Vem vill erkänna att man är fängslad i ett fritt land?


Elaf Afi är krönikör på Expressen och har skrivit nedanstående krönika

Inom Islam räknas du som kvinna när du får din första menstruation. Jag fick min redan vid 10-års ålder. Det innebar att jag redan i tredjeklass fick sluta gå på simlektionerna eftersom jag nu var ”kvinna”.

För varje år växte tabu-listan. Jag fick inte äta ute med kompisar, eftersom ”vi har mat hemma”. Fick inte sova över hos kompisar om de hade bröder eller en pappa. Jag fick inte gå på bio eller på stan. Kom jag hem två minuter senare än den tid det tar att promenera hem från skolan ringde telefonen.

När jag var 15 började det pratas om giftermål. Bilder på mig skickades runt i Irak för att hitta en man. Utan min vetskap eller mitt samtycke. För inom Islam måste tjejen gifta sig med en muslim och helst ska det vara en som familjen valt ut.

I skolan trodde mina kompisar att jag var fri. Jag gav dem gärna den illusionen. Vem vill erkänna att man är fängslad i ett fritt land?

Allt var en kamp. Att få lov att åka med på lägerskola och klassresa krävde flera veckors övertalande. Jag hade börjat bli duktig på att föra min talan och få igenom det som ansågs som omöjligt, som att flytta hemifrån efter studenten. Att en muslimsk tjej bor själv är högst uppseendeväckande.

Men jag fick igenom flytten. Pappa till och med hjälpte mig att flytta. Och från 2006 brukar jag säga att mitt liv började. Precis allt kändes läskigt till en början, men steg för steg tog jag mig igenom det. Att prata med killar vågade jag dock fortfarande inte. Hemma i Kristianstad hade ju andra araber ringt och skvallrat om de såg mig med en kille. Den rädslan tog jag med mig upp.

Jag bodde för mig själv, i en annan stad, men kände mig fortfarande övervakad. Hederskulturen etsar sig fast på ett sätt som är svårt att beskriva. Därför bestämde jag mig för att slå mig fri. Jag slutade att kalla mig för muslim. Jag jobbade ideellt på en förening som hjälper hedersutsatta ungdomar och fick mod att säga till mina föräldrar att jag inte kommer gifta mig med en muslim. Förtrycket ska ta slut med mig.

Att jag vågade stå upp för mig själv gjorde att min pappa fick en förändrad syn. Han har alltid uppmuntrat mig att jobba, ta körkort och skaffa en utbildning. Men nu började han ifrågasätta hederskulturen. En kultur som till stor del består av påtryckningar från andra muslimer och släktingar i hemlandet. Släktingar som tror att barnen ska leva på ett muslimskt vis trots att man vuxit upp i ett land som Sverige. Och förälderns roll blir svår. Ska hen stå upp för sina barn eller visa respekt gentemot sin släkt?

Min pappa valde oss och det resulterade i att min tio år yngre syster fick en betydligt lättare uppväxt än mig. Det är många som står upp för antirasismen, men ytterst få som vågar prata om hederskulturen. Rädslan att kallas rasist har tagit över. Men vi kan inte blunda för de tiotusentals unga i Sverige som är utsatta för hedersvåld på grund av att främlingsfientligheten kan växa sig starkare.

Jag blir ledsen när jag får meddelanden som säger att jag göder rasismen när jag skriver om dessa frågor. Att jag ska hålla tyst. Jag gör detta för 15-åriga Elaf och för alla andra unga tjejer i Sverige som lever med samma skam och rädsla som jag gjorde.

Elaf Afi

-Pettersson vill  påpeka att hederskulturen förekommer inte bara inom islam utan även i andra kulturer, främst i Mellanöstern.


10 responses to “Vem vill erkänna att man är fängslad i ett fritt land?

 • The proud Swede

  Vänsterpatrasket kommer säkert att påstå att hon ljuger och har blivit tvingad av högerextrema krafter att skriva denna text.

  Gilla

 • Ulli Vollmer

  Mycket bra och modig text.

  En liten del är dock för mig oklar, andra delen av denna sats:
  ”Men vi kan inte blunda för de tiotusentals unga i Sverige som är utsatta för hedersvåld på grund av att främlingsfientligheten kan växa sig starkare.”

  Som jag förstår av artikeln vill man fjärma av de unga som här menas från det svenska. M.a.o. en fientlighet mot det svenska, mot det främmande/oönskade, mot det som är sagt ska hatas.

  Gilla

 • eva

  Det här måste fram, ideligen. För att få bort skygglapparna på dem som anser att alla på klotet är som vi. Rent biologiskt är de som vi, med två fötter, två händer, ögon, mun, tänder, skelett, hjärna, osv. Men mentalt och kulturellt – en annan värld med helt andra begrepp och annan syn. En syn på livet formad i en klankultur, utan fungerande statsmakt och med de villkor för överlevnaden som ökenlivet erbjuder. För att backa några århundraden: att som i Norden vara piga, säterjänta, vallkulla, arbeta ute i skogen, långt från andra, i stort sett ensam och därmed fatta egna beslut och med visst ekonomiskt ansvar för slutprodukten av fabodvistelsen är knappast jämförbart med att vara såld/köpt slavinna eller bytesobjekt i en familjeuppgörelse, bo i ett stort hus med särskild gård för kvinnorna och med en man som härskar över allt och alla. Dessa olika kulturer lever kvar, kommer nu att leva parallellt och det är inte säkert att vår kommer att segra (på grund av våra enfaldiga politiker!)
  Jag vill inte skönmåla hur det kunde vara förr men vill peka på de skilda förutsättningar som människan levt under och hur det format våra betingelser.
  I västra Europa vet vi att ogifta män och kvinnor ogifta som dräng och piga arbetat sida vid sida det har format vår syn på att kvinnan inte är ett tillgängligt villebråd. Därav vår syn på unga människor, de skall fritt kunna arbeta och röra sig utan hot om sexuellt våld. Om (grupp)våldtäkter av skördearbetande kvinnor varit tillåtna av det omgivande samhället hade säden inte kunnat skördas och matförsörjningen hotats.
  Den nya syn på kvinnan som nu trängs på underifrån på grund av invandringen banar väg för en farlig samhällsutveckling om den inte hejdas i tid.

  Liked by 1 person

  • age

   ”eva”!
   Vilken fantastisk text!
   Jag beundrar och håller med i allt.
   Synd, bara, att våra inbjudna, all-inclusive gäster troligen inte läser den här fina bloggen – och tar lärdom av dina visdomsord.
   //age

   Gilla

  • Albert

   Oj vilken bra kommentar! Den skall sparas och läsas många gånger.

   Tror också att man mycket förbiser våra totalt olika mentala förutsättningar. I deras del av världen kanske det är en konkurrensfördel med inavel och låg IQ, vilket istället stärker andra egenskaper (som aggressivitet och sexualdrift). Inom djurvärlden utvecklas ofta olika egenskaper just till priset av andra…

   Ett enkelt experiment:
   Om man till exempel själv sänker sin intelligens genom intagande av alkohol, så märker man snart att de primära drifterna i ”reptilhjärnan” gärna tar överhanden. Hypothalamus styr där över våra grundläggande biologiska behov som sexualdrift, emotionellt beteende, empatisk förmåga o.s.v.

   Ett annat, exempel (apropå inavel) är en släkting som förr var fodervärd åt hundskolan i Sollefteå. Dessa hundar var ofta helgalna, då de frambringats just genom inavel. (användes sedan som vakthundar av försvaret)

   Här i den förr så kalla och ogästvänliga norden har intelligens och goda fysiska förutsättningar varit vår evolutionära konkurrensfördel genom årtusenden, Att hålla sams och respektera varandra följer sig naturligt av detta. Vårt moderna bekväma leverne har dock gjort att det i dag räcker med att vara halvidiot och kunna säga blaj, blaj för att bli Sveriges statsminister (och sedan ödelägga detsamma för all framtid…)

   Gilla

   • eva

    Tack alla som gillat min text. Jag försöker få in dåtid och nutid och visa att olika livsbetingelser utifrån klimat, natur, samhällsstruktur osv. hänger ihop på ett sätt som man måste ta med i all bedömning av olika företeelser. Att kalla saker rasistiska och bortse från den historia och den utveckling vi här har haft är en farlig väg att vandra.
    Vi måste värna om den kultur i västra och norra Europa som byggts upp och visat sig fungera förhållandevis bra för de flesta. Ta inte in och hylla tankegångar som raserar detta bygge!

    Gilla

 • Jhonsson

  Att prata om ”heder” i sådana här sammanhang är ju löjligt..
  Vad finns det, som kan tänkas ha med heder att göra?

  Gilla

 • Cinna

  De så kallade antirasister och feminister som säger åt sådana som Elaf Ali att hålla tyst, just snygg människosyn DE har!

  DE, som säger åt Elaf Ali, de vill inte förbättra världen och livsvillkoren för någon, de tystar ner och göder förtryck!
  Varför? Vilken värld vill de ha egentligen?

  Gilla

 • Mary Agnes

  Brännande ämne….. och SVT och övriga PK-media är snabba som fan med att glödga RASTIST-brännmärket som de gladeligen med fräsande stämplar in alla som kommer i närheten av kritik mot islam.

  Och sen skålar de i sitt jävla fucking rödinsblask för varje människa de brännmärker för livet. Samtidigt som de fördömer Hitler för att tatuera in personnummer i armen på KZ-fångar. Det är ju för fan SAMMA sak. Göbbels, Adolf Eichman och Hanna Stjärne är i samma klass.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: