Stäng

Nordiska motståndsrörelsen får plats i Almedalen

DEMOKRATI & YTTRANDEFRIHET.  Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kommer att finnas på plats under Almedalsveckan. Det är inte heller uteslutet att de skulle kunna få delta i det officiella programmet, enligt evenemangets ordförande.

För första gången har NMR ansökt om en plats sedan partiet registrerades för att kandidera till riksdagen.
– Vi har ganska nyligen bildat en parlamentarisk gren i form av ett parti och vi kommer att ställa upp i valet, säger Pär Öberg från NMR som står som ansvarig på NMR:s tillståndsansökan om platsmark och tillstånd att hålla tal på Almedalsveckan, till Hela Gotland.

Projektledare Mia Stuhre, som behandlar NMR:s ansökning att hyra markplats, säger att det är viktigt att vara neutral i sin bedömning.
– Jag ställer mig inte bakom partiet på något vis. Men vi har en grundlag och det här är ett registrerat parti. Jag kan inte säga nej för att deras åsikter skiljer sig.

Hon säger att så länge partiet inte kommer med nazistiska uttalanden eller annan form av hets mot folkgrupp, har de sin demokratiska rätt att nyttja offentlig mark och prata inför folk. – Om de missköter sig får polisen agera. Vi ställer oss bakom polisen beslut oavsett.

Ansökan om markplats har inte formellt godkänts än men kommer enligt Anders Rådbjer, polisens kontaktperson för frågor kring ordningslagen och tillstånd under Almedalsveckan, att bli det.
– Vi har en grundlag som gäller alla och polisen ska skydda dem så att de kan genomföra detta. Sen får polisen göra en bedömning av vilka resurser som krävs, säger han till Hela Gotland.

Mia Stuhre påpekar också att det finns en skillnad mellan att NMR får tillstånd att hyra mark och att de deltar i det officiella programmet. – De har ansökt om en plats för att möta folk, dela ut flygblad och hålla tal. Om de senare ansöker om att vara med i det officiella programmet, då är det upp till de övriga åtta riksdagspartiernas lokala ombud att godkänna processen. – Säger de nej, då rättar jag mig efter det.

NMR har inte ansökt om att delta i det officiella programmet. Men det är oklart om huvudarrangörerna skulle säga ja eller nej till en sådan ansökan. – Det kan jag inte svara på i dag. Det får vi ta upp när partiernas ombud samlas för ett möte den 4 maj, säger Leif Dahlby (S), ordförande för Almedalsveckan 2017.

-Pettersson tycker att de som bojkottar bokmässan, de som vägrar hyra ut Folkets Hus, Grand Hotell och många fler ska göra som arrangörerna av Almedalsveckan. Läsa grundlagen och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna…

”Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.” – FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Från Riksdagen om vår Yttrandefrihets-grundlag

I Sverige har du rätt att tycka och säga nästan vad du vill. Du har rätt att uttrycka dig i radio, i tv och på webben. I yttrandefrihetsgrundlagen står det om dessa rättigheter. Där står också vad du inte får göra, till exempel förtala eller kränka en annan person.

Yttrandefrihetsgrundlagen från 1991 är vår yngsta grundlag och har stora likheter med tryckfrihetsförordningen.

Lagen har vuxit fram i takt med att nya medier har utvecklats. Förmedlas något som kan ses som hets mot folkgrupp eller om det visas filmer med inslag av sexuellt våld kan det räknas som brott mot yttrandefrihetsgrundlagen. Det gäller också om vi skadar staten och samhället genom att publicera något som innebär landsförräderi eller spioneri.

Radio, tv, film och nya medier

Yttrandefrihetsgrundlagen gäller för radio, tv, film, ljud- och bildupptagningar, video och cd-skivor samt webbplatser och bloggar som har ett journalistiskt syfte. Du kan ansöka om ett utgivningsbevis som ger din webbplats grundlagsskydd om webbplatsen har en ansvarig utgivare. Det innebär att inte bara massmedieföretag kan grundlagsskyddas utan även organisationer och privatpersoner. Utan en ansvarig utgivare gäller vanlig lagstiftning.

Webbplatser som innehåller exempelvis diskussionsforum och gästböcker omfattas inte av yttrandefrihetsgrundlagen eftersom de kan ändras av andra än redaktionen. Om varje inlägg godkänns av redaktionen innan det publiceras är det däremot möjligt att få utgivningsbevis.

Ingen censur

Myndigheterna får inte granska det som sänds i radio, i tv eller via annan teknisk upptagning. Undantaget är film på bio som är det enda massmedium som får förhandsgranskas av staten. Statens medieråd sätter fortfarande en åldersgräns för barn och ungdomar.

16 reaktioner på “Nordiska motståndsrörelsen får plats i Almedalen

 1. Men hur bra är detta egentligen. Blir det IS , som ska ha en plats också. Suck!!! Detta är inte bra alls, att denna nazism får komma fram. Det blir inget gott samhälle av dem.

 2. väntar bara på att 100 författare under bonniers piska ska o bör bojkotta almedalsveckan, samt hota? att flytta från sverige om ex. sd växer ännu mer, eller hur författare, journalister, sk. kändisar?

 3. Demokratiminister Alice Rhunke Bah kan väl ge sina hejdukar uppdraget att ”avradikalisera” NMR-medlemmarna att hata Hitler och älska judar, islam m m. Wehrmachtregeringen skulle godkänna en sån aktion.

 4. Nu laddar vänsterpacket för att gå till motattack, det blir värre än Tage Erlanders historia om Prästen som böjde sig ner i predikstolen ”huk er i bänkare, kärringer o göbbar, för si nu laddar han öm”

 5. @ossie….Att det finns folk som vill gratta Hitler på födelsedagen är väl än mer skrattretande……
  Att det även finns folk som väljer sig att ansluta till NMR med tanke på Nazismens avskyvärda brott mot mänskligheten är ännu mer skrattretande….
  Jag är inget fan av rådande invandringspolitik eller islamismen men inte sjutton är det en vettig idé att varken hylla Hitler eller ansluta sig till en av de vedervärdigaste ideologier (tillsammans med kommunism och islamism) för att man är missnöjd?

 6. De ”demokratiska” partierna får väl hota med bojkott då. Hörde igår att gratta Hitler på födelsedagen är hets mot folkgrupp. Skrattretande faktiskt.

  1. Då kan dom väl istället säga att dom hyllar Björn Skifs !
   Det gör jag iaf en dag för sent han är en stor artist och fyller år den 20 april …..

   1. Ja jäklar Skifs delar födelsedag med Hitler. Då måste han väl vara nazist eller …

  1. Jag tror att det finns måånga tydliga punkter (idiologiska spörsmål) som de flesta boende i Sverige kan ena sig om……
   Tyvärr verkar politiker inte förstå vilka dessa punkter är, eller snarare så vill de inte !!!!!

   1. Ja det finns fortfarande mycket som förenar men det verkar finnas vissa krafter både inom landet och utomlands som ser att splittringen ökar. Det hela kanske är mer farligt för det svenska samhället än ett anfall från en främmande makt där nu den stora boven i det hela är Putin som både politiker och media fokuserar sitt intresse och propaganda på.

 7. Alla får tycka vad de vill. Demokratis kärnpunkt. Tycker man inte om NMR behöver man ju inte lyssna. Jag tycker de har helt fel åsikter – men alla har rätt att fredligt framföra sina idéer.

  Ska alla andra bojkotta Almedalen nu… som Bokmässan.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: