Värnplikten återinförs om några dagar


FÖRSVARET. Många har sina egna minnen av ”lumpen”, det vill säga värnplikten. För några var det viktig att allt gick bra för karriären, några vägrade och fick göra civilplikt i stället, en och annan totalvägrade och fick krypa in i fängelse men för de flesta var det en transportsträcka till vuxenlivet.

Alla blev dock påverkade och den absoluta majoriteten till det bättre.

 

Regeringen har bestämt att återinföra värnplikten. Sedan 2010 har man inte behövt göra den men enligt regeringen så är det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde så pass oroligt att man måste kalla in ungdomarna igen. En annan anledning till att man nu återinfört obligatorisk värnplikt är för att Försvarsmakten helt enkelt inte lyckats rekrytera tillräckligt många frivilliga.

Detta regeringsbeslut innebär att alla som är födda 1999 och 2000, både män och kvinnor, har informeras om vad det här med återinförd totalförsvarsplikt innebär för dem.

Skyldigheten att mönstra kommer gäller från den 1 juli 2017 och från den 1 januari 2018 kommer skyldigheten att genomföra grundutbildning med värnplikt börja gälla.

100 000 tjejer och killar per år berörs av värnplikten

 • Den nya värnplikten gäller både kvinnor och män. Alla som är födda år 1999 eller senare ska omfattas av plikt att göra militärtjänst om de tas ut.

 • I ett första skede kommer de cirka 180 000 ungdomar som är födda 1999 och 2000 att beröras. Alla i varje årskull kommer att få information om vad återinförd värnplikt innebär.

 • Cirka 13 000 personer per år kommer att kallas till mönstring.

 • Av dem kommer cirka 4 000 värnpliktiga och frivilliga tas ut till militär grundutbildning årligen under 2018 och 2019.

 • Regeringen säger att frivillighet kommer att väga tungt – men kvinnor och män kan med pliktlagen tas ut till värnplikt mot sin vilja.

 • Enligt lagen om totalförsvarsplikt kan värnpliktiga tas ut för grundutbildning i som mest 615 dagar. De som gjorde lumpen i det gamla pliktsystemet tjänstgjorde i 80–450 dagar.

 • Regeringen kan återinföra värnplikten utan att få stöd i Riksdagen, eftersom värnplikten bara är vilande och inte helt avskaffad.

-Pettersson noterar att vår försvarsminister, Peter Hultqvist, är en tomhylsa, han började sin värnplikt 1978 på Dalregementet och var där i 57 dagar. Därefter sökte han vapenfri tjänst, vilket beviljades ett halvår senare. Han slutförde sin värnplikt genom expeditionstjänst inom Kriminalvården.

Försvarsminister är en typisk socialdemokrat, han har varit reporter på socialdemokratiska Dala-Demokraten , blev ledarskribent på Norrländska Socialdemokraten i Luleå och var sedan chefredaktör för socialdemokraternas tidskriften Aktuellt i Politiken. Han var under 17 år kommunalråd i Borlänge och ja, ja…inte gjort lumpen och ingen erfarenhet av arbetsliv eller militären…det blir nog bra…

Mitt tips till försvarsministern är börja rekrytera i förortens no-go zoner, där har de redan grundutbildning och ofta mycket god vapenvana, även om prickskyttet borde övas upp för det är alldeles för många skadeskjutningar.

Efter lite övning på skjutfältet är de sedan klara för utlandstjänstgöring i Afghanistan, Irak, Mali, Somalia och de andra muslimska länderna där vi har trupper…


20 responses to “Värnplikten återinförs om några dagar

 • age

  Får en tanke i huvudet så här på midsommardagens morgon.
  Tanken ger mig ett uppfriskande skratt;
  Tänk er några muslimska, ”värnpliktiga” babbar vid ett ammunitionsförråd,
  en lugn, mörk höstkväll.

  Mina tankar går till Hasse Alfredssons gamla film och det klassiska uttrycket: ”VILKEN JÄVLA SMÄLL!”.

  Gilla

 • Luntan

  Kommer killar även om de är födda här, – men med muslimsk bakgrund – att få lära sig de svenska vapnens bruk?

  Gilla

 • Jhonsson

  Några repmöten för mycket länge sedan väcker en del minnen. Jag minns några, som hade gjort värnplikten före och under andra världskriget. De hade under kriget fått ställa upp gång på gång för att försvara vårt land. De låg nog inne flera dagar per år, än de var hemförlovade. Väldigt många av dem hade också familj att sörja för. Jag undrar just hur dagens ungdomar skulle palla om något skarpt läge skulle uppstå.

  Gilla

 • Mm

  Hallå, är det inte för att slippa krig de kommit hit. Lämnat kvinnor och barn att vara kvar bland granateld o bomber för att de fega krakarna skall sitta vid datorn, telefonen och prata med sina barn.

  Gilla

 • Hans Nilsson

  Det är en värnplikt som inte förbättrar försvaret av Sverige. Lite duttande här och lite duttande där gör inget slagkraftigt försvar av landet.

  Gilla

 • Grune

  Den stora frågan här är ”Vad skall dom göra med alla analfabeter som kommit och som bara fortsätter att strömma in. Dom kan ju inte ett ord Svenska och dom har ju flytt för att det smäller runt öronen på dom. Krig i Sverige är inte samma sak som krig i deras hemländer. Detta kommer bara att leda till att vi får 2-3 överfyllda fängelser med totalvägrare som hela tiden klagar på boendet i logementen, den dåliga maten och avsaknad av gratis dator åt alla.

  Gilla

 • Cinna

  Det tycks vara få politiker som har kompetens för sin uppdrag…

  Gilla

 • Nya

  Det skulle snabbt bli våldtäkter om MENA-gossar placerades ihop med svenska flickor i lumpen. – MENA föräldrarna skulle ALDRIG släppa dit döttrarna.

  Gilla

 • assad

  4000 kommer att tas ut från mängden 13 000? På min tid lyckades 1 av 158 slippa undan och han såg ut som ett kugghjul.

  VärnPLIKT? Den är ju i princip frivillig.

  Petterssons lösning visar att han kanske skulle söka tjänsten som försvarsminister. Det är ett klanderfritt förslag i sin helhet.

  Det känns tryggt, i sedvanlig ordning, med Peter Hultqvist vid rodret. Då ord saknas avser jag inte kommentera hans bakgrund och lämplighet. Låt oss bara säga att jag är stum.

  Skulle babbarna göra värnplikt är det tveksamt om stridsflygplan, stridsvagnar och förläggningsbyggnader skulle börja brinna. Babben är för feg för det i den miljön. Han kommer mest till sin rätt mot 11-åriga tjejer och vid bakhåll i grupp mot försvarslösa.

  En fördel skulle därmed vara att frekvensen bränder, rån, våldtäkter drastiskt skulle sjunka om babbe satts på värnplikt.

  Dock anser jag att babbes intelligensnivå inte hör hemma i svenska försvaret i största allmänhet.

  Det enda jag kan tillägga är att våldsbabbarna kan åka direkt utan grundutbildning – den lär ta dåligt i vilket fall som helst.

  Gilla

 • gamgubben

  4000 per år, vad är det annat ett aprilskämt. 40 år 160000 under fanorna då kan de möjligen försvara Fjollträsk ett par dagar.
  Typisk svensk låtsasförsvar, vi bör väl ändå ha mer än 40000 per vapenslag, vårt land är vidsträckt men virrhjärnorna lokaliserade i Fjollträsk glömmer det ständigt.

  Gilla

 • Adolf Nilsson

  Jag gjorde lumpen på slutet av 60 talet.Det var ett annat land det var annan Sverige.Då var Sverige svenskt,inga bilbränder no go zoner,våldtäkter och kriminalitet.Tack ni som har röstat på partier som har förstört landet totalt.Vi har kanske chansen att rädda men jag börjar tvivla.Har en son som pratar om flytta till annat land,min dotter är läkare hon berättar att ibland får hon jobba 9 timmar i sträck att bedöma liv och död.Avgå svetsarn du är katastrof för landet,sluta käbbla avgå.Glad midsommar trots allt mvh er Adolf

  Gilla

  • Jag

   Jag gjorde militärtjänstgöring i slutet av -80-talet. Det var likadant då! Knappt man såg några ”hudingar”.

   Vi hade dessutom en helt annan fysik på den tiden (gymnastik i skolan, ute och lekte mm mm). Idag sitter barn och ungdomar endast m mobil/platta INOMHUS. De har ingen fysisk kapacitet, knappt någon gymnastik i skolan, mindre ungdomar är aktiva i föreningslivet -idrott osv. Det är vi äldre som får gå ut och ”strida mot muslimpatrask på våra svenska vägar, gator, skogar osv”. Strida mot ett pack som är mordiska galningar!!! Dessutom växer de snabbare än oss Svenskar så de blir fler än oss I VÅRT EGET LAND!!!

   Gilla

 • Hans Nilsson

  Det blir nog bra när ett antal könslösa henar har fått sk militär utbildning. Jag har sen en lång tid tillbaka byggt upp mitt eget försvar och kan om det blir nödvändigt även förse ett par personer med lämplig utrustning.

  Gilla

 • Ulli

  Jag hoppas att de ”scannar” de värnpliktiga innan man sätter vapen i hand på dem, risken är ju överhängade att många är infekterade med islam i huvudet, alltså potentiella risker för deras värnpliktigskolleger, officera och samhället (männsikor och egendom/infrastruktur) i stort.

  Gilla

 • Jhonsm

  I lumpen lärde man sig veta hut och att leva ihop med
  ett gäng ofta helt okända personer. Vi var 24 man på luckan. Att ifrågasätta befälens beslut var bara inte lönt. Nyttigt för de flesta, tror jag.
  Men det är frågan om hur dagens ungdom uppfattar det hela.
  Jag skulle inte vilja ha tiden i lumpen ogjord!

  Gilla

 • Carl edström

  Mycket bra för landet !

  Gilla

 • Mary Agnes

  Vilket innebär att svenska ungdomar kommer att skickas till Afghanistan och Syrien för att slåss och dödas, medan afghanska och syriska desertörer lever gott och säkert i Sverige….

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: