Migrationsverket tycker deserterande eritreaner är efterlängtade

INVANDRING. Migrationsöverdomstolen har beslutat att eritreaner som lämnat sitt hemland utan tillstånd ska få flyktingstatus och det är nästan alla.

Eritrea är enpartistat som styrs av Demokratiska Folkfronten och som hyllades som så många andra diktaturer av den svenska vänstern som ett socialistiskt paradis när man 1991, efter många år av krig frigjorde sig från Etiopien, och utropade sin kommunistiska självständighet. Nu styrs landet av diktatorn och presidenten Isaias Afewerki och har förvandlats till ett av världens fattigaste länder.

I Eritrea är varje kvinna och man mellan 18 och 40 år skyldig att göra nationaltjänst, minst 18 månader. Nationaltjänsten ger väldigt små inkomster i ett mycket fattigt land så ungefär 5.000 människor i månaden tar sig därifrån med sikte på Västeuropa och gärna norra Västeuropa.

De lämnar på grund av fattigdom, mer sällan på grund av personlig politisk förföljelse och det finns tecken på att regimen är inblandad i flyktingsmugglingen genom Afrika och över Medelhavet.

Eritreanerna som bor utomlands skickade 2015 hem pengar som stod för 46 procent av landets BNP. År 2005 handlade det om en tredjedel.

Hittills har migranterna främst sökt sig till Schweiz, därefter till Tyskland, Nederländerna och Sverige. Men i februari slog domstolsväsendet i Schweiz fast att illegal utresa från Eritrea inte kan ses som en grund för flyktingstatus. Vilket det dittills gjort.

Bland annat hänvisade domstolen till att många flyktingar, så fort de kommit till främmande land och fått uppehållstillstånd går till Eritreas ambassad, skrivit på ångerblanketten och börjat betala två procent av sin inkomst i skatt till det forna hemlandet. Sedan åker de på semester dit.

I Sverige gjorde Migrationsöverdomstolen (MÖD) 21 juni rakt motsatt bedömning. En eritrean som fått permanent uppehållstillstånd av Migrationsverket i mars 2016, sju månader efter asylansökan, var inte nöjd. Han ville ha riktig flyktingstatus i stället för den alternativa skyddsförklaringen. Skillnaden är att flyktingstatusen ger rätt till familjeåterförening.

Precis som kollegorna i Schweiz noterar Migrationsöverdomstolen att det går att resa tillbaka till Eritrea utan att utsättas för straff om man följer regimproceduren. Men MÖD menar att om eritreanen återvänder utan denna påbjudna ånger – då skulle han riskera förföljelse på grund av politisk uppfattning, och därför är han att se som flykting.

Det är märkligt, eritreanen är fattig men inte hotat till liv och lem, utan en desertör, kriminell i mina ögon. Så varför ska han beviljas flyktingstatus i Sverige när övriga Europa säger ifrån.

 

-Pettersson läser på Migrationsverket hemsida om Migrationsöverdomstolens beslut och där står ”Vägledningen från Migrationsöverdomstolen är efterlängtad eftersom asylsökande från Eritrea utgör en stor grupp”. 

Jag trodde i min enfald att svenska myndigheter skulle hålla sig neutrala och inte tala om efterlängtade beslut!

Eritrea är ett i grunden oerhört rikt land, med många naturtillgångar. Landet är rikt på guld och andra värdefulla mineraler. Utanför Rödahavskusten antas det finnas gott om olja och naturgas, möjligheter till turism är goda med bad, dykning samt mångtusenåriga fornlämningar och allt där emellan.

14 thoughts on “Migrationsverket tycker deserterande eritreaner är efterlängtade

 1. Det är väl bara så att regeringen måste ha en ny källa för dysfunktionell invandring nu när vi börjat skicka tillbaka Afghaner och det börjar finnas fred över större delen av Syrien!

 2. De är förstås inte efterlängtade, Varför bestämmer Migrationsverket vilka Svenska befolkningen efterlängtar? Svara på det dårar 😠

 3. Om vänstern anser Eritrea vara ett socialistiskt paradis 😣 … skulle deras invånare förstås inte komma till Europa och önska bo i våra länder. En av vänsterns/kommunismens lögner. Vad är det för idioter, som tvingar Svenska skattebetalare försörja främmande fullt friska människor?

  • Menar om Eritrea skulle vara ett socialistiskt paradis, Varför kommer de då hit? Varför ljuger vänstern hela tiden? Det verkar bedriva samma ljugar retorik, som Islam.

   • Hmm… ”ljugar retorik” Skulle vara ”lögn retorik” om någon gillar Svenska 🎃

   • Friskt jobbat, Ruben!
    Att han besitter det rätta sinnelaget är icke att ta miste på, men då saken fördes på tal kan nämnas att det inte behövs någon särskrivning mellan orden lögn och retorik.
    Andreas 🙂

   • Tack för det pettersonaxeagentlemansgentleman.
    Jag blir lite för retorisk när jag inte ljuger eller tvärtom?

 4. De praktiska utfallen av det rent brottsliga värdegrundskonceptet i det kriminal- och parasitparadis som en gång åtnjöt ställning som respekterad rättsstat, har antagit rent folkfientliga former, och detta förnuftsstridiga beslut representerar bara ett i raden av statens implicita krigsförklaringar mot svenska folket.
  Andreas.

 5. Jag trodde dårakapen i Sverige nått den absoluta Max nivån.
  Men icke så. Det blir bara värre och värre.

 6. Jag avskyr den politik som förts i Sverige sedan länge, jag är alltså en politisk dissident.
  I vilket land i världen ges jag asyl med den begrundan?

Kommentera