Döms till långa fängelsestraff för bombdåd i Göteborg


BROTTSLIGHET. Tre personer med tidigare kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen döms till fängelse för flera bombdåd i Göteborg. Enligt kammaråklagare Mats Ljungqvist hade männen – 50, 23 respektive 20 år gamla – politiska motiv när de utförde tre bombdåd i staden mellan november förra året och januari i år. Två av bomberna, vid en lokal för Syndikalisterna respektive ett flyktingboende, detonerade och en man skadades allvarligt. Den tredje bomben, vid ett annat flyktingboende, utlöstes aldrig.

 • Jimmy Jonasson, 50, döms till fem år.
 • Viktor Melin, 23, döms till åtta år och sex månader
 • Anton Thulin, 20, döms till ett år och sex månader.

-Pettersson menar att politiskt våld eller annat våld inte är försvarbart, i varje fall inte i detta fall.

Dom i ett uppmärksammat mål om allmänfarlig ödeläggelse från Göteborgs tingsrätt

Tre män döms för medverkan i allmänfarlig ödeläggelse eller försök till sådant brott genom bombdåd eller försök till bombdåd i Göteborg. Den ene av männen, 23 år gammal, har enligt tingsrätten medverkat som gärningsman i alla tre fallen och han döms till fängelse i åtta år och sex månader. Den andre av männen, 50 år gammal, döms som medhjälpare för ett av de fullbordade brotten och för försöksbrottet till fängelse i fem år. Den tredje mannen, 20 år gammal, döms som medhjälpare i försöksbrottet till fängelse i ett år och sex månader. 23-åringen och 50-åringen frikänns från ansvar för försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel i samband med ett av de fullbordade bombdåden. 23-åringen och 50-åringen förpliktas också att betala skadestånd.

De fullbordade bombdåden skedde vid Syndikalistiskt forums lokaler i centrala Göteborg och vid ett hotell strax utanför Göteborg, vilket vid gärningen användes som flyktingboende. Försöksbrottet skedde vid en camping utanför Göteborg, vilken också användes som flyktingboende. Tidsmässigt sträcker sig gärningarna mellan november 2016 och januari 2017. 23-åringen döms som gärningsman i alla tre fallen, 50-åringen som medhjälpare vid gärningarna vid hotellet och campingen och 20-åringen som medhjälpare i gärningen vid campingen.

Gärningarna har inneburit fara för människors liv eller hälsa. En anställd vid hotellet befann sig omedelbart bredvid bomben när den exploderade och orsakades livshotande skador. Han tillerkänns skadestånd av 23-åringen och 50-åringen med 197 520 kronor plus ränta. Beloppet är detsamma som han begärt och avser ersättning för kränkning och för sveda och värk. Vid de två andra brottstillfällena kom ingen människa till skada. De materiella skadorna blev i samtliga fall begränsade. 23-åringen ska betala skadestånd för sakskador till Syndikalistiskt forum med begärda 4 400 kronor och till försäkringsbolaget Folksam med begärda 5 300 kronor plus ränta.

De dömda männen har en gemensam bakgrund i Nordiska motståndsrörelsen. De känner varandra och har umgåtts även privat.

Bevisningen som enligt tingsrätten knyter männen till brotten utgörs till stor del av tekniska analyser. Det finns dna-spår från 23-åringen på bomberna vid Syndikalistiskt forum och vid campingen. Vidare finns jämförande analyser som visar att sprängmedel och sprängutrustning som använts vid flyktingboendena härrör från 50-åringens lager av sprängmedel. Andra jämförande analyser påvisar viktiga likheter i bombkonstruktionerna, vilka talar för att gärningsmännen till alla tre brotten kan sökas inom samma personkrets. Det finns också utredning som visar att 23-åringen och 20-åringen köpt in komponenter till bomberna vid flyktingboendena. Tingsrätten pekar även på att de tilltalades anknytning till Nordiska motståndsrörelsen kan förklara valen av flyktingboenden och Syndikalistiskt forums lokaler som val av mål för bombattacker.

De tilltalade har enligt tingsrätten insett att deras handlande inneburit fara för människors liv eller hälsa. Tingsrätten anser däremot att det finns rimligt tvivel om 23-åringens och 50-åringens uppsåt även omfattat att beröva den hotellanställde livet eller att orsaka honom allvarlig och bestående kroppsskada. På grund av den osäkerheten frikänner tingsrätten 23-åringen och 50-åringen från försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel.

Tingsrätten konstaterar att brotten är så allvarliga att annan påföljd än fängelse inte kan bli aktuell för någon av de dömda männen. Strafftiderna motsvarar brottslighetens straffvärde enligt tingsrättens bedömning. 20-åringen får dock viss reduktion på grund av sin ungdom. 23-åringen och 50-åringen ska vara kvar i häkte tills domen vunnit laga kraft mot dem.

Tingsrättens dom är inte enhällig. Till skillnad från majoriteten anser ordföranden att 23-åringen och 50-åringen ska frikännas från allmänfarlig ödeläggelse vid hotellet som tjänade som flyktingboende och att den hotellanställdes yrkande om skadestånd ska avslås. Som följd av detta anser ordföranden att 23-åringen ska dömas till fängelse i fem år och sex månader och att 50-åringen ska dömas till fängelse i två år. Skälen för ståndpunkten är att ordföranden anser att 23-åringen och 50-åringen inte är överbevisade om att ha deltagit i bombdådet vid hotellet.


10 responses to “Döms till långa fängelsestraff för bombdåd i Göteborg

 • ..........

  Någon kommentar på att Åkesson vill förbjuda NMR? Så mycket skit som kastats på SD och nu vill han visst bete sig likadant.. Sorgligt.

  Gilla

  • Mia

   Jimmie Åkesson har helt rätt i detta.
   Finns ingen anledning att skydda terrororganisationer..

   Gilla

   • Göran

    Detta är motståndsmän och hjältar! Någon måste påbörja revolutionen för att återställa ordningen i detta arma fosterland. Mer lär komma. Men sitt du och trösta dig med pissliberalen Åkesson.

    Gilla

   • M

    Det är ingen terrororganisation dock, och som framkommer tydligt i både förundersökning, rättegång och som åklagaren själv påtalat: De må ha kopplingar till NMR men detta var inte på något sätt påbjudet, utan tvärtom: Detta rör sig om folk som funnit NMR:s regler om att bara bruka våld i självförsvar för mjäkiga och därför inte ville vara med längre.

    Och desperata personer som inte ser någon förändring komma oavsett hur organisationer växer, SD får fler röster osv.. allt medan landet fullkomligt faller sönder, invandrare väller in i horder och folkets framtid raseras… och därmed börjar tänka att de inte har annat att ta till än offensivt våld, kommer finnas och bara fler oavsett NMR och vi har tyvärr inte sett slutet på dylikt heller.

    Gilla

  • Bosse S

   Går Åkesson ut och säger stt han i det minsta lilla stödjer NMR, så är det ”good bye and farwell” till det väljarstöd han har idag. Folks positiva intresse för SD hade med all säkerhet åkt ned till långt under 4%. Ganska osmart om man har ett hopp om en förändring. Den som tycker att SD ska stödja NMR på något sätt, måste vara antingen sjuklöveranhängare eller totalt utan förmåga att förstå hur ostrategist ett sånt handlande inneburit.

   Gilla

   • M

    Det handlar såklart inte om att han måste stödja NMR, utan om att ha lite principer och inte springa lögnarmedias ärenden! Det fattar du väl ändå?

    Gilla

 • Fredde

  Självklart kommer PK-löpsedlarna fyllas av uppgifter om nazister, men varför står det inget om muslimer när de bombar och dödar?

  Anses det inte vara relevant när det gäller muslimer?

  För övrigt läste jag att den 16-åring som sköt en vaktmästare, kallas för ”man”.
  I andra lägen är det ”barn” upp till 18 år…?!

  Gilla

 • graal1

  Var hade nämndemännen sin politiska hemvist, skulle vara intressant att se hur dom har dömt i liknade fall där afa eller nyadeln sitter på den anklagade sidan

  Gilla

 • Mary Agnes

  Ingen jävel bryr sig om vad som skrivs från Almedalen. ALLA har ferier, utom politikerna och journalisterna och de som parasiterar på dessa båda.

  Gilla

 • Håkan

  Märkligt sammanträffande med SD:s dag i Almedalen?
  All PK media toppar med Nazistnyheter idag, så jävla tröttsamt!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: