”Inbördeskrig” i Ukraina – 10 frågor till SVT


UTRIKES. Rysslands invasion av sydöstra Ukraina och tidigare annektering av Krim har än så länge kostat 10.000 människoliv (enligt Wikipedia). Trots svart på vitt att Ryssland invaderade och annekterade Krim och trots alla omfattande bevis och medgivanden från ryskt håll om det aktiva deltagandet i invasionen av sydöstra Ukraina, så valde SVT Nyheters Rapport i tisdags att kalla det mellanstatliga kriget Ukraina-Ryssland för ”kontrovers” och ”inbördeskrig”.

Johan Kylander uppmärksammar det hela på sin blogg och har ställt tio frågor till SVT Nyheter, som han inte fått svar på.

Tisdag 9 maj sänder SVT Rapport 19:30 ett kort inslag om den stundande Melodifestivalen i Ukraina. Nyhetsankaret Lisbeth Åkerman ställer därvid (19:43, 13:00 i programmet) en fråga till utrikeskorrespondenten Elin Jönsson, på plats i Kyiv: ”Det pågår ju inbördeskrig i Ukraina, hur är situationen i landet?”

Inbördeskrig.

Hörde jag rätt?

Här är det på sin plats att ställa 10 frågor till SVT, till ansvarige utgivaren Ulf Johansson, till utrikeschefen Ingrid Thörnqvist och till SVT:s VD Hanna Stjärne:

 1. Har SVT missat att Ryssland har invaderat och annekterat Krim samt aktivt deltar i strid i östra Ukraina?
 2. Har SVT missat att Ryssland vid upprepade tillfällen skjutit med tungt artilleri och salvpjäser över gränsen in i Ukraina?
 3. Har SVT missat att Ryssland fysiskt invaderat med reguljära bataljonsstridsgrupper i östra Ukraina, aktiva bland annat vid Saur-Mohyla, Novoazovsk, Ilovaisk, Debaltseve och Donetsk?
 4. Har SVT missat att de Ryska Soldatmödrarna nyligen rapporterat om att minst 1500 ryska soldater dött i strid i Ukraina?
 5. Har SVT missat att USA och EU infört sanktioner mot Ryssland pga dess militära angrepp på Ukraina och olagliga annektering av Krim?
 6. Har SVT missat att personal och materiel från över 70 ryska reguljära arméförband identifierats som stridande i Ukraina?
 7. Har SVT missat att ryska reguljära soldater tagits tillfånga i Ukraina?
 8. Vem skrev manus till inslaget?
 9. Vem godkände att inslaget med sin uppenbart felaktiga och propagandistiska text alls sändes?
 10. Hur avser SVT tillrättalägga sitt fel?

Med ledning av de fakta som föreligger i saken är det uppenbart att SVT far med osanning i direktsändning när man benämner Rysslands krig mot Ukraina som ett ”inbördeskrig”. Samtliga dessa 10 frågor kräver omedelbart svar.

Detta inlägg avsänds också som epost till ovan nämnda personer samt ligger till grund för anmälan till Granskningsnämnden för radio och tv.

-Pettersson har en misstanke att SVT-ledningen fortfarande drömmer om Sovjetunionen och därför räknar det som ett ”inbördeskrig”.

Lars Wilderäng skriver också om ”kontroverserna” och tar upp att Ryssland har invaderat och ockuperar tre länder i Europa just nu.

Verkligheten är att det pågår ett blodigt och grymt mellanstatligt krig i sydöstra Ukraina. Låt oss hoppas att SVT Nyheter inte kommer kalla ett ryskt angrepp mot Sverige för ”kontrovers” och ”inbördeskrig”. Men jag tvivlar allt mer på att Public Service klarar av att utföra ett statsbärande totalförsvarsuppdrag. SVT Nyheter förbrukar mycket snabbt den lilla trovärdighet man har kvar.

Ryssland har invaderat och ockuperat tre länder i Europa just nu. I dag ockuperar man ca 17% av Georgien, 12% av Moldavien och 9% av Ukraina. I Ukraina pågår kriget för fullt. Det handlar inte om kontroverser eller inbördeskrig.

Ryssland ockuperar 2016 delar av ett antal länders territorium. Detta sker i strid mot folkrätten, i strid mot avtal om att respektera nationsgränser och i strid mot såväl FN som den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE.

Georgien (17% ockuperat)
Ryssland ockuperar cirka 17% av Georgien. Det handlar dels om Abchasien (ca 12% av Georgien) och Sydossetien (ca 5%). Bägge ockupationerna är i strid mot folkrätten och har skett med våld.
Moldavien (12% ockuperat)
Ryssland ockuperar 12% av Moldavien i form av Transnistrien där 70% av befolkningen på det ockuperade territoriet är icke-ryssar.
Ukraina (9% ockuperat)

Låt oss nu hoppas att Sverige slipper några kontroverser med Ryssland. Sådana kostar tusentals människoliv.


29 responses to “”Inbördeskrig” i Ukraina – 10 frågor till SVT

 • Lena

  Det är en känslig fråga, lönerna är viktiga många har fått höjda löner då ryssarna driver vissa industrier, språket är en annan känslig del av ett lands självkänsla, om jag har förstått rätt så sker programmen på TV till största delen på ryska, lika med undervisningen i skolorna, vågar inte skriva mer på grund av att jag inte vet.
  Nu är ju befolkningen i de båda länderna genetiskt ganska lika så kanske att det hela löser sig.
  Det är ju inte en främmande kultur och ett främmande folk som de delar sin tillvaro med.
  Det verkar ju även fungera med tartarerna som är muslimer, finns inget multikultiland utan spänningar,tyvärr.
  Tror att det löser sig till det bästa, vill tro så !

  Gilla

 • Den nya världsordningen | Petterssons gör skillnad!

  […] Det var några som inte gillade inlägget ””Inbördeskrig” i Ukraina – 10 frågor till SVT” och påstår att jag är lurad NWO-propaganda och att vi kör med neokonservatism på […]

  Gilla

 • Lara

  Är det vad Wolodarski berättat för er?
  Det är väl självklart att Krim blev ryskt! Jag hade inte heller velat bli uppbränd, ihjälslagen eller skjuten för att jag pratar ryska, yttrar mig fritt och vill bevara min kultur. Ni säger att ni skriver allvar om politik, men denna artikel är endast ett skämt.

  Gilla

 • gamgubben

  En myckenhet av spekulationer den ena så god som en annan, det enda jag vet att EU ska akta sig noga för att försöka få med Ukraina inom unionen eftersom de då har bitit över mer än de kan tugga.

  Gilla

 • Sisu

  Telefonnummer? Har varit där ett antal gånger och bl.a blivit självlysande.
  Snacka inte i nattmössan om saker du inte känner till.

  Gilla

  • Maja Anokhina

   Sisu min kommentar om telefonnummer var adresserad till den Skåningen och han uppfattade det rätt ( se hans svar).

   Gilla

 • MartinA

  Ojojoj, neocon på Petterssons? Herregud, att ta upp den rabiate Lars Wilderäng som en vederhäftig källa är ju redan det ett kvitto på att den här pettersson skribenten inte har rent mjöjl i påsen. Skärmdumpat den här artikeln för framtida användande. Att Pettersson kan publicera sånt här är mycket upplysande.

  Gilla

 • Argus

  Pettersson verkar inte ha massornas stöd och jag förstår varför.

  Om vi ser historiskt på Krimhalvön så erövrade Kejsardömet Ryssland området 1783. I samband med Ukrainas 300 års-jubileum förde Chrusjtjov över Krim utom Sevastopol från Ryska SFSR till Ukrainska SSR. Det fanns inte på kartan att Sovjet skulle implodera 37 år senare.

  Den 22 februari 2014 iscensatte amerikanska oligarker en statskupp (känns mönstret igen?) där den någorlunda demokratisk valde presidenten störtades. Den 11 mars 2014 förklarade sig autonoma republiken Krim självständigt från Ukraina och den 16 mars röstade 97% för en anslutning till den Ryska federationen.

  Man kan ha vilka åsikter som helst om legaliteterna om alla ovanstående händelser men ska då även komma ihåg när Clinton och NATO bombade bort serberna från deras hjärtland Kosovo var det varken folkomröstningar eller protester när en kommitté beslutade om självständighet.

  Jag anser förövrigt att ska man revidera gränser så bör 1697 års gränser gälla. I vart fall bör vi spela det som förhandlingsöppning.

  Gilla

  • Olsson

   Nonsens! Krim har tillhört en rad olika länder och Rysslands historiska rätt till Krim kan diskuteras.
   Rimligen bör Ostpreussen återbördas till Tyskland och Karelen med Viborg till Finland med samma typ av argumentation.
   Ryssland är ett hittepånamn, Moskvariket hette landet tills slutet av 1600 talet.

   Gilla

   • Mohammed

    Finnarna vill inte ha Karelen tillbaks

    Gilla

   • Argus

    Nu är det bara så att från Potsdamkonferensen och framåt har man varit [tämligen] överens om att låta gränserna vara intakta. Det vill säga långt innan Krusse ändrade ett kryss i en tabell men man ansåg det väl vara en intern sovjetisk angelägenhet.

    Det är visserligen så att Jeltsin bytte Krim mot ukrainska kärnvapen men menar du på fullaste allvar att Ryssland ska sända kärnvapen till Ukraina istället för dem man tog hand om och destruerade?

    Varje nation (kollektiv av människor) som utgör en betydande andel medborgare anser jag ska få bestämma vilket land eller stat de ska tillhöra. På Krim bor det en överväldigande andel ryssar och de flesta av dem torde vilja tillhöra Ryssland. Om man nu inte litar och tror på den folkomröstning som genomfördes bör man ordna en ny med neutrala observatörer.

    Gilla

  • Wally Walrus

   Jag måste tillägga att Pettersson, som normalt är mycket välinformerad, har i detta fall visat prov på en viss faktaresistens. Jag har inte hittat något som stämmer i de 10 punkterna ovan. Det är precis tvärtom.
   Tilläggas bör också det faktum att vår s k statsminister som vanligt hade spenderbyxorna (skattemedel givetvis) och skänkte oligarkerna i Kiev 500 miljoner för att de skulle föra en feministisk politik !!?? Ja, vi vet ju hur en sådan ser ut, eller hur. Vart har de pengarna tagit vägen?
   USA, som tidigare investerat över 5 miljarder dollar, genom Victoria Nulands händer, för att störta en folkvald legitim regering har nu fått tillbaka en massa av dessa genom att privata aktörer kunnat köpa upp statliga egendom till reapriser. De verkar nöjda och därför har intresset svalnat betydligt. Kvar finns nu en hoper entusiastiska nazister som fortsätter terrorisera befolkningen.
   Att det civila passagerarplanet från Malaysian Air sköts ner av Kievarna själva är mer eller mindre bevisat så därför är locket fortfarande på den fejkade haverikommissionen. För tidigt att sanningen kommer fram.
   Ukraina är ett av de mest korrupta länderna i världen och oligarkerna har verkligen lyckats såga av den gren som landet suttit på.
   I Georgien var det dåren Saakashvili som fick storhetsvansinne och började etnisk rensning i förhoppningen att USA skulle ställa upp. När han misslyckades och fick fly landet så fick han sedan en ny loserroll i Ukraina.
   Det finns mycket att säga men att jag för en gångs skull måste säga att SVT har en mer verklighetsförankrad benämning är såväl motbjudande som ovanligt.

   Gilla

 • Fredde

  Jag ska fråga en ukrainare på jobbet imorgon om hur hon ser på saken, inbördeskrig eller invaderat av ryssen.

  Som jag ser det, så kör SVT (Sveriges Vänster Television) med s.k. Fake news.

  Något som de annars anklagar alternativ media för, men här ser vi ju vem som kör med Fake news: nämligen ”opolitiska och opartiska” SVT.

  Gilla

 • Mohammed

  Pettersson verkar lite dimmig i mössan idag he he Krig ? Ryssland/Ukraina ? Kan det vara så att pettersson råkat ut för en cyberattack

  Gilla

 • Mohammed

  Jag har för mig att det skedde en olaglig statskupp iscensatt av USA/Rotshilds bankirer ,där man uppmanade Ukraina att göra buisnes med EU/USA istället för Ryssarna och så kunde man stänga av den” vidriga” pipeline som försåg EU med gas och tvinga på Ukraina en saftig statsskuld och därmed få kontrollen på ännu ett land ,man visste redan från början att Ryssarna inte skulle ge bort sin största marinbas (svartahavsflottan)Till USA/Rotshild (Krim) och därmed så fick man till en konflikt som ligger till grund för diverse sanktioner/trakaserier som MSM dagligen håller på med .Krim har tillhört ryssland i år hundranden och har till 85% en rysk befolkning ,det stora abret är att Chrutziov söp/spelade bort krim i en av fyllefesterna som ägde rum på soviettiden ,allt handlar om pipelines dvs Olja/Gas från Ryssland till EU ,,alla krig Syrien Irak Libyen Afghanistan och Ukraina ja allt.Varför kom Kerry till Sverige ,,jo för att övertala Svenska regeringen till att sabotera bygget av pipeline 2 i östersjön (inte upplåta hamnar för materiallagring) Oligorkerna hatar Putin för att han sa att oljan/gasen tillhör Ryssland och inte Rotshild ,och kastade ut ”Chigagoboysen”ut ur landet och man kommer att hämnas ,,man kommer att starta ett tredje världskrig med atombomber om så behövs ,och det är det man förbereder genom att demonisera Putin och hela Rysslands befolkning

  Gilla

  • Olsson

   Uppenbarligen har du inte tagit den medicin du fick utskriven av tokdoktorn senast.

   Gilla

   • Maja Anokhina

    Ska man diskutera ämnet eller övergå till personliga påhopp?
    Alltid trott att det var PK- vänsterns knäpp.

    Gilla

  • Maja Anokhina

   Tack Muhammed!
   Mycket trevigt att läsa ett inlägg av den som kan förklara allt sakligt tydligt och lättbegripligt. Tror inte att någon av oss ryssar skulle göra det på bättre sätt.
   Eloge och respekt…

   Gilla

 • Thomas

  Transdnizter är annars ett intressent resemål. Det var där KarlXII bodde ett tag. Kallabaliken i Bender.

  Gilla

 • Maja Anokhina

  Rysslands krig mot Ukraina????
  Inte ens Ukrainska regeringen erkänner det…

  Gilla

 • Sisu

  Nu Pettersson är du ordentligt lurad av NWO-propagandan.

  Gilla

 • Jhonsson

  Sanning och verklighet är svenska politikers och mediernas värsta fiender!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: