Stäng

Rysk hacker dömd till 27 år för kreditkortsbedrägerier av USA

USA. Federala åklagare har vunnit en sällsynt stor seger i Federal District Court i Seattle, justitiedepartementet har fångat en stor aktör i ett ryskt brottssyndikat och nu har brottsbekämpande myndigheter statuerat ett exempel på honom.

I fredags dömdes Roman Valerevich Seleznev, 32, till 27 års fängelse – det längsta straffet som avkunnats för dataintrång i USA – Seleznev hade hackat och stulit kreditkortsnummer och identiteter från sina hem i Bali, Indonesien och Vladivostok, Ryssland och för att sedan sälja miljontals kreditkortsnummer på den svarta marknaden. Federala åklagare hade yrkat på ett 30-årigt straff.

Mr. Seleznev intriger ledde till stöld och försäljning av mer än två miljoner kreditkortsnummer, vilket resulterar i förluster på minst $ 170 miljoner. De totala förlusterna kan vara miljarder dollar, enligt domstolshandlingar. Bland Mr Seleznev offer finns 3700 finansiella institutioner och 500 företag runt om i världen, inklusive flera restauranger i Seattle-området.

 

”Enkelt uttryckt har Roman Seleznev skadat fler offer och orsakade mer ekonomisk skada än kanske någon annan som har dykt upp i domstolen,” sa en federal åklagare och fortsatte ”Detta åtal är utan motstycke.”

Secret Service, som hanterar fall finansiella bedrägerier, spårade Mr. Seleznev för mer än ett decennium sedan, enligt domstolen, men han var noga med att inte åka till länder som hade utlämningsavtal med USA.

Secret Service fick i juli 2014 veta att Mr Seleznev planerat en semester till Maldiverna med sin flickvän. Utrikesdepartementet övertalade polisen där att hjälpa till, trots att landet inte har ett utlämningsavtal med USA.

En månad senare, greps Mr Seleznev på Maldiverna flygplatsen av den lokala polisen. Han överlämnades till Secret Service-agenter och flögs i en privatjet till USA:s bas på Guam, och vidare till USA.

Mr Seleznev är son till Valery Seleznev, en frispråkig medlem av duman, underhuset i det ryska parlamentet, och en nära politisk allierad till president Vladimir V. Putin i Ryssland.

Den äldre Mr Seleznev har anklagat USA för ”kidnappning” av sin son, och han berättar för ryska nyhetsbolag att anklagelserna mot sonen är en ”monstruös lögn.” Rysslands utrikesministerium är också lite griniga på att myndigheterna i Maldiverna samarbetade med USA i vad de beskriver en ”kidnappning”.

New York Times

-Pettersson undrar om Mr Seleznev kommer att klaga på dålig Wifi i fängelset…

2 reaktioner på “Rysk hacker dömd till 27 år för kreditkortsbedrägerier av USA

  1. I Sverige skulle han ha fått uppträda i domstolen med påhittad identitet (t.ex. Falu Tingsrätt kollar aldrig leg t.ex. på vittnen, och ryssar har uppträtt med påhittade namn samtidigt som de tiggt pengar i Sundsvalls Kammarrätt med andra namn som asylsökande)
    Påföljd för aliens som gör id stölder och grova bedrägerier här brukar vara max 3 år 9 månader (jfr Barnbarnsligan som blåste 100 pensionärer över 80 år Härnösands TR)

  2. Det är mycket märkligt att Maldiverna trots avsaknad av utlämningsavtal hörsammade JudeSA:s begäran. Det är att kringå alla internationella avtal, lagar och praxis. Det är som att döma någon / häkta någon / döma någon bara för att någon vill det. Eller att likna vid avtalsbrott. Likväl som att man ska handla om avtal stipulerar det måste man kunna känna sig säker på att inte bli utsatt för något om det inte är reglerat i avtal. Ungefär som att typ Finland eller valfritt västland skulle utlämna Salman Rushdi till Saudiaraben när de begär det för att han enligt dem har begått ”brottet” att ”kränka islam”. Sions tentakler är verkligen fasansfulla och täcker snart hela världen om inte dessa som sprungna ur Satans stjärt stoppas. De kommer starta kärnvapenkrig om så krävs och på riktigt denna gång Förinta alla ickejudar, allt för att täcka upp lögnerna de upprätthåller som i sak redan avslöjats för de brott mot mänskligheten i allmänhet och tyskarna i synnerhet de är. De hundra miljoner vita kristna som av judar slaktades i Sovjet kommer vara få i jämförelse av den kommande av judar utförda slakten på mänskligheten om de inte med alla medel nu stoppas inklusive deras medlöpare överallt. bgf.nu/tomsack.pdf

Kommentera

%d bloggare gillar detta: