Stäng

Mer än hälften av alla vardagsbrott utreds inte

BROTTSLIGHET. Över hälften av vardagsbrotten, de så kallade mängdbrotten, avskrivs direkt av polisen, rapporterar SVT Nyheter. Det handlar exempelvis om stölder, inbrott, ofredande och skadegörelse där polisen aldrig startar någon utredning.

Orsaken är att det saknas spaningsupplag eller att brottet inte går att utreda. Bara 14 procent av brotten som anmäldes första halvåret 2016 klarades upp. Och skillnaderna i landet var stora då ungefär 10 procent av brotten klarades upp i Stockholm, medan polisregion Nord klarade upp dubbelt så många – 20 procent.

-Pettersson vet att det inte bara är brott där det saknas spaningsuppslag som läggs ned utan utredning. För några år sedan utsattes jag för upprepade hot på telefon, jag brydde mig inte, förrän det började ringa till arbetskamraterna på jobbet. Då polisanmälde jag, lämnade en lista med datum och klockslag när samtalen från hemligt nummer kommit. Polisen lade ned omedelbart, spaningsuppslag saknades. Jag frågade om det inte går att spåra det hemliga numret och det gick, men det kostade pengar men var jag villig att betala så skulle de fundera…

Tydligen tar telefonbolagen bra betalt för att hjälpa till. Det borde vara lätt att ändra på om regeringen ändrade reglerna och sa att de bolag som vill bedriva verksamhet i Sverige ska ta fram de uppgifter som polisen begär gratis…

11 reaktioner på “Mer än hälften av alla vardagsbrott utreds inte

 1. Att anmäla ett brott är sedan flera år tillbaka en administrativ åtgärd. Ditt försäkringsbolag vill att du gör en polisanmälan. Du ringer-det tar ett tag och du kopplas runt. Sedan pratar du med en polis eller nåt, du får ett diarienummer. Du ringer upp försäkringsbolaget och uppger numret. Då går försäkringsbolaget igenom ditt ärende och du får ut på din försäkring. Du hör aldrig av polismyndigheten. Jag hade några falskfakturor. Det var en medlemsavgift i något jag aldrig varit med i. Polisen sket i det, jag kollade upp på nätet, de hade någon slags inbjudan där du skulle få en mobiltelefon. Jag ringde upp telefonbolaget, prtatade med deras jurister. Jag angav några sidor de fanns på. Juristerna skickade ett tackmail-mobiltillverkaren vill ju inte blir förknippad med dylika skojare. De försvann ganska fort från nätet…

 2. Utreder dom inte får dom heller inga spaningsuppslag!

  Vi hade inbrott i bilen en gång i Tyskland och där var det lite skillnad. Polisen kom omedelbart och började en grundlig undersökning som tog lång tid. Jag förstod snart varför. Folk började komma dit och fråga vad som hade hänt, ryktet spred sig och snart hade han både signalement på förövarna och trolig bil! Tack vare att han la ett par timmar fick han fast tjuvarna!

 3. Plocka bort alla utbildade poliser från skrivborden !!!!!
  Skrivbordsjobben kan människor som är skriv och läskunniga samt har ett sunt förnuft klara av, det är nämligen det enda som krävs för detta.
  Poliser som gått flera år i utbildning på polisskolan skall utföra det som dom lärt sig där och inget annat.
  Jag kan inte tänka mig att det dom lärde sig var att sitta vid en dator och skriva rapporter hela dagarna. Nu är det ju så att efter några år så har dom glömt vad dom lärde sig på polisskolan eftersom dom inte får praktisera det.

 4. Samhällskontraktet har sedan länge brutits av den styrande eliten.
  Det finns ingen legitim folklig representations av landet längre, eftersom de inte ser till befolkningens bästa utan har en agenda som styrs från okänt håll. Det är upp till varje familj att skydda sig själva och sin egendom med alla tillgängliga medel.

  Den s.k. ”polismyndigheten” har avväpnats alla befogenheter och kan inget göra, även om enskilda polismän fortfarande är beredda att följa nedtecknade lagar.

  Slut er samman, uttala det skarpa läge som råder och bilda medborgargarden med en agenda att försvara varandra. Värna om de gamla, de sjuka, de utblottade och de svaga.

  Låt kärleken fylla era sinnen, för i den perfekta kärleken finns ingen rädsla, ingen fruktan, utan era fiender kommer att darra när de ser in i era ögon.

 5. Istället för att utreda gängrelaterade mord så tycker jag att polisen skall fokusera på brott som drabbar gemene man

  1. Så länge myndigheterna inte vill tala om den sanna bilden av grov brottslighet så är jag av den uppfattningen att alla grövre brott begås av invandrare.

   1. Jag tror inte att den uppfattningen hade ändrats om vi hade fått sanningen!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: