Satsning mot grov organiserad brottslighet gav 224 års fängelse


BROTTSLIGHET. Under 2016 dömdes 82 individer till sammanlagt 224 års fängelse i de svenska tingsrätterna inom ramen för den myndighetsgemensamma satsningen mot grov, organiserad brottslighet. Totalt har 25 insatser gjorts och 345.000 arbetstimmar har lagts ner, främst av polis, åklagare, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten.

På fredagen redovisade Operativa rådet 2016 års resultat av det myndighetsgemensamma arbetet mot grov organiserad brottslighet.

Totalt åtalades 184 personer. Av dem dömdes 163 inidivider, av dem fick 82 personer fängelsestraff.

Sammantaget dömdes de åtalade till 54 miljoner i skadestånd och Kronofogden kunde mäta ut 55 miljoner kronor. Ytterligare 74 miljoner i beslutade skattehöjningar kan ge staten återbäring för de kostnader man haft för satsningen och Arbetsförmedlingen har kunnat återkräva 15 miljoner kronor.

Viktigt att komma ihåg i sammanhanget är att arbetet som läggs ner inte utgår från begångna brott, utan från en lista på ett för allmänheten okänt antal individer som bedöms strategiskt viktiga och särskilt aktiva för den grova organiserade brottsligheten. De individerna och deras nätverk punktmarkeras av de tolv samverkande myndigheterna, i syfte att så långt det är möjligt försvåra för dem och då det är möjligt, få dem fällda för brott de begår.

Bland de resultat som myndigheten själv pekar ut som lyckade finns belag av 280 kilo cannabis, ett omfattande beslag av militära vapen i ett annat land, vapen som var avsedda att smugglas in i Sverige. Utöver det lyckades man förverka 21 miljoner kronor efter en underrättelseinsats i polisregion Mitt. Nämns gör också de 5 miljoner i företagsbot som utdömts i samband med den uppmärksammade Södertäljeinsatsen.

 

Nästa steg för satsningen blir därför att agera mer lokalt i den myndighetssamverkande insatsen. Förutom polisen ingår Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogden, Kustbevakningen, Migrationsverket, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.

 – Vi har redan testat en pilot i stadsdelen Vivalla i Örebro med gott resultat. Vi kommer att fortsätta genom att rikta in arbetet och den kompetens vi nu skaffat oss på lokal nivå, säger rikspolischef Dan Eliasson.

De två insatser som varit mest omfattade när det gäller samverkan har varit en som haft fokus mot så kallad identitetsrelaterad brottslighet och en som handlat om avancerade upplägg för penningtvätt.

– Vi märker att allt fler kriminella har flera olika identiteter som systematiskt används för att illegalt utnyttja olika former av statligt stöd, bidrag och ersättningar, säger Dan Eliasson.

Vad gäller penningtvättsbrott har fler förundersökningar inletts än tidigare och flera stora penningbeslag har också gjorts.

Ungefär hälften av de 25 riktade insatser som gjorts har haft direkt fokus på kända individer,  nio av de 25 insatserna har kopplingar till den så kallade 1-procents miljön (benämning för klubbar vars medlemmar har en uttalad gemensam tillhörighet, typ mc-gäng).

I fem av insatser under 2016 redovisar man att man haft ”omfattande internationell samverkan” och i ytterligare sju ärenden har internationella kontakter tagits. Danmark, Tyskland och Nederländerna är de vanligaste länderna man samarbetar med, följt av Norge, Spanien, Serbien, Belgien och Frankrike. Frankrike är det land som mest tydligt blivit en vanligare samverkanspartner.

Rapporten Myndigheter i samverkan mot den organiserade brottsligheten 2016

-Pettersson tycker det är bra att myndigheterna samverkar men är inte så imponerad av resultatet. 

224 års fängelse för 82 personer som ägnat sig åt grov brottslighet är knappt tre år per person. De är alltså ute efter två år och kan fortsätta.

Kostnaden för 345.000 arbetstimmar är över 300 miljoner, plus kringkostnader och fängelsekostnader så det är ett dyrt sätt att komma åt brottslingarna. Bättre är att stänga gränsen och utvisa, då blir det lättare att hålla koll på de svenskar som begår brott.


10 responses to “Satsning mot grov organiserad brottslighet gav 224 års fängelse

 • eureka

  Vi är här pga Olof Palme!
  Tack Palme!!

  Gilla

 • finnjävel

  Jag tror att lösningen på kriminaliteten i Sverige är ekologisk grisuppfödning!
  Vanliga Svenska fängelser upplever många av kriminella inte som någon straff utan hellre som en liten betald semester från det vanliga kneget.
  Men om fängelserna skulle vara stora anläggningar där man födde upp grisar så skulle vi uppnå flera olika fördelar. De intagna skulle nog uppleva straffet som något hårdare – t ex om jag våldtar denna lilla tös så blir påföljden ca tio års skottande av grisdynga ifall jag åker fast.
  Många små våldtäktsmän skulle nog bli tveksamma om det lilla nöjet var värt risken.
  Sedan skulle anläggningarna producera mängder med griskött som skulle kunna säljas ute i Europa för fina pengar varav en del skulle kunna utgöra en ordentlig skadestånd till brottsoffren. De intagna skulle också lära sig ”enkla arbeten” som just att skotta grisdynga, tvätta grisar, vaccinera dem mm. Efter ett uttjänad straff skulle de kunna stoltsera med att de är fullfjädrade grisuppfödare istället för att bara vara smågangstrar.
  Finfint!

  Gilla

 • mari svensson

  Inga siffror att skryta med. Tvärtom borde de skämmas

  Gilla

 • compulsoryunion

  Det betyder minst 524 miljoner skattepengar bara för denna insats,
  plus de årliga 20 miljarder för armen av Timur Lenks släktingar (ensamkommande persisk/dari talande) som väl ingår i de ca 600 miljarder folkutbytet kostar skattebetalarna varje år?
  Kartellen (Stefan Löfven F-Reinfelt &co) de 7 världens högsta skatt och invandrings dö-partierna är så perverst äckliga, vi kunde bjudit in världens vackraste kvinnor för de pengarna istället för ”miljöpartister”, t.ex. Kurdo Baksi, som vill att varje asylsökare ska kunna söka asyl i Sverige från vartsomhelst i världen, till exempel i Ullenhags ”mutor mot PUT ambassad” i Jordanien:

  Gilla

 • That´s All Folks!

  ”Ursäkta röran här i Sverige, vi har ett allvarligt problem med organiserat brottslighet .”
  Nu har Sweden fyllts med ” folk” på alla världens språk.

  Gilla

  • Lena

   Vi har fyllts med allt det avskum som godhetsknarkarna har vurmat för , de som pk-kärringarna kallar …de har INTE förmågan. Vem tusan är det som INTE har förmågan galentanter !

   Gilla

 • jhonsson

  Och hur många timmar måste pensionsräddarna jobba för att betala det här kalaset?

  Gilla

 • dave

  Mjäk. skulle varit 22 400 års fängelse.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: