Lösning på tiggeriproblemet á la Finland


Fr.o.m. 1.1.2017 skall alla EU-medborgare som vistas i Finland över 3 månader registrera sig hos finska Migrationsverket. Ansökan kostar 54 euro och man måste ha intyg över hur man försörjer sig. Tiggeri kommer inte att vara ett godtagbart försörjningssätt.

Alltså kan rumänska tiggare bara stanna 3 månader i Finland – annars blir de hemskickade. Det lönar sig knappast att komma för enbart 3 månader, speciellt när man dessutom måste betala 54 euro.

Än syns det några tiggare i Helsingfors men jag tycker att de är färre än tidigare.

Nordiska medborgare lämnar bara in en liten e-blankett till närmaste magistrat, utan avgift förstås.

Läs mera om registreringskravet här. Texten är på svenska. Lätt att ta i bruk också i Sverige när den politiska viljan finns.


34 responses to “Lösning på tiggeriproblemet á la Finland

 • putte

  Hur katten kan finansministern undgått det geniala hon som vill beskatta allt och alla . Men 54 € är lite billigt höj till 100 £ med en stigande skala så nästa gång dom kommer kostar det 200 € så efter ett tag kostar det nog mera än det smakar .

  Gilla

 • Jhonsson

  Det är inte tiggarna, som är problemet. Det är i stället vår totalt handlingsförlamade regering och den lika hjälplösa sk ”oppositionen” dvs Alliansen inte ser till, att zigenarna skickas ut ur landet.

  Gilla

  • Luntan

   Det är hit de kommer ifall finnarna utvisar dem!

   Gilla

  • naimlap

   Du glömde 87% de s.k. förståndshandikappade storhetsvansinniga svenskarna, som kramar om zigge och lägger sedlar i pappmuggen. Om våra myndigheter till äventyrs skulle besluta om något sådant. Skulle det stöta på patrull hos majoriteten av befolkningen. Då zigge är att, betrakta, som ett av svenskens beundrade brödrafolk. Det finns fler likheter mellan en riktig svensking och en zigge än vad det finns skillnader.

   Gilla

 • Hans Nilsson

  Problemet med tiggare är busenkelt att lösa lägg inga pengar i muggen.

  Gilla

  • Lokalinvånare

   Problemet är väl att tiggeriet bara är en del av deras inkomstkälla – utöver åldringsrån, bedrägerier med insamlingar, stölder och med mera… Tappar det den ena källan så ökar de nog bara någon av de andra. Bättre att se till att de regler som redan finns tillämpas.

   Gilla

 • Piff

  Det hjälper inte. En EU medborgare får villkorslöst vistas i 3 månader i ett annat EU land. Efter 3 månader kommer vissa försörjningskrav. Lämnar man EU landet man vistats i över 3 månader och sedan kliver tillbaka över gränsen och in i EU landet man lämnade några minuter tidigare, får man 3 nya månader. Finns ingen tidsgräns. Räcker att flytta sin lekamen fram och tillbaka över gränsen. Så det är helt tandlöst. I Sverige har vi dessutom inga viseringskrav för EU länder, så det är omöjligt att kontrollera hur länge en rumän varit i landet. Inga stämplar vid gränspassage. Så det enda som -möjligen- skulle kunna hjälpa bort tiggarplågan är ett förbud att tigga, men troligen blir även ett sådant tandlöst, eftersom man inte kommer att koppla det till svårare straff än böter och då kan ändå inte polisen göra något annat än att schasa iväg tiggarna. Det innebär att de är tillbaka inom loppet av minuter. Vilket bara blir katt och råtta lek. Dessutom begår tiggarna massor av andra brott som är lönsamma och de åker sällan ens fast för dessa. Även om polisen griper tiggare i andra brott (vanligt med bostadsinbrott, bilinbrott, ja alla tillgreppsbrott), så sparkar åklagarna i princip ALLTID ut dessa, dvs anhåller inte, går inte upp på häktning, utan friger utländska tjuvar tagna på bar gärning. Åklagare och domstolar får för lite skit av medborgare, som istället kastar all skit på polisen, för medborgarna förstår inte riktigt hur systemet är upplagt.

  Enda riktiga lösningen är att lämna EU.

  Gilla

  • finlandssvenskan

   Du kan ha en poäng, men polisen i Finland går runt och frågar efter registreringsbevis eller bevis på när personen kommit till Finland, vilket de inte har eftersom de kommit med någons skruttiga bil.

   Det blir jobbigare än tidigare i Finland och då är det lättare att åka till något mindre krångligt land, tyvärr Sverige.

   Det finns hård kritik mot Schengen-avtalet i många EU-länder och Storbritannien lämnar EU för denna fråga. Jag tror att trycket i Bryssel snart blir så hårt att det kommer att bli förändringar i Schengen-systemet.

   EU i sig är inte bara negativt.

   Gilla

  • Tanten_2

   I Sverige tog vi för 3-4 år sen bort att man måste söka uppehållsrätt efter 3 månader. Orsaken var att EU-medborgare lättare skulle kunna söka jobb. Jag har för mig att i Finlands lagstiftning står det att
   man sen måste vara borta 3 månader, motsvarande tror jag inte att vi har utan det bara sägs att man har rätt stanna i 3 månader, inte hur länge man ska vara borta.

   Gilla

 • eva

  I Danmark lär man ha rätt att tigga men bara om man kan visa på danskt medborgarskap.
  Apropå Finland. En liten nation som klarar av att strida mot och dessutom i viss mån besegra den sovjetiska armén har naturligtvis erfarenhet av livet och hur saker skall hanteras.
  Sverige borde i många frågor ta efter Finland.

  Gilla

 • Lena

  Applåder efter hans tal, merkel var den enda som inte applåderade !

  Gilla

  • naimlap

   Lade ni märke till att, ”Bloody Merkel” inte applåderade Orbans tal.
   Om ni besöker Tyskland och känner för en drink så rekommenderar jag en Bloody Merkel med mycket tabasco i.

   Gilla

 • finnjävel

  Där ser ni hur man sköter saker och ting. Hur svårt var det där? Nu kan polisen gå till en tiggare och fråga efter intyget. Kommer det inte fram något intyg – bär det iväg åt Rumänien. Halar stackaren fram ett intyg – så bär det ändå iväg åt Rumänien för tiggeriet är inte godkänd metod för försörjning.
  Och problemet är löst!

  Gilla

 • Ulli

  Förbjud tiggeriet också för de 3 månader (lite oklart i blog inläggget)

  Gilla

  • Ulli

   Blev fel i tidigare inlägg:
   Förbjud tiggeriet också för de mindre än 3 månader.
   Skicka hem, på egen bekostnad om möjlighet finns, om inga pengar genom beslagtagning och försäljning av ägodelar.
   Gränskontroller behövs för att förhindra att de kommer tillbaka.

   P.S.
   Var lite oklart, 54 Euro inte för de under 3 månader

   Gilla

 • assad

  Ordning och reda i Finland, som vanligt.

  Det regnar här idag – ruskigt och grått.

  Men, när jag känner mig nedstämd brukar jag tänka på Schyfferts utbildning – då blir jag glad igen!

  Gilla

 • Monica

  Då kommer de hit i stället.

  Gilla

 • Jhonsson

  Tänk att man i Finland, vårt broderland som det kallas, är så mycket annorlunda än i Sverige. Med en titt lite utifrån ter sig Sverige mera som ett land i Mellanöstern än ett nordiskt land. Det känns tryggt att Finland är beläget på kort avstånd, för då kan man förhoppningvis ta sig dit, när vårt land kollapsat. Om de tar emot oss då.
  Vet inte om om det finns en möjlighet att få vårt land på fötter igen men det brådskar.
  Så låt oss därför förpassa Löfven & Co till historieboken vid valet 2018.

  Gilla

  • finlandssvenskan

   Ni är hjärtligt välkomna om det skulle gå så tokigt,

   Nu ska ni inte ge upp utan istället börja göra lagligt motstånd. På alla tänkbara sätt. Alla börjar med att skicka ett e-postmeddelande i veckan till lämplig mottagare gällande lämpligt ämne och uppmanar hugade kompisar att göra det samma. Någon annan lyckas övertala en polischef i lämpligt distrikt att vidta någon lämplig laglig åtgärd. Någon tredje samlar in namn på en JO-anmälan. Någon vars bil brunnit och ingenting hänt början sin klagan och för den ända upp till domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg och lägger ut sina inlagor på nätet så att de är lätta att kopiera för alla andra drabbade. Alla gör någonting, gärna varje vecka.

   Tills politikerna inser att mängden handling är olidlig och de bara måste agera för att slippa obehaget.

   Gilla

 • Pettersson

  Det finns bra regler i Sverige också. Det är bara det att myndigheterna inte följer de lagar och regler som de själva skapat av rädsla för att kallas rasister.

  Du får bara stanna tre månader, ska du stanna längre måste du visa att du kan försörja dig.
  Du måste ha vatten, avlopp och sophämtning där du bor.
  Du får inte campa på annans mark utan tillstånd.
  Du får inte samla in pengar utan tillstånd osv osv.

  Gilla

  • finlandssvenskan

   Men då begår ju tjänstemännen tjänstefel om de struntar i gällande lagstiftning !

   I Finland skulle sådana tjänstemän dömas för tjänstebrott. Valet mellan att bli dömd för tjänstebrott och att bli kallad rasist borde vara ganska enkelt, Kan man inte anmäla tjänstemännen i Sverige ?

   Gilla

   • dave

    En anmälan resulterar inte i någon åtgärd. Bortkastat med andra ord.

    Gilla

   • finlandssvenskan

    En anmälan kanske inte gör någon skillnad, men när alla dina kompisar och deras kompisar och kompisarnas kompisar gör samma anmälan och det plötsligt är hundratals/ tusentals anmälningar i samma ärende, då ger det effekt.

    Handling x Stor mängd = Effekt

    Exempel: 1.000 kommuninvånare skriver ett brev till kommunen och ber att ett romskt läger skall tömmas. I något skede blir det ett större obehag att få breven än att tömma lägret. Skickar 10.000 invånare samma brev, töms lägret snabbare.

    11 miljoner personer, jag själv medräknad, skrev 2016 under kort tid på ett upprop på nätet till den kinesiska regeringen om att den grymma hundköttsfestivalen Yulun skall förbjudas och att vi bojkottar alla kinesiska varor tills dess. Taiwan satte kaffet i vrångstrupen och stiftade nyligen en lag som förbjuder användningen av hundar och katter som mat. Liksom Thailand gjort tidigare. Kina har inte ännu gjort det, men jag antar att 11 miljoner är ett så stort antal personer att det börjar kännas. Snart kommer samma upprop att börja cirkulera och kanske 13 miljoner skriver på igen. Följande år kanske 15 miljoner. Någon dag ger den kinesiska regeringen efter. Obehaget från mängden protester är större än obehaget att förbjuda hundköttsfestivalen.

    Vi har knappast så många tusen som fick web-siten ”Visit Korea” att totalkrascha i slutet av år 2016 när vi alla samtidigt skrev att vi tycker att det är barbariskt att man torterar och äter hunder och katter i Syd Korea och att vi aldrig kommer att åka till Syd Korea så länge detta pågår. Detta har noterats i Syd Korea.

    Den nya syd-koreanska presidenten Moon öppnade i början av juni 2017 en nätsida som just nu tar emot e-post om detta (‘gwanghwamoon1st@korea.kr’). Skriv gärna ett e-postmeddelande dit. Jag antar att det kommer att komma hundratusentals, kanske miljontals e-postmeddelanden från hela världen och jag skulle inte vara förvånad om Syd-Korea snart förbjuder användningen av hundar och katter som mat.

    Vattendroppen som droppar tillräckligt ofta och länge urholkar sten.

    Gilla

 • Pica pica

  Våra grannländer har handlingskraftiga politiker. När tror ni att Löfven & Co vaknar?

  Gilla

  • Realist

   ALDRIG !!!
   Han har ju inte ens börjat bygga TOALETTERNA som vid talet i New York i Centralpark LOVADE …………

   Gilla

  • finlandssvenskan

   Löfven kommer nog aldrig att vakna för han har haft tillräckligt mycket tid att vakna men valt att sova.

   Folk måste rösta rätt 2018 !

   Tills dess kan man ju bomba politikerna med frågor om när Sverige inför samma registreingstvång som Finland.

   Gilla

  • assad

   Betrakta Löfvens huvudform. Svar: Aldrig.

   Gilla

  • Ståfräs

   Kan inte Svetsarn ringa sina sossekompisar i Finland o Danmark o fråga hur dom gör utan att PK river upp himmel o jord

   Gilla

   • finlandssvenskan

    Politikerna i Finland vet att om de fattar korkade beslut som skadar Finland, såsom att bevilja 30 miljoner afghaner i Finland asyl, kommer det finska folket att börja handla. Alla handlar på stt eget sätt, men majoriteten gör något. Skriver e-post, brev, insändare, börjar med en namninsamling, går nattvakt, demonstrerar, gör en JO-anmälan. Summan handlingar blir olidlig.

    Detta vet också finsk media. Skriver YLE för positivt eller onyanserat om asylsökande, kommer det tusentals e-postmeddelanden till YLE och politikerna som sitter i YLE. De kommersiella tidningarna ser genast en rejäl dipp i försäljningen av tidningar och annonser och balanserar därför skickligt mellan olika åsikter.

    Handling ger resultat. Har alltid gjort det och kommer alltid att göra det.

    Gilla

   • Uffe

    All heder till Finland som fortfarande har fötterna på Jorden och dessutom inte skäms för att vara Finnar. Snarare tvärtom, bröder och systrar i bastun beskådar de tillsammans Europas och inte minst Sveriges förfall och tar lärdom. Det har alltid förbryllat mig att det var och varannan dag är Flaggdag i Finland, rätt uppfriskande faktiskt. Måste vara att de flesta Finnarna har släkt eller nära bekanta som stred i kriget för Finland, det har liksom sammansvetsat folket och besparat dem från den identitets/existens kris Sverige befinner sig i.
    Här skäms man inte för en flagga inte, varför skulle dom det?

    Hejja Finland!

    Gilla

   • (((o)))

    Det är nog bäst om han Stefan bara håller sig borta tills Jimmi blir stadsminister, skadan är ju liksom redan skedd, sen kan han ju för all del flytta till sina kompisar i Saudi han gillar så mycket. Det är nog inte många som kommer välkomna honom med öppna armar efter vad han förorsakat Svenskarna.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: