SD större än Moderaterna i SCB-mätning


INRIKES. Moderaterna rasar i SCB:s partisympatiundersökning. Partiet får 18,1 procent och är för första gången mindre än Sverigedemokraterna.  Moderaternas 18,1 procent är ett tapp på 4,7 procentenheter jämfört med novembermätningen, då partiet fick 22,8 procent.

Sverigedemokraterna får 18,4 procent och är därmed större än Moderaterna. Det är en ökning med 0,9 procentenheter jämfört med novembermätningen och SD är det parti som ökat mest sedan valet 2014.

– Jag glädjer mig åt att vi fortsätter att ha en positiv trend, även om den är svag. Och att vi nu är andra största parti i den här mätningen är också glädjande så klart, säger Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson.

TT: Är ni rädda för att M stänger dörren till er om raset fortsätter för M? – Det finns ju inga alternativ egentligen och det har M insett, medan C och Folkpartiet (Liberalerna, reds anm) fortfarande försöker låtsas som att man inte måste välja. Men det är ju så i dag att man måste välja mellan SD och S, det är enda sättet att få majoritet, säger Karlsson.

Centerpartiet får 11,3 procent, en ökning med 4,2 procentenheter jämfört med november.
SCB:s mätning av opinionsläget är den största som görs i Sverige och kommer två gånger per år. Cirka 9 000 personer har under maj tillfrågats hur de skulle rösta om det vore val i dag.

Partisympatiundersökningen i maj 2017 genomfördes med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 8 973 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns.

Av urvalet har 23,7 procent ej anträffats (inkl. hemligt telefonnummer och saknar telefon), 3,1 procent varit alltför sjuka för att intervjuas samt 19,6 procent inte alls velat delta i intervjun. Det totala individbortfallet uppgår till 46,4 procent. Det totala antalet svarande är 4 808, motsvarande 53,6 procent.

Andelen osäkra i väljarkåren är cirka 18 procent i maj 2017.


17 responses to “SD större än Moderaterna i SCB-mätning

 • Adolf Nilsson

  Lögn så in i helvete, tror ni att svenska folket röstar på en landsföredar parti hela 30%.Tror ni på det ?Max 4 % röstar på dom,allt annat är lögn.Det är som 20 30 talets Tyskland, när nazisterna vilseledda folket.Vakna ,se er själv i spegeln och skit i national sossarna.Ha en bra national dag övermorgon, mvh Adolf

  Gilla

 • Argus

  SD har, enligt Sentio och YouGov som nära nog prickade valresultatet, passerat M för länge sedan. Frågan är varför SCB väljer att visa det nu? Frågan är också varför man enbart visar två tredjedelar av SD:s väljarstöd? Varför visar man inte att SD passerat SAP?

  Vi vet att AKB är hårt pressad av lilla fru Lööf som också av Wallenberg fått en inbjudan till årets Bilderbergmöte. Vi vet också att Reinfeldt blev inbjuden före 2006 års val och Löfven före 2014 så uppenbarligen är Wallenberg kungamakare. Är opinionsundersökningen ett sätt att schavottera AKB som troligen är den enda moderat som är känd för allmänheten så man kan sätta in någon som garanterat kör M ännu längre ner i botten? Straffet för att man började glänta på dörren till SD?

  Vi har ju sett hur ”the deep state” hela tiden utmanar en legitimt vald president. Jag kan rekommendera ”dokumentären” om Steve Bannon på SVTplay. Den är riktigt sevärd, men luta först skärmen redigt åt höger för att jämna ut: https://www.svtplay.se/video/13815560/dokument-utifran-steve-bannons-varld/dokument-utifran-steve-bannons-varld-avsnitt-1

  Gilla

 • Korsfarare och otrogen hund

  Vackert så.Men sedan då?Hur vänder SD på det muslimskaTitanic som Sverige blivit?

  Gilla

 • Jhonsson

  De flesta opinionsinstituten levererar de resultat beställaren önskar. De enda som går att lita på i Sverige är Sentio och Yougovs, som båda var nära rätt några dagar innan valet 2014. Det märkliga är att deras resultat aldrig nämns i media. Nej, kanske inte så konstigt för i deras undersökningar är SD ofta det största partiet med runt 25 %. Och så vill ju inte vänstervridna media ha det.
  Valåret 2014 gjorde SCB (vad jag kunnat hitta) endast en undersökning.
  Den gjordes i maj, så den ligger ju några månader före valet.
  Stödet till SD angavs i den till 8,1 % jämfört med 12,86 % som det blev i valet.
  Jag tar mig friheten att justera dagens SCB-siffror för SD med den felprocent de hade i maj 2014.
  18,4 X 1,58 = 29 % !
  Så alla sverigevänner låt oss se till att SD vid valet 2018 överträffar de siffror jag räknat fram! Låt oss förpassa Löfven & Co till historieboken!

  Gilla

 • gamgubben

  Sakta men säkert går sanningen upp för det sovande folket, eller vad tror du Reinfeldt?

  Gilla

 • larsson

  Det börjar gå dåligt för ”nya moderaterna”.

  Inom partiet är man bekymrad och börjar fundera på att byta ut Batra.
  Alla inom moderaterna vet vad de gjort svenska folket, när de hyllade Reinfeldts öppna hjärtan.
  Nu är de skamsna, liksom hunden som skitit på nya mattan.
  De vet precis var det klämmer och vill helst glömma.
  Det finns ett parti till, som det går dåligt för, ”Miljökomunisterna”.
  Under Reinfeldts tid applåderade hela flocken när han agerade tvärt emot Svenska folkviljan.
  Nu går det dåligt för de båda inblandade partierna, de har nästan halverats, är det så konstigt.
  De har ju tillsammans kört Sverige rakt in i bergväggen.
  När folket röstade bort Reinfeldt 2014 inför han bakvägen ”December-Överenskommelsen”, och slår undan benen på vår demokrati.
  Och nya moderaterna tillåter Sossarna att i minoritet styra Sverige, rakt ner i diket.
  Nu har Batra suttit mandatperioden och pladdrat och skrivit ledare i DN och Svd, men inte gjort något för att förändra politiken. Hon har försuttit möjligheten att ta över det Svenska rodret.
  Nu närmar sig valet och Batra vågar ingenting, reser helst bort eller sjukskriver sig.

  Jag anser att de båda partierna visste att det blir måndag igen, när festen är slut.
  För väljarna som blivit blåsta, är det naturligt att inte vilja ha med förrädare att göra.

  Svenska folket vet att om Moderaterna kommer till makten, kan vad som helst inträffa, när vi sitter med bakbundna händer.
  Plötsligt kan de liera sig med vilka kommunister som helst, för att tvinga igenom vidriga beslut.

  Det är nog inget att göra åt att, det går dåligt för Nya moderaterna och Miljökommunisterna, som tillsammans sänkte Sverige.
  Det är inte Batras fel, det är Moderaternas, de är opålitliga.
  Nya ledare förändrar inte historien.

  Nya kvastar sopar bäst.

  Gilla

 • Nisse

  Kom ihåg tack vare M har vi en sosialistisk regering i dag och i stort sett fri invandring glöm inte att landsförädaren Fredrik gjorde upp med miljöpartiet om också om fri invandring. Fy fan för Moderater……………..

  Gilla

 • kbrel

  Nu hoppas vi att inte en DÖ.vertion 2 är på väg 😦

  Gilla

 • Stenbock

  Ca hälften av de utvalda för undersökningen kunde inte nås !! Därtill är hela 18 % osäkra !!! När de nu gör en sådan stor undersökning av 9.000 utvalda,och man inte når mer drygt hälften,anser jag i varje fall att deras resultat är osäkert redan innan man på redaktionen förskönar,efter eget behag.

  Gilla

 • compulsoryunion

  Decemberöverenskommelsen skulle leda till böter om marknadsekonomi gällde i Sveriges pyramidspel (kartell är förbjudet i näringslivet men när det gäller förskingra hela landet och göra islamisering och afrikanisera Sverige finns inga begränsningar)

  Gilla

 • jockfall

  Rädda landet från Stefan Röfven och Centern.

  Gilla

 • Kurt

  Allt visar sig nästa år, Alliansen och sossarna med övrig patrask lär nog hitta på fuffens för att kringgå ett eventuellt övertag av SD, var så säkert.
  Vi i Sverige lever i en låtsas demokrati.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Kinberg-Barta väljer nog Socialdemokraterna i och med att hon var ledare för decemberöverenskommelsen.

  Liked by 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: