Skicka Margot för att förhandla om fred och kräva betalning av skulder

UTRIKES. Robotförsvarssystemet THAAD kan tas i bruk i Sydkorea inom några dagar, enligt USA. Kina uppmanar både Nordkorea och USA att upphöra med militära aktiviteter som kan få den uppskruvade situationen att eskalera. – Vi måste å ena sidan stoppa Nordkoreas kärnvapenaktiviteter, å andra sidan måste de storskaliga manövrerna i koreanska vatten upphöra, säger Kinas utrikesminister Wang Yi vid ett besök i Berlin.

Att det amerikanska robotförsvarssystemet THAAD installeras i Sydkorea är ett svar på de ökade spänningarna i området med Nordkoreas provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla det slutna landets kärnvapenprogram.

Planen är att försvarssystemet ska vara komplett i slutet av året. Men delar av det kan tas i bruk redan om några dagar, säger den amerikanske befälhavaren amiral Harry Harris i en redogörelse inför representanthusets militära utskott.

Harris säger också att han är övertygad om att USA kan slå tillbaka eventuella robotangrepp mot de amerikanska örlogsfartyg, med hangarfartyget USS Carl Vinson, som är på väg mot Koreahalvön.

Medan fartygen höll kursen mot området höll Nordkorea i tisdags en stor militärövning för att markera att det var 85 år sedan armén grundades. Den statliga nyhetsbyrån KCNA säger att diktatorn Kim Jong-Un själv övervakade övningen på landets östkust och att det var den ”största hittills”. Det hade spekulerats i om landet skulle utföra ett robot- eller atomvapentest under 85-årsjubileet.

-Pettersson noterar att tonen är uppskruvad från båda sidor. Jag föreslår att vi skickar Sveriges utrikesminister till Pyongyang och talar om för nordkoreanerna att de borde inte utveckla kärnvapen och underhålla ett stort försvar så länge de har skulder till det svenska folket, och när hon ändå är där kan hon passa på att sälja några Jas-plan och lastbilar enligt den vanliga dubbelmoraltaktiken.

För övrigt tycker jag att USA borde hålla sig i bakgrunden och låta grannarna ta hand om problemet, givetvis med hjälp av utrikesminister Wallström som vet hur en slipsten ska dras.

Nedan repris på en gammal historia, men mönstret känns igen.

Det finns en nota som ingen betalar. En skuld till svenska folket som har vuxit till tre miljarder kronor. Det här är berättelsen om hur Sverige var först i västvärlden med att odla nära handelsrelationer till Nordkorea – och blev grundlurat.

På sistone har Nordkorea mest gjort sig känt för att utmana världsfreden genom kärnvapenhot. Men för precis 40 år sedan såg många svenskar mer positivt på Nordkorea, som Sverige inledde ett gemensamt äventyr med. Sverige hade i april 1973 som enda västerländska stat erkänt folkrepubliken Nordkorea. I dragkampen mellan kommunism och kapitalism, hade svenska vänsteranhängare krävt erkännandet med argumentet att Sydkorea erkänts redan 1959, och att Sverige måste vara neutralt. I Sveriges Television hade Nordkorea dessutom omtalats som ett ”ekonomiskt under”, och många svenska storföretag välkomnade en ny jungfrulig exportmarknad bakom järnridån.

Militärparad med barn i MordkoreaNordkorea barn

Enbart Volvo hade bums efter erkännandet av Nordkorea fått en order på 1 000 bilar. Och räknat i pengar hade erkännandet på kort tid gett beställningar på motsvarande fyra miljarder kronor i dagens penningvärde. Exportörerna var samtidens svenska jättar som Atlas Copco, Asea, Kockums och Alfa Laval.

– Det var en märkligt storskalig satsning som hängde ihop med svensk utrikespolitik med Olof Palme i spetsen, minns Ian Lines som då jobbade på Volvo.

Sveriges jättesatsning i Pyongyang våren 1975 genomfördes enligt planerna, men blev en kommersiell katastrof. Nordkorea lade inte en enda ny order. Ett extra bottennapp var att flera svenska företagare blev utestängda från sin egen utställning under en av mässdagarna då nordkoreanerna enligt Ian Lines ägnade sig åt industrispionage.

Hos de svenska exportjättarna hade Nordkorea bara beställt och beställt. Att landet inte betalade räkningar stod klart omedelbart efter industriutställningen. Erik Zachrison minns att han inte kunde åka hem, eftersom Nordkorea inte ens betalade för maskinerna som skulle bli kvar efter utställningen. Successivt vände sig allt fler av de svenska exportföretagen till Exportkreditnämnden – och fick betalt av svenska skattebetalare. Sveriges fordran på Nordkorea summeras än i dag med löpande ränta, senast 1 januari i år till hela 2 662 miljoner kronor, en exportskuld större än för något annat land.

Läs mer på SvD om denna katastrofala svenska satsningen som vi än idag inte har fått betalt för, tänk på att ”idolen” Palme gick i täten för detta liksom för satsningen på Mugabe vi skrev om igår, den svenska vänstern har varit katastrofalt naiva och godtrogna. Vad värre är, vi gör lika tokiga satsningar idag, numera med hjälp av Alliansen…Mordkorea kunde vi lämna men dagens satsningar görs på hemmaplan och blir betydligt värre att ordna upp.

2 thoughts on “Skicka Margot för att förhandla om fred och kräva betalning av skulder

  1. Kan det vara taktiskt spel. Om Sverige hamnar i kaos, så drunknar alla politiska misstag i det överskuggande kaoset? Ett totalistiskt styre kan lätt ta över i det allmänna kaoset. Ungefär, som Sovjetunionen skötte sin politik. 1921 fanns det 2,4 miljoner statstjänstemän, vilket var dubbelt så många som antalet industriarbetare i hela Ryssland. Partimedlemmar hade högre status än andra samhällsmedborgare. Den kommunistiska fanatismen var i princip religiös, man offrade sig själv ibland men hellre andra för det stora idealet. På den vägen fortsatte det mot den ekonomiska kollapsen på 1990-talet.

  2. Ja det är sorglit.Bara käbbel,svetsarn svamlar om SD men sorgliga fakta kommer aldrig fram.Konsum kassörskan lika sorglig.När kommer dom avgå,så landet kan komma på fötter igen.Är det bara jag som upplever att landet är körd till botten. NÄR BÖRJAR VI VAKNA.?Är jag ensam?Svetsarn gör något som du kan definitivt inte leda Sverige.Kassörskan kan återvända till Värmland,istället fjanta runt och stödja Palestinska terrorister.Ja det är för sorglit.Avgå,avgå steffe.Avgå MVH Adolf

Kommentera