Kvinnor övar på att fika

INVANDRING. Männen dominerar på gator och torg i Husby, Tensta och Rinkeby. På caféerna finns nästan inga kvinnor alls. Men nu övar en grupp kvinnor på att ta mer plats. Rinkeby en vardag i mars. Här sitter männen och fikar och småpratar men på caféer och på torget syns inga kvinnor till. En vanlig syn säger de vi pratar med. Det vill en kvinnogrupp nu ändra på.

Kvinnogruppen går tillsammans in på ett café och beställer kaffe och kakor. Runt de andra borden sitter bara män. Kvinnorna fikar i lugn och ro men projektledaren berättar att det inte alltid är helt riskfritt att försöka ändra på normer.

– När det är för många män på ett ställe så anses det i många kulturer att det inte är ett bra ställe för kvinnor att visa sig på, därför har vi medvetet försökt att visa oss, säger Fatehmeh Seydalzadeh.

Musse Yusuf brukar fika i Rinkeby och han menar att det är gamla traditioner från hemländerna, som lever vidare.

– Vi blandar inte kvinnor och män. Kvinnor har sina egna caféer och männen går för sig. Vi håller kvar våra gamla traditioner, säger Musse som är man.

Musse Yusuf känner sig själv inte bekväm med att umgås med kvinnor i de offentliga rummen och han tror inte att den äldre generationen kan förändras, även om han själv skulle önska det.

-Pettersson tycker att Musse och de andra ska åka hem. De var väl inte ”flytt” till ett land långt borta för att sitta och fika på vardagar.

Förorten behöver inte feminism, de behöver riktiga män. Män som sköter sig, som går till jobbet på morgonen, är med och uppfostrar barnen. Sitta och fika på arbetsdagar kan de göra hemma…

Mer på SVT…

I sagoboken bibeln finns skapelseberättelse. – Gubben i boken som kallas gud hade ett lätt jobb jämfört med…

Nedan får vi se hur Sveriges framtid lär sig om rinnande vatten, elektricitet, kylskåp, spis, tvättmaskin osv. Därefter ska de lära sig svenska och hur man spenderar sitt socialbidrag sedan…

– Uppriktigt sagt så tycker Pettersson att detta inte är invandrarnas fel utan de politiker och väljare som tror att världen blir bättre av att vi öppnar våra hjärtan och förstör vårt land i stället för att hjälpa på plats…

Lägg även märke till damen som saknar tänder i överkäken i början på filmen, i slutet där hon skryter om en elektrisk spis som står inomhus har hon helt plötsligt fina tänder på plats…

14 thoughts on “Kvinnor övar på att fika

 1. De samhällstärande troglodythannarna har således tillskansat sig monopol på det offentliga rummet och inmundigar drycker under det som för oss övriga grottekvarnsslavar betecknas som arbetstid. För övrigt torde det vara något unikt inom Sveriges hank och stör där vi, trots detta corpus separatum, befinner oss, att lära kärringarna lossa tungornas band över en kopp kaffe. Häpnadsväckande utveckling inom den humanitära stormaktens multikulturella sfär av vardagstragik.
  Andreas.

 2. Fikande män på vardagar? Varför jobbar de inte? Och vi försörjer dem?
  Och deras apartheid mot kvinnor visar att integrationen är omöjligt! De kom hit inte för att arbeta och integreras, de kom till Sverige för att kolonisera och ta över! När förstår politikerna detta?!

 3. A Somali town has banned lavish weddings to encourage young people to marry and stop them migrating.

  Receptions in hotels would no longer be allowed and only three goats could be slaughtered to feed guests, Beled Hawa’s commissioner told the BBC.

  Spending limits of $600 (£500) on furnishings for a couple’s new home and up to $150 for the bride price had also been set, Mohamud Hayd Osman said.

  It is not unusual for a groom’s family to spend about $5,000 on a wedding.

  The BBC Somali service’s Bashir Mohamed says this amount includes the bride price, wedding reception, outfits and jewellery for the bride as well as new furniture.
  http://www.bbc.com/news/world-africa-38610113

 4. En familj som kanske aldrig varit inne i ett modernt hem med alla dessa nyheter blir informerade om hur allt funkar.

  Omoget att peka finger åt dem för det.

  • Korrekt utifrån din synvinkel. Jag hade ’tur’ att vara hemlös och har ett rum i en stora lgh i Malmö. Dålig möbler – det billigaste från IKEA. Där lärde jag mig mycket om somalier. De spelar naivitet. I allmänhet alla levde i Kenya i många år. Nästan alla är beroende av khat och dessa fina saker kommer att få lukten av det inom 2 veckor. Förhoppningsvis kommer de inte bränna ner lgh. i början. Jag fick en lgh för jag vill att socialtjänsten tar guld från den somaliska som var där – väntar hennes lgh, barn och make från Kenya. Hon hade guld för minst 40.000 SEK. Hennes skor var kanske 600 kronor och hon hade kanske 7 pairs. De ser dig som mentalt efterbliven. Du kan svälta ihjäl och de skulle aldrig ge dig något.
   Jag vill att du lägger här i 5 månader.

   Det spelar ingen roll vad du tycker om dig själv. Det spelar vad andra tycker om dig och hur de ser dig. Svensken är symbol för hora, dum och lätt bett. Ledsen, arg, förkasta men det är så.

 5. Jag minns med välbehag när jag fick följs med min mor och fika med TÅRTA. Då för länge sedan kunde svenska kvinnor fika ensamma.

  Gårdagens fika inslag var patetiskt. Att de kulturellt programmerade männen ändrar sig – Nada – Se programmet 21:00, men ta en kaffe-gök så du kan svälja socialministerns trams.

  Det som behövs är arbetsläger för de lata fikande männen oavsett etnicitet.ä

 6. Laga mat på stenar lärde jag mig i scouterna och det var länge sedan. De var på stenåldern – typ 😊

 7. Vargflockarna jagar i grupp. Sverige ställer 0 krav på skötsamhet eller att hjälpa till med något. Perfekt väljargrupp på systemet att förskingra andras pengar. Gruppvåldtäktvetenskapsmännens revir, dvs hela Stockholm, får absolut inte kameraövervakas har Länsstyrelsen bestämt, det skulle kränka asyl- och assistansbedragarnas integritet.

Kommentera