5 thoughts on “Bättre tvättmedel idag

  1. I pyttans abc-bok står väl på bokstaven N
    ”Negern är så svart om magen att han blir mörkrädd om dagen” om jag inte minns fel

  2. Nej, kompis – den där bilden är inte från ”Pyttans A-B och C-D-lära”. Den är tecknad av Ingrid Vang Nyman, som ju även illustrerade böckerna om Pippi Långstrump. Boken är ”Nu ska vi läsa – Första boken” av Stina Borrman, Ester Salminen och Frits Wigforss, Gavs ut 1948, kom sedan i otaliga nyutgåvor.

    Boken om (och till) Pyttan, med Gustaf Fröding, Verner von Heidenstam och Albert Engström bland upphovsmännen, utkom mer än ett halvsekel före ”Nu ska vi läsa”, närmare bestämt 1896.

    https://feministisktperspektiv.se/2013/12/07/bildskolan-14-forlegade-bilder-och-ideer-i-barnkulturen/

    Jag hoppas att mina korrigeringar inte uppfattas som småaktiga, men vi borde alla vid det här laget veta hur gärna PK-folket gycklar med alla sakfel som deras motståndare gör. Att en redaktör för en ”hatsajt” på det här sättet blandar ihop två ”rasistiska” framställningar kommer att utlösa en orkan av skadeglatt flabbande.

  3. En av mina montörer frågade hur det kom sig att han var svart och jag vit.
    Jag berättade att när vi skapades så var alla svarta.
    Den store skaparen sa till alla att tvätta sig i renhetskällan, varpå de mest framåt genast tvättade sig och blev vita.
    Därefter följde de som sedemera blev mindre vita eftersom källan hade förorenats mer och mer. De sista som kom och ställde sig i källan, då den dessutom nästan torkat ut, böjde sig fram och doppade handflatorna i det lilla vatten som fanns kvar blev alla negrer.
    Kary som han hette, vände handflatorna upp och, ” Yes, Boss, that’s right”.

Kommentera