Opinionsundersökningar

Jag tillhör de som anser att opinionsundersökningar inte tillför särskilt mycket, särskilt inte under mellanvalsperioder.

Fast om nu media envisas med att visa dem varje månad, så är det väl lika bra att Petterssons hakar på tåget. Vi gör ingen egen mätning bland bloggbesökarna, då denna skulle vara lika felaktig som om Inizio bara skulle mäta bland Aftonbladets läsare. Vi ämnar dock jämföra Svensk väljaropinions mätning med samtliga sju institut som gör mätningar varje månad.

Svensk väljaropinions mätningar grundar sig på Sifos, Ipsos, Demoskops och Novus mätningar. Vi lägger till Inizios, Sentios, Yougovs och som av en händelse är dessa tre institut de som ständigt visar högre siffror för SD och lägre för Mp. En händelse som ser ut som en tanke.

Vi tar inte med kategorin övriga där partier som Fi, Piratpartiet, Alternativ för Sverige, Borgerlig framtid, huserar.

Så här ser det ut när man tar med de tre institut som Svensk väljaropinion utesluter, kontra just deras siffror.

opinion

Skillnaden blir då denna:

 • S = -1,5
 • M = -0,7
 • SD = +2,9
 • C = -0,3
 • V = +0,2
 • L = -0,4
 • MP = -0,4
 • KD = 0

 

6 thoughts on “Opinionsundersökningar

 1. Mitt tips är 40-40-20 mellan dom TRE blocken. Sen är det upp till partierna att komma överens. Eller också gör man som fotbollslaget som förlorade med 6-0. Skyller på domaren.

 2. Apropå partiet Borgerlig Framtid…………….

  Partiet Borgerlig Framtid ”klövs” i höstas, till två partier.

  Medborglig Samling ( MED) blev det nya partiets namn. MED söker nu underskrifter för att registrera sig som ett parti hos valmyndigheten. Kolla denna länk.

  http://www.medborgerligsamling.se/registreringar-24feb2017/

  ”Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti. Vi driver en liberal ekonomisk politik och har en liberal syn på individens rättigheter och skyldigheter samtidigt som vi har en konservativ syn på samhället och kulturen.

  Medborgerlig Samling tar utgångspunkt i individens frihet och ser med förfäran på den klåfingrighet som politiker ofta ägnar sig åt. Vi anser att samhället ska skapas av medborgarna med grund i tillit, lojalitet och tradition och vi avvisar utopiska projekt.

  MED är svaret på såväl akuta som långsiktiga problem som det politiska etablissemanget flytt ifrån – och i många fall själv skapat. Återupprätta den ansvarige, självständige medborgaren! Myndighetsutövning ska präglas av personligt ansvar. Politiken ska vara rationell och långsiktig.

  MED är berett att samarbeta sakligt med alla demokratiskt valda partier.

  Vi förespråkar en näringslivspolitik som skapar jobb, ett starkt försvar, hårdförhet mot kriminella, individens okränkbarhet, en stram och ansvarsfull migrations politik, sänkt skattetryck, ett skol- och högskolesystem som är fast förankrat i förnuft och rationalitet och en ambitiös miljöpolitik.”

  http://www.medborgerligsamling.se/

 3. Varför man med 100% säkerhet kan säga att dessa mätningar inte stämmer är att av Sveriges C:a 5 miljoner röstberättigade så frågar man bara ett par tusen. Alltså bara någon promille. Tänk om dom har sådan ”otur” att dom råkar ringa upp bara Sverigedemokrater. Skulle dom då säga att SD får 100% av rösterna?

 4. Själv följer jag med stor intresse & glädje Socialdemokraternas långsiktiga och målmedvetna färd nedåt mot nollpunkten.

  https://pbs.twimg.com/media/CaeSGZHW4AA_IFi.jpg

  Hoppas Stefan K:s kommande presentationer av opinionsmätningar bekräftar att Sossarnas nedåt-trend fortsätter i ungefär samma takt ända fram till valet 2018 då (S) borde ha nått sitt mål vid noll-punkten.

  https://scontent.cdninstagram.com/t51.2885-15/e35/13534615_483800445152122_1332886326_n.jpg

  2018 får vi kanske också full klarhet i vilka andra partier som erövrat de tidigare sosseväljarnas röster.

Kommentera