kvinnor! Det ingår som en självklarhet i deras privilegier!
  Och som en snöboll i klubbsnö har på ett enda år en enda 50 kilos ensamkommande adelsman genererat minst ett ton nya adelsklumppar, för oss att försörja, buga och behaga iför!
  Sverige kvävs av bördan, det svenska folket orkar inte med längre, situationen är kaotiskt och ohållbar, det går åt helvete på ren och oförfalskad svenska.
  Landet går i kvav, med adelsmän och ursprungsbesättning och rubbet.
  Ett helt land har dött.
  Janne

  Liked by 1 person

 • Tanten

  Toppen bra skrivet!!

  Gilla

 • eva

  Vi har flera sorters ny adel 1) Politiker och tjänstemän i den högre skolan som beskrivs ovan 2) alla invandrare och flyktingar som med lite ansträngning skulle kunna studera, ta ett arbete och leva utan socialbidrag men föredrar att leva på värdbefolkningen 3) alla som undgår lagens långa arm i sammanhang där ursprungsbefolkningen skulle klämmas åt och bötfällas, t.ex. alla invandrare och tiggare som kör utan körkort, som ockuperar andras mark och bostäder. Listan kan göras lång men adeln har definitivt kommit tillbaka, om än i ny form och inte enligt Marx kommunistiska manifest.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: