Gränskontroll som inte finns


INVANDRING. I diskussionen kring gränskontrollen vid Sveriges södra gräns mot Danmark förutsätts att den yttre gränsen – mot länder utanför EU – är stängd. Den utgångspunkten tas för givet utan närmare granskning. Men stämmer verkligen detta?

Jag flyger ofta med Turkish airlines och då går rutten oundvikligen via deras knutpunkt i Istanbul. Därför åker jag Stockholm och Istanbul ganska regelbundet. Eftersom Turkish trafikerar stora delar av Afrika och hela Mellanöstern blir flygbolaget ett naturligt val för många migranter med ursprung därifrån.

Filmen från 2009

Att komma till incheckningen på denna resa kan rekommenderas till varje person som är nyfiken på människa och samhället i stort. Det är en uppsjö av mänskliga typer och karaktärer, livsberättelser och personliga draman: förutom några få vanliga turister kan man se människosmugglare som kommer tillbaka med vändande plan efter en lyckad leverans, andragenerations invandrare som för första gången i sitt liv besöker sitt gamla hemland, nyblivna flyktingar med färska uppehållstillstånd som åker tillbaka till Syrien genom Libanon för att slippa syriska stämpel i sina främlingspass, utvisningsärenden från Migrationsverket – och en och annan som ser ut som jihadist på väg att ansluta sig till IS.

Det brukar vara en konstig stämning i kön till incheckningsdisken: vissa bläddrar i sina olika id-handlingar för att välja den som passar bäst denna gång medan andra hoppas på att inte fastna i en utresekontroll vid gränsen. För någon vecka sedan genomförde Kronofogden en lyckad insats på flygplatsen tillsammans med polisen: personer som skulle resa kontrollerades mot Kronofogdens register. Ägodelar på de personer som fick träff som de hade på sig vid tillfället – som dyra klockor, guldsmycken, kontanter osv. – blev utmätta direkt. En av huvudpunkterna för insatsen blev just flyget till Istanbul.

Ett flyg i omvänd riktning – från Istanbul till Stockholm – brukar i sin tur användas som en inkörsport för illegala migranter. I princip varje dag dyker några passagerare från det flyget upp vid passkontrollen och ansöker om asyl. Det vanligaste tillvägagångssättet är att använda så kallade ”look-a-like”-pass – alltså ett riktigt pass på en person som utseendemässigt liknar den som ska använda passet. Oftast utfärdas dessa pass till före detta landsmän av människosmugglare och klienter som har hunnit att bli svenska medborgare. Sedan ”tappas de bort” för en belöning som varierar mellan 5 och 10 tusen kronor. Passets ägare väntar några dagar med att anmäla förlusten tills den migrant som beställde passet har passerat gränsen.

Detta är människosmuggling deluxe eftersom oftast brukar sådana resor gå smidigt till. Samtidigt slipper migranter att åka båt över Medelhavet till Grekland och fastna där i flera månader. Därför är priset också högt.

Läs vidare hos Egor Putilov…


9 responses to “Gränskontroll som inte finns

 • EU i rollen som ”människosmugglare” | Petterssons gör skillnad!

  […] När det gäller rutt 2. lästa jag bl.a. denna artikel: https://petterssonsblogg.se/2017/05/31/granskontroll-som-inte-finns/ , dessutom har jag läst tidigare hur personer i Sverige ”förlorat” sina svenska pass […]

  Gilla

 • Johan

  Det finns hos EU ingen egentlig ambition till en fungerande gränskontroll utan man kör ett spel för gallerierna för att försöka vilseleda Europas befolkning. Det faktum att man sätter sig i knäet på Turkiet är talande nog.
  Och Löfven försöker blanda bort korten genom att skylla ifrån sig på EU.
  Bara att invänta den andra vågen…

  Gilla

 • naimlap

  Det går, som en röd trådgenom det mesta av vad, som händer och sker i dagens Svenstia och det är att, landet eller rättare sagt stian är totalt kört och ingen återvändo finns. Om någon bättring skulle kunna ske, fodras det att, man inser att något är galet men, när man då inte erkänner detta ja, då går det inte att åtgärda felen för då finns de inte. Var finns de människor, som skulle kunna omdana riket? De existerar inte antingen har redan gått bort eller så har emigrerat till andra länder. För i Svenstia finns de inte. Hela 87% är gravt förståndshandikappade svenskingar och asylanter, som terrorisera de övriga 13%. I gårdagens SDS publicerades en bild, som satte djupa spår i mitt medvetande. Den visade ett lämmeltåg av tågresenärer gående längs banvallen mellan Malmestan och Lund släpande på sina väskor och knyten. Sådana bilder, som förknippas med den misär, som råder i vissa länder eller länder i krig där flyktingar ger sig av från sina hemtrakter. Denna bild säger mer än tusen ord. Svenstia är numera ett sådant skitland och detta är bara en försiktig början på den kataklismo,, som väntar runt hörnet. Det gick fort att, ödelägga Sverige och förvandla det till Svenstia och allt har skett i demokratisk ordning. Demokrati passar inte över allt och framför allt inte bland svenskingar. Ty för att, lyckas fodras intelligens, omdöme, kurage, rättskänsla, sanning o.s.v. Alla dessa ingredienser är en stor bristvara hos svenskingsrna. Där emot omfattas de av bl.a lögn, feghet, dumhet, avundsjuka och sist men, inte minst ett gigantiskt storhetsvansinne.

  Gilla

  • Johan

   Helt korrekt. Och svenskarna vet inte vad det innebär att behöva kämpa för att behålla sitt land. Man tar det för givet och zappar vidare i soffan.
   Men länderna i Östeuropa vet vad det betyder att nu ha fått demokrati och kommer inte släpps den ifrån sig. Om inte EU kommer söndras helt inom 5 år kommer med säkerhet en spricka mellan öst och västeuropa att uppstå.

   Gilla

 • Suzie

  Mycket hårresande läsning från Thoralfs blogg minst sagt,och ännu ett graverande bevis på att svensk polis är bakbundna och beordrad att icke ingripa vid grov importerad kriminalitet där införsel av grovkalibriga vapen sker,polisen skall alltså vända bort huvudet och blunda för den sataniska ondska som sker mitt framför ögonen och öronen på svenska folket och polisen.Sveriges grovt kriminella socialistjunta måste avsättas och ställas inför rätta och dömas till livstids fängelse och helst då i annat land där fängelse inte är lyxhotell som i det sinnessjuka Sverige.

  ”Igår berättade en tjänsteman vid ett företag om ett i mina ögon hårresande bemötande från polisen i region syd.”

  http://thoralf.bloggplatsen.se/

  Gilla

 • introvert

  Egor har en utmärkt observationsförmåga och rätt kunna sammanställa
  olika händelser, intuitivt avgörande. Försvunna pass har varit på tapeten
  under flera år nu. En stor mängd individer har lyckats ta sig hit p g v slapphet från myndigheter. Förnuft har fått ge vika för slapphet och och förnekande av nuvarande situation. Det kommer att kosta Sverige enormt, vill inte ens tänka tanken!

  Gilla

 • gamgubben

  Egor Putilov eller Alexander Fridback en man med flera identiteter är hans sanning den enda sanningen?
  Vad han skriver är förmodligen en bra bild av Sverige av idag, vi tror att vi har kontroll men det hänger på vem som ska kontrollera. ”Vem bryr sig” attityden har allt för många anhängare allt från politiker till tjänstemän.

  Gilla

 • Ståfräs

  DOM HAR FLYTT FÖR SINA LIV!!! Välkomna till bidragsparadiset Sverige hälsar PK

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: