Skräckläkare kan jobba vidare trots varningar och mängder med felbehandlingar


SJUKVÅRD. Han kan inte se skillnad på cancer och en infektion. Redan för tre år sedan anmäldes skräckläkaren första gången. Nu, tio lex Maria-anmälningar och ännu fler felbehandlade patienter senare, har han anmälts igen. Ändå får den 39-årige läkaren fortsätta – Socialstyrelsen har hjälpt honom med ett intyg så att han kan söka jobb i Norge.

Hans chef sa att läkaren fungerade väl. Men efter Uppdrag gransknings avslöjande startade Region Skåne en egen granskning av läkarens journaler. Det ledde till tio lex Maria-anmälningar samt en anmälan om fara för patientsäkerheten.

Den 39-årige läkaren bedömdes som helt inkompetent. Till och med farlig. Hans chefer på vårdcentralen i Sundsvall anmälde honom till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg – utan att något hände. Istället fick läkaren ett nytt jobb, 100 mil därifrån, på vårdcentralen Kirseberg i Malmö.

Där kunde han fortsätta att felbehandla patienter i två år – utan att ledningen vidtog åtgärder. Trots att några kollegor bara två, tre veckor efter att mannen börjat till och med mejlar Socialstyrelsen och frågar om den 39-årige mannen verkligen har läkarlegitimation.

Det har han – han är utbildad i Tjeckien och fick sin svenska läkarlegitimation 2007. Inte förrän SVT:s ”Uppdrag Granskning” i våras granskade läkarens framfart reagerade Region Skåne.

Några exempel på läkarens felbehandlingar:

 • En man med diarréer får en remiss till en specialist som tar prover. Proverna visar att tarmen är inflammerad, men läkaren meddelar patienten att allt ser normalt ut.
 • En kvinna som ramlat av cykeln undersöks aldrig utan blus – läkaren skickar henne till sjukgymnast med bruten axel.
 • En äldre kvinna med blödningar från underlivet, vilket i värsta fall kan tyda på cancer, undersöks aldrig eller kallas till någon undersökning.
 • En 60-årig man med misstänkta prostatabesvär utreds heller aldrig, trots att även det kan vara cancer.

”Det var ju bra med en läkare som pratade bra svenska. Men sen såg man i journalanteckningarna att han inte hade förstått varför patienten var där. Det var liksom goddag yxskaft. Vi fick ringa tillbaka patienten till andra läkare”, säger en person med inblick i arbetet på Kirseberg till Uppdrag granskning.

Region Skåne har också anmält läkaren till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, som en fara för patientsäkerheten.

Där har man gått igenom 18 av hans patientfall från Malmö. I 16 av fallen har läkaren enligt Ivo brustit. Han har till exempel skrivit ut narkotika utan att göra medicinska bedömningar, han har missat att skicka remisser och han har feltolkat provsvar.

Ivo konstaterar att läkaren ”… har visat uppenbara kompetens- och omdömesbrister och att han har varit oskicklig vid utövningen av sitt yrke. Oskickligheten kan utan tvivel befaras få betydelse för patientsäkerheten.”

Trots det får han även den här gången fortsätta att arbeta som läkare.

Sedan Uppdrag Gransknings förra program har mannen slutat på Kirseberg och fått ett nytt jobb på vårdcentralen i Rosengård, granne med Kirseberg. Nu har han slutat även där. Vart 39-åringen kommer att dyka upp härnäst är det ingen som vet.

Det kan vara var som helst i Sverige – eller i Norge. Enligt Uppdrag Granskning har den 39-årige läkaren ansökt om norsk läkarlegitimation och svenska Socialstyrelsen har hjälpt honom med ett intyg.

SVT och SVT

Aftonbladet hjälper till och varnar för läkaren om han dyker upp på din vårdcentral…

aftonbladet_skracklakare

skracklakare2

-Pettersson försöker också dra sitt strå till stacken, men kör efter Aftonbladet eller SVT, de är ju seriösa medier…

. Foto: Linus Wallin, Sundsvalls tidning

. Foto: Linus Wallin, Sundsvalls tidning


24 responses to “Skräckläkare kan jobba vidare trots varningar och mängder med felbehandlingar

 • Lena

  Med den här informationen i minnet så får vi vara tacksamma över att Sverige inte ingår bland de länder där man arbetar hårdast !
  Tänk om det hade funnits en tabell över antalet arbetstimmar som invällarna utför i Sverige………..
  http://www.express.co.uk/travel/articles/771677/map-countries-longest-work-hours

  Gilla

  • Billy Boy

   Make fried rice is hard work

   Laying eating chips is laziness

   Gilla

   • Lena

    Tack för de klippen, helt uppenbart att den undre figuren saknar ett välfungerande blodomlopp, då han är bararmad men med mössan på, mumsar på den ”nyttiga födan” !
    Den ”nyttiga födan” räcker inte till för att ge näring till området under mössan.

    Gilla

 • Mimi N.

  Import”läkarna” skickas hit med samma uppdrag som muslimska terrorister: att döda personer på ett ‘rafinerat’ sätt – i det dolda, utan att väcka misstankar, utan att ställas till ansvar och dömas. Dessa ‘akademiker’ hålls om ryggen av själva Löfvén och Vulva Johansson, vars mål är att bli av med svenskarna på alla sätt. Svenska läkarna är utsatta för skrämseltaktiken och aldrig uttalar sig mot ‘kollegerna”. En känd svensk kirurg opererade mig efter en sysrisk kvinnlig läkares vägran att remittera mig till biopsi i tid. Kirurgen valde dock att vara tyst när jag begärde utredning på primärvårdsnivå. Jag fick naturligtvis inget skadestånd men ‘läkarinnan’ försvann från hälsodistriktet, inte förrän hon blev mutad: årets läkardiplom. Hennes fula arabansikte med kroknäsa kommer att hemsöka mig livet ut.
  Mja, våga bara att säga emot, då får du svar på tal, ditt kommunist lusägg.

  Gilla

  • Mia

   Nej, jag säger inte emot, jag tror blint på dina konspirationsteorier. Det är klart att utländska läkares enda syfte med att komma hit är att döda oss i det fördolda. Jag vet visserligen inte hur många de hunnit med, men de har ju god hjälp av att Stefan Löfven och Ylva Johansson hejar på dem.
   Och samtidigt sitter svenska läkare och skakar med knäna av rädsla och vågar inte säga ett pip. Ja, ja.

   Men allvarligt talat, om du vill ha skadestånd på grund av fel som begåtts in om sjukvården måste du själv fylla i en anmälan och skicka in. Det har jag själv gjort och fick 20.000.

   Gilla

  • Mimi N.

   Hippokrates ed eller läkareden är en ed som attribuerats till Hippokrates som traditionellt avläggs av läkare och tandläkare. ”Läkareden” förekommer ej i Sverige, här förutsättes att läkarna följer de anvisningar som utges av Socialstyrelsen.

   ”Läkareden” förekommer EJ i Sverige. Detta och andra faktorer gör att rumänska läkarna tackar nej till jobb i Sverige. Däremot är det många svenska ungdomar som pluggar på läkarhögskolorna i Rumänien.
   Undanber ironiska kommentarer – har ni några invändningar säg det öppet om ni mäktar.

   Gilla

  • Mimi N.

   Svarta och muslimerna har alla rättigheter i Sverige. Vita är förföljda och tvingas betala skadestånd efter skadestånd till er, parasiter som vägrar arbete. Alla vet det !!!

   Gilla

 • Fjodor

  Läkare. Det är väl den typen av enkla jobb som alla invandrade analfabeter ska arbeta med enligt regeringen Löfven.

  Gilla

 • ingvar

  Den skäggige läkaren har tydligen en vän på IVO som lägger ner anmälningarna.Han på IVO heter Thomas Mehralizade ett arabiskklingande namn.Frågan är vad IVO gör mer än kostar pengar för skattebetalarna när man inte kan dra in en läkares legitimation.En läkare som bevisligen är gravt inkompetent han kom inte ens upp i en undersköterska nivå säger de i Sundsvall där han jobbade tidigare.

  Gilla

 • Trynbald

  Rättsäkertheten och patientsäkerheten är numera i Sverige ett läskigt skämt. Socialdemokraterna som förnekar alla problem kunde ta denna låtsasläkare som Löfvens personliga livsmedikus. Så kanske ett och annat löser sig av sig själv.

  Gilla

  • pettersonaxeagentlemansgentleman

   Hahaha!
   Heja, Trynbald, där satt den! Löfvén har således fått sig en ny livmedikus. Ypperligt tjänstetillsättande helt i enlighet med principen rätt man på rätt plats. Då det är fredag och lite uppsluppen stämning råder, dristar man sig att tillfoga det folkliga och föga anständiga uttrycket ”pitten i Greta”!
   Andreas 🙂

   Gilla

 • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

  Den här idioten/invandraren får på order från Stefan Löven och Socialdemokraterna läkarlegitimation utan att de är kvalificerade. Socialstyrelsen vågar inte annat än att följa Socialdemokraternas partistyrelses order, till och med analfabeter från Somalia har varit på förslag för läkarlegitimation och då pratar vi om individer som inte behärskar de fyra räknesätten, addition, subtraktion, division och multiplikation, inte heller klarar de att lösa ett korsord i Metro. DET ÄR PÅ DEN NIVÅN DE ÄR….! De är egentligen inte kvalificerade att skura pissrännorna på offentliga toaletter men läkarlegitimation lyckas de lura till sig av Socialstyrelsen som föredrar att ge en läkarlegitimation av rädsla att kallas ”rasister”!!

  Gilla

 • Roland Karlsson

  På psykiatriska kliniker är säkert 50% skräckläkare. Har försökt prata med någon men konstaterar likt Ingemar Stenmark: Det går int o prat med folk som int begrip.

  Gilla

 • Per Andersson

  Vad heter karln?

  Gilla

 • Cinna

  Tjeckisk legitimation? Frågan är om han är utbildad där ( tveksamt) eller om han är utbildad överhuvudtaget. På vissa håll kan man ju köpa falska examensbevis utan att ha tagit sig igenom utbildningen.

  Gilla

 • Tony

  Brukar inte en Djungeldoktor bota sjuka med att
  driva ut onda andar?

  Gilla

 • Falköga

  Lägg ner IVO. De törs inte fatta beslut.

  Gilla

 • compulsoryunion

  Kan hen inte fråntas uppehållstillSTÅND också?
  självplågeri svenne har en konkurrent: eldar på sig själv i miljonprogram:
  https://www.liveleak.com/view?i=806_1487916562

  Gilla

 • Ingemar

  Ja, vem anade inte att ”läkaren” skulle se ordentligt svartmuskig och solbränd ut ???…………………………
  🙂

  Gilla

 • Ståfräs

  Borde väl vara ett föredöme för Aftonslasken, SVT o PK, på lyckad import! Grattis, jag kräver att han bara behandlar ”Feministregeringen”, kommunister, FI, AFA o EXPO så får dom njuta fullt ut av mångkulturen dom älskar mest av allt

  Gilla

 • Moberg

  En läkare med den historiken borde fråntas sin svenska legitimation genast.
  Men våra myndigheter är ju utan kurage, totalt oärliga och flyttar problemet till Norge, en straffbar handling enligt mig.

  Gilla

 • age

  Den där apan kommer väl direkt från djungeln?
  Jag skulle ha flytt redan i dörren.
  Han skulle ha passat bättre i en skräckfilm.
  Importerad raketforskare, kanske?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: