Stäng

Facket använder åsiktsförtryck i fikarummen

FACKLIGT/YTTRANDEFRIHET. Det är Dagens Arbete som skriver om att facket nu satsar resurser på att lära ut samtalsmetoder som ska minska konfrontationsrisken på arbetsplatserna. Detta med anledning av att rasism i fikarummen har blivit ett arbetsmiljöproblem.

Mickael Larsson, avdelningsordförande för Pappers avdelning 53, som täcker sektionerna Braviken och Fiberväven i Norrköping.

– Det här är ett arbete som pågått under flera år. Men när det politiska klimatet förändrats så har det väl kanske blivit mer aktuellt, säger han.

Mickael Larsson har själv deltagit på flera kurser i fackförbundets regi. Där får förtroendevalda lära sig hur man kan agera om tonen mellan anställda blir hård under fikapausen eller lunchen.

Enligt IF Metall har den hårda jargongen gjort att många av fackets medlemmar mår dåligt.

– Vi har märkt att det börjar bli ett arbetsmiljöproblem. Folk vill inte gå och fika för det är så jobbigt eftersom rasisterna sitter där och gapar och skäller på invandrarna hela tiden, säger Hans Palmqvist, ombudsman på Metalls organisationsenhet, till Dagens Arbete.

-Pettersson är väldigt glad för att jag lämnade facket 1971. Då hade jag inget emot facket, men när de anslöt mig som partimedlem i Socialdemokraterna utan att fråga var det slut. Kollektivanslutningen fanns kvar ända till 1990/91 och innebar att den fackligt anslutne via sin avgift även betalade medlemsavgift i Socialdemokraterna.

Tydligen har LO kvar tendenserna där de talar om vad medlemmar ska tycka och tänka. Jag har en känsla av att det facket kallar rasism är kritik mot regeringens invandringspolitik, och den är det enligt LO inget fel på, utan det är fel på dem som kritiserar den och framförallt får inte Sverigedemokraterna ha rätt..

Åsiktsförtryck i kafferummen

20 reaktioner på “Facket använder åsiktsförtryck i fikarummen

 1. Lernia lär. Hörde att man vill införa nytt förenklat språk i vårt land. Nån typ av språk som talas av dom som nyligen har kommit hit, så alla känner sig jämlika. Varför duger inte Skånska, det är en härlig och mustig dialekt rik på variationer och kraftuttryck särskilt söder om landsvägen, Helsingborgarna låter också bra tycker ja. Sen har vi Göingarna med sin blandning av Småland för att inte tala om befolkningen uppe på åsarna som kan te sig helt medeltida. Vi har inget behov av att importera något nytt språk , inget land har så rika och skiftande dialekter som oss och så vackert sen, tänk på Dalarna, Värmland och dom jovialiska Göteborgarna och hela Norrland. Ingen glömd. Vi har gnällbältet Örebroarna en fantastisk rikedom. Minns första tiden i Småland, där många använder uttrycket, de går la bra, jajamen. Stockholmarna som tror att man vet och kan allt hade inte klarat sig länge om vi byggde in dom med en Trumpmur och vad dialekten beträffar så är den reda förenklad. Tycker Lernia kan ju försöka införa det nya förenklade språket som koncernspråk, i dom stora koncerner där man redan har ett visst inflytande och se hur det går. Inte så bra tror jag.

 2. Unionen är bekymrade över bristen på kompetent arbetskraft till svenska företag . Är det ett bekymmer för svenska arbetare att företagen behöver kompetent arbetskraft ?? Sluta stödja importen av analfabeter och låt arbetarna få sin löneförhöjning som ni motarbetar !

 3. ”…rasism i fikarummen har blivit ett arbetsmiljöproblem.” Arbetsmiljöproblem 🙂 Sure…

  1. Å vad glad jag är som gått ur ”fackförbundet” så jag slipper förtrycket 🙂

  2. All kritik av den ansvarslösa invandringspolitiken är rasism enligt 7 partiet. Det gör det svårt att diskutera den värdelösa invandringspolitiken. 30 år av åsiktsförtryck räcker.

 4. Jag gick ur transport för några år sedan och har aldrig ångrat mig. Nu har jag ett annat arbete och jag uppmanar människor att gå ur pissfacket. Förbannade hycklare är de.

 5. Fackföreningar är rena rama maffian! Under hot så tvingas arbetarna till underkastelse och att teckna medlemsavtal som dom inte alls vill ha och sen betala dyra medlemsavgifter!
  Företagen pressas sedan på liknande sätt att betala dyra pengar till dessa gangsters!
  Jag vet, för jag har personligen blivit utsatt för deras trakasserier och oblyga hot mot mig personligen och alla dom som inte betalar. Vi var många som stod emot, men tyvärr så blev deras terror allt för svår för en del som under hot skrev under! Dom gjorde också genast klart att det inte gick att lämna fackföreningen, den som försökte skulle straffas och svartlistas överallt.
  Fackföreningar är djävulens ondsinta redskap, dom är vidriga och motbjudande varelser/företeelser!
  JR

 6. Enda anledningen att jag var med i facket var att de förhandlade lönerna. Var också på en fackföreningskurs i Sunne på 70 talet där det var mycket kröka och jag kom i samtal med en snubbe som heter Henrik Lindblom som jobbade på fabrik i och för sig synd att säga att han jobbade han var närvarande) i alla fall så blev han fullare och fullare, då SAN till mig Janne jag ska inte göra ett handtag i framtiden jag skall satsa på att bli fackpamp och sedan politiker. På 2000 talet hade han kommit med i kommunfullmäktige med folkpartiet och höll tal på torget och pratade politik att man skulle vara solidarisk och så vidare. Jag kunde int hålla käften utan jag påminde honom om vad han sagt på 70 talet och att han nu hade blivit pamp och sket i arbetarna ,han blev knallröd och gick av scenen. Det var skönt att säga det till honom en pamp som skiter i arbetarna

  1. Det är nog så med många s k ”politiker” idag. Klarar inte av ett vanligt yrke utan går den politiska vägen/ryggdunkarvägen. Hur många s k ”politiker” har haft ett ärligt vanligt arbete?!?
   Politikerföraktet växer! Olika politiska ”ideologier” på dagarna samtidigt som de ”på kvällarna” ingår i samma ”hemliga” orden-sällskap som ”bröder”……. Korruption/svågerpolitik……… Fy F-n!!!
   Min röst till SD vid nästa val!!

  2. Det är nog så med många s k ”politiker” idag. Klarar inte av ett vanligt yrke utan går den politiska vägen/ryggdunkarvägen. Hur många s k ”politiker” har haft ett ärligt vanligt arbete?!?
   Politikerföraktet växer! Olika politiska ”ideologier” på dagarna samtidigt som de ”på kvällarna” ingår i samma ”hemliga” orden-sällskap som ”bröder”……. Korruption/svågerpolitik……… Fy F-n!!!
   Min röst till SD vid nästa val!!

   1. Tänker på det smartaste bästa tjejgänget som inte har tid med invandringskrisen. Googla.

 7. Som arbetarkille gav jag upp 1989.

  Då lämnade jag facket p.g.a. den brist på yttrandefrihet och demokrati som gällde för dig som enskild medlem. Du skulle bara tycka som fackledningen och de sossar som styrde den.

  Några år innan mitt utträde ur facket, hade jag även begärt att den del av mina medlemspengar som gick direkt till det socialdemokratiska partiet, då genom kollektivanslutningen, inte fick gå till det socialdemokratiska partiet.

  Så mycket skitsnack och kränkande omdömen av mitt personliga beslut då, som jag sedan under så många år fick höra. Utav den grupp så kallade ”solidariska” människor. Som dagligen står upp för solidariteten, mångfalden och mot kränkningar av människors rättigheter. Unnar jag ingen människa .

  Nu är jag en sådan person som kan ta sådant ”skitsnack” och stå upp för demokratin och varje människas rätt till den. Genom åsikts- och yttrandefriheten som då är helig för mig. Som den ska vara för alla människor.

  Tyvärr är det inte så. Det tragiska är att det ofta är de som kallar sig de mest ”solidariska”, som är de värsta kränkarna och förnekarna av demokratins grundregler.

 8. Facket ska ge f.n i vad vi tycker.Gå ur dessa förbund och tänk själv.

  1. Ja, det är väl där de nya jobben kommer att finnas. Ena hälften avlyssnar den andra.

 9. När en fackpamp på SKAF hånskrattade åt min sambo o mig för att vi var fattiga så förstod vi att dom inte längre står på arbetarens sida. Tragiskt!

  1. Rätt analys av situationen . Jag förstår inte vad dom vill och var dom är på väg.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: