Stäng

Den nödvändiga invandringen

Ett litet tillägg till Maris inlägg om invandrare som räddar svensk ekonomi.

Arbetskraftsinvandring har varit en lösning i Sverige under hundratals år. Jag har själv nära vänner och arbetskamrater som själva eller som fötts av föräldrar som kom till Sverige under 50 till 70-talen, samtliga från länder i Europa.

244 000 utrikesfödda har kommit i arbete de senaste nio åren. Det är bra, för oavsett om du är inrikes- eller utrikesfödd ska du arbeta. Det SVT inte redovisade är att under samma tidsperiod invandrade 1 141 319 personer till Sverige. Ponera att 1/3 av dessa var arbetsföra personer i arbetsför ålder, så talar vi om 380 439 individer. Ponera att 1/3 av dessa var svenska medborgare som återvände, då talar vi om återstående 253 626 individer som var utrikesfödda i arbetsför ålder. Under dessa nio år som rapporten behandlar kanske 1/3 kommit upp i arbetsför ålder och då är vi tillbaks på siffran 380 439. M.a.o. har det kommit fler till Sverige de senaste nio åren än vad det skapats jobb.

Låt oss nu hoppas att pågående högkonjunktur pågår i evigt, för det är högkonjunkturen som räddar situationen, inte politiska beslut. Dock vet vi av erfarenhet att det alltid kommer en lågkonjunktur efter en högkonjunktur.

Under lågkonjunkturen på 90-talet försvann hela 500 000 jobb, bara under den första halvan av decenniet. Läs detta i länkad pdf-fil från Nationalekonomi.se. Jag tror nog att såväl nuvarande som kommande regering, samt SVT önskar en livslång högkonjunktur, men de lär nog knappast bli bönhörda.

Tino Sanandaji ger sin syn på SVT:s rapport.

12 reaktioner på “Den nödvändiga invandringen

 1. Flyktingstöd gav rekordstora vinster.

  Trots stigande kostnader gjorde kommunerna förra året ett bättre resultat än någonsin med mäktiga 21,5 miljarder kronor i överskott. Och största vinnare var små kommuner som tog emot många asylsökande.

  Stödet, som är beräknat på antal mottagna asylsökande, gav mycket pengar till landsbygdskommuner som hade tillgång till stora lokaler som snabbt kunde bli flyktingboenden.

  Stödet var fritt att fördela mellan 2015 och 2016, och en kraftig majoritet av pengarna har landat på 2016. 

  Överskotten i vissa flyktingkommuner rör sig runt 10 procent av skatter och stats­bidrag, att jämföra med 2 procent som är kommunsektorns tumregel för god ekonomisk hushållning. 10 procent liknar mer börsföretagsnivå.

  – Vi har i grunden en stabil och bra ekonomi. Sedan kan vi konstatera att staten betalat bra för flyktingmottagandet också, speciellt för ensamkommande flyktingbarn, säger Björn Fogelberg, ekonomichef i Munkfors.

  I asylskedet ska staten stå för individens kostnader. Statsbidraget blir ett stöd för att snabbt kunna bygga ut välfärdsservicen, till exempel skapa plats i skolor och förskolor. Ett tufft uppdrag – men kostnaderna har uppenbart inte motsvarat stödet. Inte än.

  För de flyktingar som får uppehållstillstånd och stannar i kommunen kommer kostnader, det vet man. Men många som får uppehållstillstånd rör på sig.

  – Vi har en exceptionell situation. Kommer alla flyktingar att lämna oss samtidigt? Läget är jätteosäkert, säger Sara Jonsson, ekonomi­chef i Ljusnarsberg.

  http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/flyktingstoed-gav-rekordstora-vinster-32291

 2. Vad är nästa drag mot Sverigevänliga partiet? Retoriken med rasism osv. kanske bara är en dimridå, det som gnager mest hos globalisterna kanske är viljan att träda ur EU. Vad är tanken med att bogsera båtar överfulla av afrikaner strax utanför Libyens kust ända till Italien? Varför bogseras inte båtarna tillbaka till Libyen släpp av afrikanerna och förstör båten. Från ord till organisation http://www.facebook.com/GustavWasasfolk

 3. Tino Sanandaji, blir inbjuden till svt för att svara på frågor om sin bok ”utmaningen”. Journalisten som ställer frågorna låter inte T S tala till punkt vid flera tillfällen, dock så visar T S med bestämdhet att nu ska jag få avsluta mitt svar och gör det med den äran.

 4. Tidigare arbetskraftsinvandringar in till Sverige har varit 2) Tyska bergsmän, medeltiden, 1500-talet 2) Vallonerna, ca 2000 st 1600-talet. 3) Specialister: konstnärer, hantverkare, dansmästare, teaterfolk etc. från Europa, under 1700-talet mest Frankrike(inte särskilt många), ett mindre antal judar som fick hålla sig inom några angivna städer, 1800-talet. Från mitten av 1800-talet UTVANDRADE SVENSKAR istället. Först efter 2dra världskriget sätter arbetskraftsinvandringen igång och det med mest outbildad arbetskraft utifrån.
  Det har alltid förekommit enstaka individer som lämnat sitt land och på grund av yrkeskompetens eller kärlek hamnat i ett annat land. Visst, det kan sätta avtryck, men knappast så att befolkningen byts ut.
  Hade Sverige istället haft en arbetskraftsinvandring av låt säga motsvarande antal specialister och akademiker (samt inte minst folk med europeisk kultur och religiös tro) då hade landet varit en framgångssaga!!!
  Men icke! Istället skall man försöka rädda de värsta, de sämsta och minst integrerbara. Gillar man inte det sättet att resonera är man rasist.

 5. Det är väl inte så konstigt……

  2008 var det år, då stora grupper av 40-talister började gå i pension.

  Sedan dess har inrikes födda i arbetsför ålder minskat med 166.000 personer fram till och med förra året – medan de utrikes födda ökat med närmare 400.000 personer.

  Fast ändå är sysselsättningsgraden betydligt högre bland de inrikes födda.

  Det är konstigt………

 6. Jag skulle tycka att det var intressant att få veta exakt hur många blattar inl deras barn och släkt som går på bidrag alltså alla som heter ali bobbo jusuf
  mahmod mm,mm Dvs Negrer/Blattar

 7. Ja SVT raljerar som vanligt med magisk statistik. Högkonjukturen beror också på enorma belopp utbetalda försäkringskostnader för nedbrända bilar och hus, rättegångar, kriminalitet och flyktingkostnader i allmänhet. Därför är det en destruktiv högkonjuktursbubbla, som slutar med att när bubblan spricker blir det vår största ekonomiska kris sedan andra världskriget. Tecknen är bl.a. att sjukvården lägger ned på löpande band. Vi hade ju knappt råd med våra egna medborgare för 40 år sedan trots att så stor andel jobbade och betalade skatt. Nu är andelen som jobbar och skattar per capita lägre, hur går det ihop? Varför ger man storstaden Malmö 5 miljarder i fickpengar om året? När Sverige blivit som Malmö, så finns inget överskott från någon kommun längre. Hur tänker man reda ut det?

 8. Som vanligt försöker SVT onbilla oss, att invandringen är lönsam. I verkligheten är den synnerligen kostsam.
  News from SVT = Fake mews

 9. Högkonjunkturen kommer att fortsätta i all oändlighet inom dessa branscher i Sverige …

  – Försäkringskassan (Utbetalning av mångmiljarder i sjukersättningar mm)

  – Arbetsförmedlingen ((Utbetalning av mångmiljarder till Fake-jobb mm)

  – Socialkontoren i kommunerna (Utbetalningar av mångmiljarder till försörjningsstöd mm)

  – Rättsväsendet (Kostnader för poliser, domare, advokater, kriminalvård, skadestånd mm)

  O s v

  OBS!
  Allt finansierat med skattemedel betalda av högproduktiva människor i såväl privata- som offentliga verksamheter.

  Bye, Bye Money

  http://stream1.gifsoup.com/view3/2060861/bye-bye-money-o.gif

Kommentera

%d bloggare gillar detta: