Sopstrejken är olaglig – sophämtarna tvingas tillbaka i arbete


ARBETSMARKNAD. Arbetsdomstolen har beslutat att de sophämtare i Stockholm som genomfört en vild strejk ska återgå till arbetet. Enligt domstolens beslut är strejken en olovlig stridsåtgärd. 29 personer åläggs att återgå till arbetet.

– Vi är besvikna. Men beslutet var samtidigt väntat men det känns inte bra, säger representanter för sophämtarna.
Det berörda företaget Reno Norden välkomnar Arbetsdomstolens beslut. – Vi är mycket nöjda med beslutet och har ingen förståelse för varför de gick ut i olovlig strejk, säger företagets kommunikationschef Erik Riste.

Flera sophämtare säger nu att de kommer att sjukskriva sig på grund av den stress de försatt sig själva i.

-Pettersson undrar om inte problemet i botten grundar sig i klantig upphandling från de offentligas sida. Privatisering är bra, men de som upphandlar måste lära sig att titta på kvalité kontrapris…

Den vänsterextrema tidningen Sydsvenskan med deras våldsbejakande reportrar tycker dock att sopgubbarna har rätt och där skriver AFA-supportern Elina Pahnke att ”Fredsplikten börjar lukta illa. Det är tydligt att hattidningen Sydsvenskan vill ha revolution…


28 responses to “Sopstrejken är olaglig – sophämtarna tvingas tillbaka i arbete

 • graal1

  Den som orsakade sopkrisen är miljömuppen i stadshuset som gjorde upphandlingen trots att hon visste att det det skulle bli löneförändringar för sophanterarna, inför tjänstemannaansvar sparka miljömuppen

  Gilla

 • gamgubben

  Vilda strejker är första steget mot anarki. Menar ni att två parter kommer överens om ett avtal för att sedan ena parten ska ha rättigheten att bryta avtalet?
  Alla meningsskiljaktigheter ska ju lösas enligt det ramverk som parterna båda accepterat. Det måste ju vara någon djävla ordning i ett land.

  Gilla

 • jr

  Det största felet är lagen om offentig upphandling, man ställer en jävla massa krav och dokumentation, för att i slutänden enbart titta på prislappen, inte vad företaget i fråga kan i verkligheten.
  När jag var aktiv företagare slutade jag för länge sen att offerera kommuner och statliga verk, då det var 100 % skitföretagen som knep jobben med orimliga priser. Om fyra budgivare låg mellan1,1-1,3 miljoner, kom dessa företagen med 450 000 kr. Som då kunde vara det samma som materialkostnaden.
  Förklara mig det den som kan.

  Gilla

  • ruben

   Jag tror kommunerna och de statliga verken inte haft eller har några större erfarenheter i upphandlingar, förutom vissa undantag iofs. Oftast var det lekmän och amatörer, som skulle upphandla i svårbegripliga villkor kring tjänster och/eller materiel. Jag minns själv hur det kunde vara på 1990-talet. Det blev mycket godtyckligt och gissande hit och dit och minns sällan att någon förstått hela bilden av uppköpet. Ungefär som att dela ut ett filmpris har jag funderat på i efterhand. De man kemiskt klickade med hade fördel, fastän det var ju sällan de som var i förhandlingar, som sedan utförde tjänsterna i vardagen.

   Gilla

  • Falköga

   Det blir alltid korkat på något sätt när det är offentlig upphandling. Lidande blir alltid skattebetalarna och de som ska få del av det som upphandlingen avser. T ex pensionärer som får äta ur djupfryst plastlåda som transporterats mer än 50 mil. Trots att miljöpartisterna annars skryter om närodlat och plastens faror.

   Gilla

 • Fongal

  Inget fel på lönen, det är skatten totalt över 62 procent inklusive arb-avgiften som är fel. Vi behöver inte hålla Afrika under armarna genom alla projekt.

  Gilla

  • ruben

   Menar du kanske med 62% även momsen på 25% på all konsumtion? Momsen som en gång skulle vara tillfällig. Totalt blir skattetrycket orimligt högt. Som sagt, de stater som kallades underutvecklade en gång i tiden har inte blivit hjälpta, eftersom många av dem behöver minst lika kraftigt bistånd även idag.

   Gilla

  • Håkan

   Du har fel!
   Till det kommer 25% moms så fort du köper något!
   Svenskarna är lika tillvanda som en åsna!
   Ingen vet längre hur mycket skatt som betalas!

   Gilla

 • Lena

  Om soporna inte försvinner från området runt våra bostäder, så kommer ännu fler invällare att trivas ännu mer än de redan gör i tex malmö nu.
  Då stinker /luktar det verkligen som hemma tycker lycksökarna !
  Skillnaden är då att i Sverige får de betalt för att lukta på skiten !

  Gilla

 • Observator X

  35 000 kronor före skatt kan inkludera övertid, obekväm arbetstid med fler faktorer.
  Det som är intressant är grundlönen vilken är hävstången till summalönen.
  I Sverige idag är det många yrkeskategorier vilka drar in 30-35 000 kr före skatt. Min sektor, energisektorn(den privata delen), har en grundlön på säg 27 000 kronor och går man skift/har beredskap så kommer man upp i 30 – 32 000 brutto.
  De som lyckats nästla sig in i svågerpolitikföretaget Vattenfall har den summan(med ytterst relativ arbetsinsats) medan de inom kommunförvaltningarna/kommunägda bolagen har betydligt mindre samt att det skiljer mellan norra och södra Sverige.
  Men, Ni måste och ska förstå att grundlönerna inom LO-avtalen samt även i tjänstemannafackförbundens avtalsområde i sak har varit stillastående i årtionden…
  Det som har hållit lönerna nere är att vi svenskar har tillåtits låna pengar istället för att hålla upp lönerna på en rimlig nivå och därav haft rimliga amorteringskrav på en betydligt lägre lånesumma.
  På det viset är det i en lånebaserad ekonomi. Tragiskt men så blir det när fackföreningarna står under kontroll samt att det har tillsatts fler kvinnor på tyngre, fackliga poster: Undergivet och konfliktundvikande.
  Kvinnor på sådana poster och positioner leder nära nog alltid till stillastående(läs: på sikt alltid försämring) eller omedelbart nedåtgående resultat.
  Alltid.
  Det är därför kvinnor förordas på tyngre, fackliga positioner.
  Se polisförbundet, se förra LO-ordföranden Wanja L-Wedin, kommunals ordföranden, sjuksköterskefacken, se…

  Det är helt enkelt dags för en storkonflikt där ALLA Sveriges fackförbund ställer upp för varandra och sätter en lägsta grundlön för, exempelvis, en undersköterska vilken arbetar heltid.
  Allt för att ställa om till en rimlig lön att leva på = 28 000 kronor/månad.

  Gilla

  • Skåningen

   Jag pratade med 2 renhållningsarbetare idag här i Helsingborg, och de tyckte båda två att de har ett lätt ”gottejobb”. De jobbar båda två 30 timmar i veckan och har lika mycket i lön som de i Stockholm. De är mycket nöjda med både arbetstider och lön.

   Gilla

 • Anna

  Klart dom är värda pengarna men dom tjänar redan mer än en lärare eller sjuksköterska. Dom som borde strejka är alla undersköterskor dom borde ha mkt högre lön. Jag har läst 4 år på universitet och har 26 tusen i månaden för att ta hand om 40 barn. Inte sitter man på latsidan i mitt jobb heller.

  Gilla

 • jockfall

  Ingen politiker är värda mer än 25 tusen i månaden. Vet ni förresten skillnaden mellan en häst och en politiker? Hästen kan inte sko sig själv!

  Gilla

 • introvert

  Sopåkarna – gör ett bra jobb. De är värda 40 000 kr/mån i lön.det är slitsamt
  och stressigt, de ser ut att jobba på ackord emellanåt. Om några år kommer dessa utländska bemanningsföretag ta över(från EU). Sänker hela lönesystemet. Svenska sopåkare kan vara ett minne blott. Det händer
  ju redan i flera yrken, inom flytt, åkeri, delar av bankväsendet, it o s v.

  Och vad beträffar polisen, tycker jag att ingångslönen ska vara 40 000 kr
  i månaden.Ett stressigt, med livet som insats, beordrad tjänstgöring o s v.
  Alla dessa poliser som står för skydd och säkerhet i de allmännas intresse
  bör respekteras och en bra lön kan visa vägen.

  Gilla

  • Mimi N.

   Tänk på att sopåkarna är utsatta för diverse bakterier i arbetet. Risken för smittan är hög och vården i Sverige är nästan obefintlig.

   Gilla

   • Anna

    Trodde dom var som dom som jobbar med slamsugning, aldrig sjuka
    Känner 2 st som arbetar med det och dom är ta mig fan aldrig sjuka.

    Gilla

   • Skåningen

    Struntprat! Vården är inte alls obefintlig. Har idag blivit utskriven från Helsingborgs lasarett efter en operation. Var på en kanonbra avdelning i knappt fyra dagar. Personalen är underbetald och underbemannad, men gör ändå ett toppenjobb.

    Gilla

 • Torleif

  En strejk kan omöjligt vara olaglig. Det säger ju sig själv.

  Gilla

 • HannaG

  Inte bara Sydsvenskan, även Jeff Ahl (SD) sympatiserar med sopgubbarna på Avpixlat.
  http://avpixlat.info/2017/07/14/var-glada-att-sopgubbarna-tar-striden/#more-206623

  Gilla

 • Ove-Britt Henson

  At står på sopåkarnas sida. Tycker både dom och alla andra vanliga knegare är värda mer för att dom arbetar. Jämför gärna med bidragsparasiterna som får 33 000 / mån. Om dom har minst två barn. Utan att arbeta!

  Gilla

 • age

  Dags att ge poliserna samma lön som sophämtarna.
  Poliserna handskas ju också med samhällets sopor.

  Ge samtidigt poliserna 29 timmars arbetsvecka så får vi kanske tillbaks förlorade poliser.

  Beröm en polis om du får tillfälle!

  Gilla

 • Billy Boy

  Om sopåkarna kommer att sjukskriva sig nu så kommer nog deras sjukdomstillståndet att förvärras intill livshotande tillstånd om dom skulle råka lyssna på Sydsvenskans Elina Pahnkes vedervärdiga låt …

  … som hon och hennes eländiga band ”Smisk” av någon outgrundlig anledning spelat in och lanserat på Spotify.

  Inget att lyssna till när det är dags senare idag att avnjuta mycket mer njutbar musik till fredagsölen här på Petterssons blogg.

  Gilla

 • Falköga

  Nästan varje dag så får man skämmas över Sydsvenskan. Man tycks ha gemensamt rekryteringskontor med Expressen. En anarkistisk syn på demokrati och på landets lagar samt en syn på svensson von oben är en merit.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: