Piss till PISNER

En öl bryggt med hjälp av urin som samlas in från Roskilde-festivalens besökare?
Det kanske låter konstigt,
men det är precis vad ett Danskt bryggeri har gjort.
Ett ”pilsner öl” som döpts till  Pisner kommer snart att börja saluföras.

Oroa dig inte, det finns inget  urin i ölen. Men man har använt det som gödsel, som bönder har gjort i hundratals år. Den enda skillnaden är att gödningen samlades in från människor på den största musikfestivalen i norra Europa, Roskilde Festivalen utanför Köpenhamn, och inte från kor eller grisar.

År 2015, samlas 54.000 liter urin från festivaldeltagare på Roskildefestivalen. Under våren 2016, har urinen användas som gödningsmedel, vilket gav 11 ton maltkorn.

 Beercycling  gör att vi kan återanvända en produkt som normalt spolas ner i avloppet. När det gäller cirkulär ekonomi, är danska bönder några av de bästa i världen.  Den danska jordbruks och livsmedels rådet samarbetar med Nørrebro Bryghus för att brygga 60.000 flaskor av Pisner öl.

Hållbarhet och cirkulär ekonomi nämns i sammanhanget !  Bryggeri-processen startades i slutet av mars och allmänheten kommer att kunna avnjuta den färdiga produkten i juni 2017.

LÄNK

 

2 thoughts on “Piss till PISNER

  1. Om de använder kamelpiss direkt i bryggprocessen så kan de sälja öl till muslimerna…. Ölet blir då en naturmedicin.

  2. Vi får bara hoppas att de ”uppiggande” substanser som festivaldeltagare brukar använda inte vandrar över i kornet och sedermera ölen.

Kommentera