Stäng

Chuck Berry är död – kungen är död

Musiklegendaren Chuck Berry är död. Han hittades i sitt hem av polisen som förgäves försökte rädda hans liv, enligt BNO News. Chuck Berry blev 90 år gammal.

Chuck Berry är en rockikon som varit förgrundsfigur inom den tidiga rock n’ roll-musiken. Grupper som The Beatles, Rolling Stones och AC/DC har inspirerats av hans musik.

Bland hans största hits finns låtar som ”Johnny B. Goode,” ”Roll Over Beethoven” och ”Maybellene”.
1986 var han en av de första artisterna att väljas in i Rock and roll hall of fame. Han är också den musiker som fått representera rockmusiken på den CD-skiva som NASA har skickat ut i rymden.

År 2014 tilldelades han polarpriset tillsammans med Peter Sellars. På grund av att Chuck Berry var sjuk närvarade han dock inte under ceremonin.

På sin 90-års dag avslöjade han att han ska släppa ett nytt studioalbum under 2017. Det är hans första album sedan ”Rock it” släpptes år 1979. På skivan medverkar även två av hans barn, Charles Berry Jr och Ingrid.
Han lämnar efter sig frun Themetta Suggs. Paret har varit gifta sedan 1948 och har fyra barn tillsammans.

Från 1958

Denna skrev han 1956

Den här skrevs 1955, spelningen är från 1958

Här uppträder Cuck i Melbourne 1989 men låt från 1958

1957

9 reaktioner på “Chuck Berry är död – kungen är död

 1. Han gör som David Bowie gjorde! 🙂 Kommer ut med en skiva efter sin död. Sånt gör bara legendarer. 🙂

  Ja, Chuck Berry, VAR den moderna musikens fader. Utan honom hade musiken sett helt annorlunda ut. Varit mer jazzbetonad. Och kanske byggt mer på Bill Haleys sound, som Elvis Presley hade i början av sin karriär. D v s Skiffle-musik mer än rock’n’roll.

  Men dagens moderna musik, främst dansmusiken har två till fädrer, som nu är döda. James Brown och Prince. Utan dom hade soulen aldrig utvecklas till det hårda beat det är idag. Även George Clinton, har haft mycket stor påverkan. Men han lever.

  Men James Brown skapade funken, genom betoning på slag ett och tre, istället för 2 och 4. På det viset fick han drivet. Eller grovet som man säger.

  George Clinton vidareutvecklade funksoundet med sin P-funk.

  Och Prince moderniserade det genom att föra in synt och kombinera med rock. Därför blev han också så stor. Han har påverkat oerhört mycket i den moderna musiken. Tänk på det, att vad vore techno idag utan Prince och George Clintons påverkan. För att inte tala om Daft Punk. M m. M m.

  Fast Chuck Berry var störst. För utan honom hade rocken gått en helt annan väg. Och Prince m fl. hade haft annat att ta tag i och göra nåt av. Funken kanske inte hade fötts. Nåt annat, som vi inte kan ana, hade varit istället. Nåt som mera byggt på jazz än rock. Så Chuck Berry la grunden för vår musik idag, som den kom att utvecklas. Men glöm inte James Brown och Prince heller. För utan dem hade vi inte haft dagens dansmusik.

 2. R I P Chucken. En av de sista 50 talarna fast Fats, Jerry Lee, Little Richard, Cliff lever ju ännu.

 3. Förmodligen grundläggs musiksmak i barndomen…jag gillar ”chuckens” musik….och The Crystals Da do ron ron , Eddie Hodgins ”I gona knock on your door”…osv

  1. Det ligger nog en hel del i det du säger. Att musiksmaken läggs redan i barndomen.

   1. Barndomen? Håller inte med! Tonärstiden snarare. Men det är klart det är väl individuellt.
    Ett litet barndomsminne

Kommentera

%d bloggare gillar detta: