USA har avfyrat robotar mot Syrien


MELLANÖSTERN. USA har avfyrat 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk mot Syrien, på president Donald Trumps order. Attacken är ett svar på kemvapenattacken i Syrien i tisdags, där 86 människor omkom.

Trump säger i ett tal efter uppskjutningarna att flera års försök att ändra Syriens president Bashar al-Assads uppförande har misslyckats och att det var syriska regeringsstyrkor som låg bakom kemvapenattacken.

– Det finns inget tvivel om att Syrien använde förbjudna kemiska vapen, bröt mot sina skyldigheter enligt konventionen om kemiska vapen och ignorerade uppmaningar från FN:s säkerhetsråd, säger han.

Nationelle säkerhetsrådgivaren H R McMaster säger att Trump fick tre alternativ för att slå tillbaka mot den syriska attacken, och att Trump tog sitt beslut under torsdagen.

Amerikansk militär uppger att det ser ut som att attacken har minskat den syriska regeringens förmåga att leverera kemiska vapen.

Målet var flygplan, flyghangarer, bränsle, logistiska förvaringsutrymmen, ammunitionsförråd, luftvärnssystem och radar, meddelar en talesman för Pentagon.

Enligt den syriska militären ledde USA:s robotangrepp till ”förluster”, rapporterar landets statliga tv.

”En av våra flygbaser utsattes i gryningen för en robotattack från USA, och den ledde till förluster”, uppger en källa enligt syrisk tv.

USA sköt upp robotarna från ett marinfartyg i Medelhavet. Målet var flygfältet Shayrat, som kontrolleras av regeringsstyrkor, nära staden Homs i Syrien. Det är den plats där USA tror att tisdagens giftgasattack inleddes.

Guvernören i staden Homs säger att USA:s attack tjänar ”väpnade terroristgrupper” och IS. – Syriens ledning och syrisk politik kommer inte att förändras. Den här attacken var inte den första och jag tror inte att det blir den sista, säger han i en telefonintervju med statlig tv.

Pentagon uppger att USA informerade Ryssland om planerna före uppskjutningarna, och ska inte ha riktat in sig på delar av basen där ryska styrkor troddes befinna sig.

Trump, som beordrade insatsen under kvällen, säger att Assad kvävde ”hjälplösa män, kvinnor och barn” i attacken. – Det är ett avgörande nationellt säkerhetsintresse för USA att förebygga och förhindra spridning och användning av dödliga kemiska vapen, säger han.

Han uppmanar alla ”civiliserade länder” att försöka få ett slut på ”slakt och blodsutgjutelse” i Syrien.

Syrien anklagas för att ha använt kemvapen i en attack i staden Khan Sheikhun i provinsen Idlib i Syrien. Minst 86 människor dödades. USA och många andra länder lägger skulden för attacken på Syriska regeringsstyrkor.

Under torsdagen sade USA:s president Donald Trump att ”något bör hända” med Syriens president Bashar al-Assad efter giftgasattacken.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson säger att USA:s tillslag var ”proportionerligt”.

Attacken visar att Trump är beredd att vidta avgörande beslut för att svara på avskyvärda handlingar, säger Tillerson.

I och med USA:s insats ökar risken för konfrontationer med Assads allierade Ryssland och Iran.


19 responses to “USA har avfyrat robotar mot Syrien

 • Bo

  Verkar som att ryssarna hade kontroll på gasen på denna bas.
  Varför bombar då USA? Kanske för att neutralisera rebellerna som tar order av krigshetsaren John McCain. Om nu gasen gått upp i rök bokstavligen så har de inget att skapa falska flaggor med längre.

  Kommer väl fram vad det lider vad som verkligen hände, finns en chans att detta var en listig back room deal mellan Trump, Putin och Assad.för att neutralisera deep state och i förlängningen skapa mera stabilitet. På tiden i så fall.

  Gilla

 • SvenskMan77

  Lite besviken på Trumpen för första gången.
  Men det komiska i eländet är att media inte vet var dom ska stå.
  O ena sidan hatar dom Trumpen men o andra sidan hatar dom regeringen i Syrien.
  Hmmm.. vad för fake news sitter dom och klurar på nu tro….?

  Gilla

 • Wally Walrus

  Minst sagt förvånande att Trump som startat krig mot Fake News nu startar krig baserat på just Fake news. Han vill antagligen flytta fokus från Mosel i Irak där det verkligen begås krigsbrott, framför allt av dem själva och dess allierade.

  Gilla

 • Peter Kostin

  Jag tycker att det är märkligt att USA anfaller Syrien då det inte finns bevis på att det var Assad som låg bakom gasattacken. Och om Trump lyckas få bort Assad från makten kommer Syrien att bli som Libyen Afghanistan och Irak. Länder där olika muslimska fraktioner slåss med varandra för att få makten i landet.

  Gilla

  • Introvert

   Ja, och ännu fler flyktingar till Europa! Trump. Clintons, Bush ect
   tjänar samma Herre. Sionismen!

   Gilla

   • Peter Kostin

    Det sista håller jag nog inte med om. Obama administrationen tog ju inga frågor avstånd från Israel. Men nu är det ju inte det som är det viktiga. Det som nu krävs är ett bevis som Trump kan visa upp att det var regeringsstyrkor som anföll med gas. Vidare så visar det här hur uppenbart det är att USA stödjer islaistiska grupper som kommer att utföra en utrensning av muslimer tillhörande en speciell intriktning.

    Gilla

 • Bannon

  När känslorna tar överhand försvinner förståndet ut bakvägen.

  Gilla

 • Involuntarium

  Där gick mina positiva tankar om Donald Trump upp i rök! Hur djävla slut i huvudet kan man bli?

  Självklart oberoende utredningar, därefter vidtas åtgärder inte tvärtom!

  Fy fan vad naivt, enfaldigt, svagbegåvat och visar på total svagsinthet! Impulsiva handlingar och uttalanden är det mest svagsinta en människa kan ägna sig åt!

  Fy fan Trump, trodde du var en individ med intigritet och förstånd! Tyvärr, min uppfattning har just ändrats!

  Lika förbannat naiv, enfaldig, impulsiv, svagbegåvad och fullständigt vettlös som den nu regerande statsministern i Sverige!

  Tydligen är Trump begåvad med en sju helvetes stor högtalare men ingen mottagare, det här var ett riktigt lågvatten märke!

  Stefan Löfven avgå, utlys nyval och anordna Swexit omröstning! Sverige ut ur EU nu!

  Gilla

 • finnjävel

  Ytterligare ett steg närmare ”Det stora kriget som tar slut på alla krig”!! (ett skämt från Liftarens guide till galaxen)
  Mer allvarligt – så har ju USA nu deklarerat krig mot Syrien. Ifall någon tycker att det där är en överdrift så anta att vi skulle skjuta 59 missiler – hmm – låt oss säga- mot flygplatsen i Sankt Petersburg.
  Jag rekommenderar att efter det borde man söka sig ifrån de större Svenska städerna och huka.
  Djupt.
  Ryssarna skulle nog förstå meddelandet och handla därefter.

  Så kriget närmar sig – man börjar ana de första takterna av marschmusiken ljuda i horisonten.
  Det här blir nog bra – om man gillar krig så att säga…

  Gilla

 • Grune

  Alla nyhetsbyråer i världen borde hylla Trump i dag för han har med detta sett till att dom överlever fram tull midsommar.

  Gilla

 • Grune

  Den lilla demonstrationen som började i Syrien för 20 år sedan har nu eskalerat till ett krig mellan USA och Ryssland. Jag tror att vi har ett fullskaligt världskrig om något år där de flesta länderna i världen är mer eller mindre indragna.

  Gilla

 • Nisse

  Lägg märke till alla konflikter world vide så nog fan är det muslimska länder..

  Gilla

  • Introvert

   Det finns en världsvid konflikt där muslimer är involverade, inte alltid
   muslimska stater. Filippinerna, Thailand, Nigeria, Tanzania, ect.

   Gilla

 • Malmöbo

  ”Pettersson konstaterar/undrar/kommenterar/reflekterar

  Ingenting?

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Så enkelt är det! När det börjar gå dåligt i kriget, så bränn av en kembomb bland dina egna, offra din familj och hela världen kommer till din hjälp!

  Om dom här så kallade opprorsmännen har deponerat bomben själva så skulle jag inte bli det minsta förvånad!

  Skulle heller inte bli förvånad om Trump har meddelat Assad i förväg och bombat en tom flygplats för att det ska låta bra!

  Som ni märker, ingenting förvånar mig längre mer än svenskarnas vilja att betala för sin egen utrotning, en förvåning som jag kommer att ta med mig i graven!

  Gilla

 • Benny

  Jaha, då kan vi konstatera att ”the Deep State” i USA fått ännu en president på knä! Man undrar ju varför dom har val i USA ö h t? Möjligen kan Trump vara så smart att han gör en strategisk reträtt och låter terroristkramarna från Obams tid få sin vilja fram. Assad är givetvis helt oskyldig till ”gasattacken” som ju bär ett ”false flags” alla kännetecken. Beklämmande!

  Gilla

  • Mohammed

   En undersökning hade varit på sin plats innan man överhuvudtaget började rikta sina anklagelser mot någon i dagsläget vet man ju inte vad som hände det kan mycket väl vara Assad som är skurken i dramat vilket jag inte tror och det kan vara terroristerna som smällde av sina gas lager ,ingen vet ännu ,men en sak vet man nu att terroristerna kan gasa ihjäl människor helt fritt och det leder till att USA bombar Assad och gas attacker lär vi få se mycket av om det är det som krävs för att mördarstaten USA skall hjälpa terroristerna

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: