Stäng

Anmälde dödshot elva gånger innan han mördades

INVANDRARVÅLD. Det var i maj 2016 som 23-årige Ramin Scherzaj hittades mördad söder om Sundsvall. Nu erkänner polisen att de gjort ett misstag som inte tog situationen på allvar och behandlade fallet som ett svartsjukedrama istället för ett hedersbrott.

När Ramin Scherzaj blev ihop med en 23-årig kvinna försökte hennes make och familj att sätta stopp för relationen. Polisen avskrev dock alla elva anmälningar som inkom. Bland annat ska Ramin Scherzaj ha drabbats av skadegörelse, misshandel och dödshot.

I dag fortsätter rättegången mot de nio personer som står åtalade för kidnappningen och mordet på Ramin Scherzaj.

-Pettersson noterar att polisen inte kunde föreställa sig att det kunde sluta med mord. Det verkar som de aldrig hört talas om kulturen som 87:an beställt…

SVT

TIDIGARE 2017-02-23. ”Hedersmord” av afghan utfördes av ett kollektiv på nio irakier

INVANDRARVÅLD. Den mördade 23-åringen gick öppet ut på Facebook med att han haft en relation med den nu mordmisstänkta kvinnan. – Det uppfattades som en stor provokation, säger Mikael Thörn, expert på hedersrelaterat våld. Samhället måste inse att även män drabbas av hedersvåld, anser han.

Mordet på en 23-årig man som kidnappades i Gävle utfördes enligt åklagarna i en hederskontext. Enligt Mikael Thörn, expert på Nationella kompetensteamet mot hedersförtryck, är den kollektiva aspekten den väsentliga skillnaden. – Det är inte en person som utför den här gärningen av svartsjuka, utan det är ett kollektiv. Det är släktingar till kvinnan och till hennes före detta man. De är i sin tur med och bidrar eftersom det för dem känns som en legitim handling att straffa den här mannen på grund av det han gjort, som vi kan tycka inte var särskilt allvarligt, säger han.

Mannen hade haft en otrohetsaffär med kvinnan, som var gift. När han publicerade en bild på Facebook där de pussas blev det en utlösande faktor, enligt åklagarna.  – Med bilden lyfte han deras förhållande utanför den innersta kretsen. Det blev offentligt för andra och ökade därmed skammen över exmaken. Ungefär som Fadimes medieexponering sågs som en extra provokation av släkten. Det leder till påtryckningar av typen: Du som make, eller broder, accepterar du att han gör på det här sättet? säger Thörn.

Den mördade 23-åringen hade bara några veckor före sin död polisanmält att han hotats till livet. Men utredningen lades ner. – Det tror jag är ett problem som kommer att lyftas mycket mer framöver. Jag tror att fler män kommer att söka hjälp för att kunna komma bort från den här kulturen, där de riskerar att bli både offer och förövare. Vi från samhällets sida måste bli bättre på att uppmärksamma och se det, och även vilken den yttersta konsekvensen är, nämligen mord, säger Mikael Thörn.

-Pettersson säger att nio irakier är åtalade. Rättegången beräknas ta två månader, varje åtalat har en advokat…och kostnaderna redovisas inte som kostnader för invandringen…men vi ska inte gnälla, 87:an har beställt och tycker det är spännande och intressant med muslimsk mångkultur,

Förundersökningen har kostat sammanlagt 1,6 miljoner kronor för polisen. Tolkarna har kostat 590 000 kronor, polisens övertid 340 000 kronor, tryckkostnaderna 240 000 kronor osv. Åklagare, advokater och rättens kostnader är inte medräknade i det och det innan rättegången börjat.

Åtalade:

 • Abbas, Brwa, 1994-06-22
 • Abdul Razaq Djabbar, Zahraa, 19930314
 • Abdulrazak Jabbar, Ali Kadhim, 19861028
 • Ahmed, Mustafa Irfan Ahmed, 19960311
 • Ali, Mohammed Salam, 1997-05-10
 • Bakir, Nawzad Maryano, 19950629
 • Bakir, Nawzad Milano, 19940530
 • Hussein Abdulrasaq Jabbar, 19850615
 • Zangana, Hello Abdulqader Faraj, 19831003

Samtliga åtalade kommer ursprungligen från Irak och den mördade 23-åringen från Afghanistan. Det förekommer dessutom en tionde misstänkt person i utredningen, men han åtalas inte nu eftersom han är försvunnen och är internationellt efterlyst.

TIDIGARE 2016-04-21. Ramin, 23 hittad mördad

INVANDRARVÅLD. I går kväll inledde polisen en förundersökning om mord efter att en man hittats död i Njurunda söder om Sundsvall. Mannen är 23-årige Ramin Sherzaj, som tros ha kidnappats i Gävle för lite mer än två veckor sedan.

PRESSMEDDELANDE. 2016-04-21 09:54, Mord/dråp, Gävleborg

Polisen söker efter vittnen och personer som har gjort iakttagelser i samband med ett människorov och mord på 23-åriga Ramin Sherzaj.

Ramin

Måndagen den 4 april mellan klockan 20:30-20:50 fördes Ramin Sherzaj bort från Slottsparkeringen i centrala Gävle mot sin vilja enligt uppgifter i utredningen.

I samband med brottet lämnade minst ett fordon Slottsparkeringen söderut i hög fart.  Detta sätts i samband med brottet. Uppgifter i utredningen gör gällande att en bil som lämnat parkeringen kan har varit en grå eller silverfärgad Audi.

Onsdag den 20 april anträffas en människokropp strax söder om Sundsvall i ett samhälle som heter Maj efter lv 562 som ligger ca 6 km söder om Njurundabommen.
Den anträffade kroppen arbetar polisen med att identifiera så snart det kan ske. Allt tyder på att kroppen är den saknade Ramin Sherzaj. Anhöriga är underrättade om fyndet.
Polisen är intresserade av alla iakttagelser i området Njurdabommen och Maj från den 4 april och framåt.

Polisen är intresserad av iakttagelser som kan sättas i samband med brotten. Det finns personer som lämnat anonyma tips i utrednigen och dessa ombeds höra av sig igen för personlig kontakt med utredare.

Natten till onsdagen den 6 april anträffades en utbrunnen Audi A3, grå till färgen, 21 km norr om Bergforsen intill länsväg 331.

Polisen är intresserad av alla iakttagelser av det aktuella fordonet, övriga fordon eller personer i anslutning till platsen vid lv 331 21 km norr om Bergforsen där fordonet anträffades.

Polisen arbetar förutsättningslöst och kommer inte att kommentera några ev. motiv till brottet.

Tips och iakttagelser lämnas till polisen på telefon 114 14 och man hänvisar till ärende 5000-K391862-16.

Polisen kommer inte att hålla någon pressträff

Förundersökningen leds av Internationella åklagarkammaren i Stockholm.
Kontakt
Chefsåklagare Tora Holst finns tillgänglig för media i dag torsdag kl. 13-14,
010-562 54 65.

Eftersom utredningen är inne i ett intensivt skede kan inga ytterligare upplysningar lämnas innan dess.
Presstjänsten vid Åklagarmyndigheten 010-562 50 20

TIDIGARE 2016-04-14. Stor polisinsats vid Bron när två efterlysta greps för människorov

Med dragna vapen slog flera poliser på onsdagen till vid Öresundsbron och grep två män på väg över Sundetmoot Danmark. Männen misstänks för att ha rövat bort en 23-åring i Gävle i förra veckan – en 23-åring som fortfarande är försvunnen. – Det är ett mycket känsligt ärende, säger Mikael Hedström på Gävleborgspolisen.

Den bortrövade, liksom två av de misstänkta, är inte svensk medborgare. Men det är de två män som greps på Lernacken, och som genast fördes till Gävle eskorterade av fyra poliser i två radiobilar.

Sydsvenskan

***

TIDIGARE 2016-04-12. Människorov i Gävle

2016-04-11 15:36, Övrigt, Gävle
Människorov i Gävle måndag den 4 april. På måndagskvällen den 4 april klockan 20:40 sker ett grovt brott vid Slotts-parkeringen i centrala Gävle. Platsen är mellan Gävle Slott och Södra Kungs-gatan.

En 23-årig man blir mot sin vilja indragen i en personbil och bortförd från platsen. Mannen kommer från en mellansvensk stad han är ej svensk medborgare men bosatt i Sverige. Mannen är fortfarande försvunnen.

Mannen fördes bort i en personbil som framfördes i hög hastighet från platsen. Man kunde tydligt höra ”däckskrik” från personbilen.

Det finns uppgifter i utredningen om att personer har varit synliga vid tidpunkten för brottet intill Slottsparkering. Polisen önskar komma i kontakt med personerna som uppehållit sig på Södra Kungsgatan, Hamiltongatan och på Slottsparkeringen när brottet skedde.

Det är en 23-årig kvinna anhållen för medhjälp till människorov.

Hela utredningen är i ett mycket känslig läge och den leds av Internationella Åklagarkammaren, kammaråklagare Elisabeth Hermanrud. Med anledning av det känsliga läget har kammaråklagare Elisabeth Hermanrud meddelat att hon inte har för avsikt att göra någon ytterligare kommentar i ärendet för tillfället.

Personer som har gjort iakttagelser i samband med bortförandet av mannen kan lämna uppgifter till polisen via telefon 114 14 och man hänvisar till polisen diarienummer, 5000-K391862-16, gällande människorov.

Mikael Hedström
Presstalesman.
Tfn 010-56 785 42

Polisen

-Pettersson undrar vad vi har här?

 • En man kidnappas den 4/4.
 • Polisen går ut den 11/11 efter en vecka.
 • Mannen är utländsk medborgare, boende i Sverige.
 • Internationella Åklagarkammaren är inkopplad, det tyder på grov internationell brottslighet.

7 reaktioner på “Anmälde dödshot elva gånger innan han mördades

 1. AFA, Expo, FI, Malena, Henrik m.fl.m.fl. o Feministregeringen och till större delen 7-klövern tycker att gamla Svenskar kan svälta ihjäl så vi får njuta av mångfald och mångkulturen, grattis PK.
  Vete fan hur många Pizzor man får för dom pengarna, Henrik? 4, 2, 1, 16,11 där om jag bort mej, ursäkta

 2. Enligt förfalskaren mååna har Sverige bara töntiga saker som midsommar etc.och hederskultur finns inte enligt henne

 3. Vi har inte polis kvar i vårt land längre.
  Rättelse: vi har inte vårt land kvar längre.

 4. Politiker och myndigheter tycks aldrig lära sig.
  Eller vågar de inte agera av rädsla fär att bli stämplade som rasister?

  1. Då Sverige är en multiCULTi stat & att det står inskrivet i vår grundlag, att sk minoriteter ska få utveckla sin ”kultur” så kan ”vi” inte göra ett dugg åt detta! Vi måste jobba för att ta bort denna grundlags ändring snarast & det samma med gummi paragrafen ”hets mot folkgrupp” då ingen egentligen vet vad den innebär.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: