Stockholm trött på att betala miljarder till glesbygden

SKATTER. Nästa år ska Stockholms landsting betala nära två miljarder kronor till fattigare landsändar. ”Oanständigt”, menar finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) – som inte vill betala för att andra landsting går med förlust. 

svd_utjamning

Läs mer på SvD som dock har fattat lite fel. Rätt är stockholmarna betalar enorma pengar till andra delar av landet men SvD borde veta att de största bidragstagarna inte är glesbygderna i norr utan de med svenska mått stora städer i söder och varför dessa inte är självförsörjande vet vi alla, i varje fall alla som är normalbegåvade.

Sveriges tre mest mångkulturella kommuner är Malmö, Botkyrka och Södertälje. De fick år 2005 ca 3.5 miljarder i kommunal utjämningsbidrag. 2017 har summan ökat till 7,5 miljarder, nästan som hela Norrland. För en generation sedan var Malmö, Botkyrka och Södertälje genomsnittliga i term av skattekraft och snittinkomst, idag är de beroende av socialbidrag från övriga landet.

Malmö är ett ”svart hål” för bidragspengar. Malmös budget bygger på drygt 13 miljarder i egna skatteintäkter och 5,4 miljarder i kommunal utjämningsbidrag. Landstinget i Skåne får ytterligare drygt 5 miljarder per år. Malmö är för sedan länge bankrutt, men går runt så länge resten av Sverige har råd att täcka underskottet.

Vad händer när Stockholm och andra kommuner inte kan täcka Malmös och de andra bidragskommunernas underskott? Statsminister Stefan Löfven säger att invandringen blir lönsam på lång sikt. I Malmö har redan lång sikt inträffat!

malmo_bidrag_2015_till_2022

De kommuner som får mest i kommunalt utjämningsbidrag (statsbidrag tillkommer) och som SvD kallar glesbygd…

 1. Malmö 4 870 532 633
 2. Göteborg 2 441 539 190
 3. Norrköping 1 470 850 793
 4. Eskilstuna 1 464 430 974
 5. Södertälje 1 367 616 057
 6. Botkyrka 1 276 640 725
 7. Helsingborg 1 249 999 315
 8. Örebro 1 159 697 072
 9. Borås 969 871 500
 10. Kristianstad 923 320 002

Systemet är galet, ovanstående kommuner skulle må bra av att se över sina kostnader och effektivisera. Nu får de pengar utan krav på motprestation.

23 thoughts on “Stockholm trött på att betala miljarder till glesbygden

 1. Man kan ju vända på seken och säga att norrlänningarna är missnöjda med att stockholmare får billig el, till kostnad av förstörda älvar och åar

 2. Artikeln handlade om LANDSTINGENS utjämningsbidrag, där Sthlm är ende nettogivaren.
  Helt plötsligt handlar allt om KOMMUNALT utjämningsbidrag som inledningsvis var till för att stödja kommuner med låg skatteunderlag men där merparten hamnar i socialistiska Malmö. Om vi beskyller våra meningsmotståndare för att blanda äpplen och päron så bör vi vara för goda för detsamma 🙁
  // Urban Småland

 3. Tycker också att varje kommun ska dra runt sina egna
  kostnader, och i sådana fall ska även Stockholm betala
  rejält för all den Elektricitet som kommer från Norrland,
  samtidigt så kan vi inte ha en Stockholmsdominerad
  regering som sitter i Stockholm och vältrar över kostnader
  för invandringen på kommuner ute i landsbygden, dessa
  beslut om Kravlös massinvandring har sin uppkomst från
  verklighetsfrånvarande Stockholmare!

 4. Självklart har varje kommunledning ett ansvar för att få kommunen att gå runt. Men om detta omöjliggörs av riksdagsbeslut där man tvingar på kommuner kostnader som de under inga omständigheter kan bära ens med all god vilja i världen måste man nog se till att det slår tillbaks på dem som står bakom besluten. Och det ligger väl på statligt plan antar jag.

 5. Som folk pratar numera så skulle man tro att Sverige går runt på att importera folk utifrån. Ingenting om att Sverige har naturtillgångar som säljs till andra länder som skog, malm och elektricitet.

 6. Den märklige Irene Svenonius som tycks betrakta Malmö, Södertälje m.fl. som ”glesbygd” är enligt Wikipedia själv smålänning och född i Mönsterås. Thoralf har samlat lite intressant fakta om denna kommun (som väl knappast skulle överleva många dagar utan utjämningsbidrag); http://thoralf.bloggplatsen.se/2016/10/03/11371285-monsteras-utvecklas-fel/ Den inflyttade, ologiskt tänkande, moderaten/smålänningen är för närvarande bosatt i Täby. Skulle inte förvåna om hon lagt sig till med en sådan där fejkad Östermalmsdiiiialekt också…

 7. Stockholmsområdet får mycket intäkter i form av kommunalskatt från företag som har sina huvudkontor där, men som hämtar intäkterna från vattenkraftverk, de stora skogarna, malmen (LKAB hk dock i Luleå) mm mm i den verkliga glesbygden !!!!

  • Jo, men kolla hur många miljarder ni tar hem i kommunalt utjämningsbidrag. Många ggr rör det sig om 20 000- 25 000 per invånare. Då klagar du inte.

   • He, jag klagar inte på er Stockholmare, bara konstaterar fakta. Jag har många släktingar, gamla vänner och bekanta där.
    Vi får inga sådana bidrag som Malmö etc. Inte en krona !!!! Det är andra städer som får det. Min kommun bidrar !!!!!! Dvs får betala till andra !!!!!

   • Förstår du inte enligt diagrammet i texten vilka som ges mest i utjämningsbidrag ser inte en enda Norrländsk kommun här…. konstigt vi som tar så mkt från stockholm som tiggarna utanför ica

  • Malmö får 15 000 per invånare, Göteborg får 5000/inv.
   Med kommande anhöriginvandring lär dessa siffror säkert dubbleras. Då kommer skattehöjningarna att dugga tätt. Att tro att övriga sverige skulle acceptera att Malmö ska få 30 000 är svårt att förstå. För att de ska komma i balans redan idag krävs 6,40 högre skatt. 12.80 så flyttar alla mamöbor till grannkommunerna. Kvar blir… Ja du vet.

   • Varför skulle det vara så svårt att förstå? 75-80% skall rösta för att detta skall fortsätta 2018!

   • Då vet du kanske även vem alla dessa bidrag går till som Malmö får, ja inte fan är det till genuina Malmöbor, för dom har i alla tider jobbat ihop till sin överlevnad, men
    beslutet att vi ska vara mångkulturella och helt kravlösa på
    dom importerade sätter sina Spår.

  • Frimurarna ligger bakom mycket…

   ”Verka – men inte synas”!

   [Wallenbergs motto]

 8. I 9 av dessa 10 kommuner styr socialister. Kan det vara en tanke att sossar ”importerar” röstboskap? Allt för makten! Skit i Sverige.

 9. Övriga landet är trött på att leverera födoämnen till dessa otacksamma huvudstadsbor, de kan odla i sina balkonglådor låter övriga landet hälsa!

 10. Här är den gravade hunden. Bra att skriva om detta! Kommuner och landsting ska genom skattekronor bekosta bla invandringen. Kolla på socialbidragen-de kommer att explodera i kostnader då statsbidragen försvinner. Har jag fattat rätt får kommunerna bidrag i några år. Sedan ska de nya vara i jobb, ha bostad och betala skatt. Vem tror på det? Det är en snöboll i rullning. För kommunerna är det som att kissa i sängen, först blir det varmt (statsbidragen) sedan blir det kallt. SKL har redan publicerat siffror och kalkyler och det ser mörkt ut på avbytarbänken.

 11. Men det går alldeles utmärkt för stockholm att skicka sina inbjudna asylanter med klisteretiketten ”nyanlända” till oss; själva har ni ju sagt att ni inte har plats för dem. Så det så.

  I Malmö har man i åratal försökt förmå Stockholm att stoppa ebo-lagen, den som möjliggör för asylanter att bosätta sig där de sj älva vill och får bäst villkor. Men icke. Stockholm bjuder in halva världen och sedan distribuerar man dem till landsbygden.

 12. 9 av dessa kommuner är socialistiska. Kan det vara en tanke att sossar ”importerar” röstboskap?

Kommentera