”Hedersmord” av afghan utfördes av ett kollektiv på nio irakier


INVANDRARVÅLD. Den mördade 23-åringen gick öppet ut på Facebook med att han haft en relation med den nu mordmisstänkta kvinnan. – Det uppfattades som en stor provokation, säger Mikael Thörn, expert på hedersrelaterat våld. Samhället måste inse att även män drabbas av hedersvåld, anser han.

Mordet på en 23-årig man som kidnappades i Gävle utfördes enligt åklagarna i en hederskontext. Enligt Mikael Thörn, expert på Nationella kompetensteamet mot hedersförtryck, är den kollektiva aspekten den väsentliga skillnaden. – Det är inte en person som utför den här gärningen av svartsjuka, utan det är ett kollektiv. Det är släktingar till kvinnan och till hennes före detta man. De är i sin tur med och bidrar eftersom det för dem känns som en legitim handling att straffa den här mannen på grund av det han gjort, som vi kan tycka inte var särskilt allvarligt, säger han.

Mannen hade haft en otrohetsaffär med kvinnan, som var gift. När han publicerade en bild på Facebook där de pussas blev det en utlösande faktor, enligt åklagarna.  – Med bilden lyfte han deras förhållande utanför den innersta kretsen. Det blev offentligt för andra och ökade därmed skammen över exmaken. Ungefär som Fadimes medieexponering sågs som en extra provokation av släkten. Det leder till påtryckningar av typen: Du som make, eller broder, accepterar du att han gör på det här sättet? säger Thörn.

Den mördade 23-åringen hade bara några veckor före sin död polisanmält att han hotats till livet. Men utredningen lades ner. – Det tror jag är ett problem som kommer att lyftas mycket mer framöver. Jag tror att fler män kommer att söka hjälp för att kunna komma bort från den här kulturen, där de riskerar att bli både offer och förövare. Vi från samhällets sida måste bli bättre på att uppmärksamma och se det, och även vilken den yttersta konsekvensen är, nämligen mord, säger Mikael Thörn.

-Pettersson säger att nio irakier är åtalade. Rättegången beräknas ta två månader, varje åtalat har en advokat…och kostnaderna redovisas inte som kostnader för invandringen…men vi ska inte gnälla, 87:an har beställt och tycker det är spännande och intressant med muslimsk mångkultur,

Förundersökningen har kostat sammanlagt 1,6 miljoner kronor för polisen. Tolkarna har kostat 590 000 kronor, polisens övertid 340 000 kronor, tryckkostnaderna 240 000 kronor osv. Åklagare, advokater och rättens kostnader är inte medräknade i det och det innan rättegången börjat.

Åtalade:

 • Abbas, Brwa, 1994-06-22
 • Abdul Razaq Djabbar, Zahraa, 19930314
 • Abdulrazak Jabbar, Ali Kadhim, 19861028
 • Ahmed, Mustafa Irfan Ahmed, 19960311
 • Ali, Mohammed Salam, 1997-05-10
 • Bakir, Nawzad Maryano, 19950629
 • Bakir, Nawzad Milano, 19940530
 • Hussein Abdulrasaq Jabbar, 19850615
 • Zangana, Hello Abdulqader Faraj, 19831003

Samtliga åtalade kommer ursprungligen från Irak och den mördade 23-åringen från Afghanistan. Det förekommer dessutom en tionde misstänkt person i utredningen, men han åtalas inte nu eftersom han är försvunnen och är internationellt efterlyst.

TIDIGARE 2016-04-21. Ramin, 23 hittad mördad

INVANDRARVÅLD. I går kväll inledde polisen en förundersökning om mord efter att en man hittats död i Njurunda söder om Sundsvall. Mannen är 23-årige Ramin Sherzaj, som tros ha kidnappats i Gävle för lite mer än två veckor sedan.

PRESSMEDDELANDE. 2016-04-21 09:54, Mord/dråp, Gävleborg

Polisen söker efter vittnen och personer som har gjort iakttagelser i samband med ett människorov och mord på 23-åriga Ramin Sherzaj.

Ramin

Måndagen den 4 april mellan klockan 20:30-20:50 fördes Ramin Sherzaj bort från Slottsparkeringen i centrala Gävle mot sin vilja enligt uppgifter i utredningen.

I samband med brottet lämnade minst ett fordon Slottsparkeringen söderut i hög fart.  Detta sätts i samband med brottet. Uppgifter i utredningen gör gällande att en bil som lämnat parkeringen kan har varit en grå eller silverfärgad Audi.

Onsdag den 20 april anträffas en människokropp strax söder om Sundsvall i ett samhälle som heter Maj efter lv 562 som ligger ca 6 km söder om Njurundabommen.
Den anträffade kroppen arbetar polisen med att identifiera så snart det kan ske. Allt tyder på att kroppen är den saknade Ramin Sherzaj. Anhöriga är underrättade om fyndet.
Polisen är intresserade av alla iakttagelser i området Njurdabommen och Maj från den 4 april och framåt.

Polisen är intresserad av iakttagelser som kan sättas i samband med brotten. Det finns personer som lämnat anonyma tips i utrednigen och dessa ombeds höra av sig igen för personlig kontakt med utredare.

Natten till onsdagen den 6 april anträffades en utbrunnen Audi A3, grå till färgen, 21 km norr om Bergforsen intill länsväg 331.

Polisen är intresserad av alla iakttagelser av det aktuella fordonet, övriga fordon eller personer i anslutning till platsen vid lv 331 21 km norr om Bergforsen där fordonet anträffades.

Polisen arbetar förutsättningslöst och kommer inte att kommentera några ev. motiv till brottet.

Tips och iakttagelser lämnas till polisen på telefon 114 14 och man hänvisar till ärende 5000-K391862-16.

Polisen kommer inte att hålla någon pressträff

Förundersökningen leds av Internationella åklagarkammaren i Stockholm.
Kontakt
Chefsåklagare Tora Holst finns tillgänglig för media i dag torsdag kl. 13-14,
010-562 54 65.

Eftersom utredningen är inne i ett intensivt skede kan inga ytterligare upplysningar lämnas innan dess.
Presstjänsten vid Åklagarmyndigheten 010-562 50 20

TIDIGARE 2016-04-14. Stor polisinsats vid Bron när två efterlysta greps för människorov

Med dragna vapen slog flera poliser på onsdagen till vid Öresundsbron och grep två män på väg över Sundetmoot Danmark. Männen misstänks för att ha rövat bort en 23-åring i Gävle i förra veckan – en 23-åring som fortfarande är försvunnen. – Det är ett mycket känsligt ärende, säger Mikael Hedström på Gävleborgspolisen.

Den bortrövade, liksom två av de misstänkta, är inte svensk medborgare. Men det är de två män som greps på Lernacken, och som genast fördes till Gävle eskorterade av fyra poliser i två radiobilar.

Sydsvenskan

***

TIDIGARE 2016-04-12. Människorov i Gävle

2016-04-11 15:36, Övrigt, Gävle
Människorov i Gävle måndag den 4 april. På måndagskvällen den 4 april klockan 20:40 sker ett grovt brott vid Slotts-parkeringen i centrala Gävle. Platsen är mellan Gävle Slott och Södra Kungs-gatan.

En 23-årig man blir mot sin vilja indragen i en personbil och bortförd från platsen. Mannen kommer från en mellansvensk stad han är ej svensk medborgare men bosatt i Sverige. Mannen är fortfarande försvunnen.

Mannen fördes bort i en personbil som framfördes i hög hastighet från platsen. Man kunde tydligt höra ”däckskrik” från personbilen.

Det finns uppgifter i utredningen om att personer har varit synliga vid tidpunkten för brottet intill Slottsparkering. Polisen önskar komma i kontakt med personerna som uppehållit sig på Södra Kungsgatan, Hamiltongatan och på Slottsparkeringen när brottet skedde.

Det är en 23-årig kvinna anhållen för medhjälp till människorov.

Hela utredningen är i ett mycket känslig läge och den leds av Internationella Åklagarkammaren, kammaråklagare Elisabeth Hermanrud. Med anledning av det känsliga läget har kammaråklagare Elisabeth Hermanrud meddelat att hon inte har för avsikt att göra någon ytterligare kommentar i ärendet för tillfället.

Personer som har gjort iakttagelser i samband med bortförandet av mannen kan lämna uppgifter till polisen via telefon 114 14 och man hänvisar till polisen diarienummer, 5000-K391862-16, gällande människorov.

Mikael Hedström
Presstalesman.
Tfn 010-56 785 42

Polisen

-Pettersson undrar vad vi har här?

 • En man kidnappas den 4/4.
 • Polisen går ut den 11/11 efter en vecka.
 • Mannen är utländsk medborgare, boende i Sverige.
 • Internationella Åklagarkammaren är inkopplad, det tyder på grov internationell brottslighet.

9 responses to “”Hedersmord” av afghan utfördes av ett kollektiv på nio irakier

 • håkan

  ”Vi” välkomnar detta primitiva folkslag med bidrag och andra förmåner ,medans vi har 300 000 fattigpensinärer och åldringar som får svälta på äidreboenden . handikappade blir utan assistans , sjuka vägras sjukskrivning medans dessa kameldrivare välkomnas med öppna armar !! Fy Fan ! Jag vet , efter 43års hårt slit fick ja slåss mot FK i 2år innan ja fick minsjukersättning på 8600 mån !!! (kronisk värk rygg axlar nacke ) !! Fattiggjord ,kränkt !! Men de klart ja är ju en utsliten svensk som inte kan bidra till pensionsfonden längre så vi ska satsa på detta satansfolk för att rädda pensionerna åt de yngre get kn…..na !! Ursäkta men ja så besviken på despoterna Ruinfelt och Röven ! Vi gamla utstötta svenskar måste rösta SD -18 annars lika bra återinföra ättestupan !!!

  Gilla

 • Grune

  Kan det räknas som HEDERSMORD om man t.ex dödar statsministern???
  Detta var hypotetiskt men en fråga som man kan ställa eftersom man om man skulle göra detta var det för att upprätthålla sin heder som Svensk.
  Nu blir jag väl misstolkad och misstänkt för att uppmana till mord, men det gör jag inte. Jag bara undrar om man kan relatera till sin heder om något så hemskt skulle inträffa.

  Gilla

  • Grune

   Jag glömde säga att HEDER och BROTT kan ALDRIG sättas ihop för det kan aldrig vara hedersamt att begå ett brott.

   Gilla

   • ruben

    Håller med, hedersmord är en felaktig benämning på en vanhedrande handling. Utvisa dem, den typen av ondska har en benägenhet att sprida sig alltför lätt, de förgiftar omgivningarna. Snart är nästa tokhämnd på gång, eller nya kriminella klankrig. Det finns ingen anledning att låta såna få behålla flyktingstatus, asyl-skydd eller uppehållstillstånd.

    Gilla

 • Hönsmamman

  Ett land som tar på sig uppgiften att via fängelsestraff försöka fostra in människor (med denna kulturella döds/livsfilosofi) i sitt samhälle kommer själv att dö ut. Av utmattning, avsaknad av motivation eller ekonomisk ruinering kommer ett sådant samhälle att en dag upphöra att fungera.

  Det enda riktiga är att avtala med deras hemländer att de ska återta dem.

  Vi kan inte ge asyl till människor som.vi måste skydda vårt eget samhälle från. Då har vi till slut inga matpengar till oss själva. Redan nu finns det många i vårt land som svälter.

  Gilla

  • ÅMÅL

   Väldigt viktigt, det du tog upp!

   Den vanligaste sjukdomen hos svenskarna nu är
   utbrändhet och depression!

   Gilla

 • ruben

  Hela Sveriges kapital av människor yrken, ekonomi och media är mer än lovligt upptagna av dessa problem av främmande kulturer om klankrig och hedersvåld. Vem i Sverige har bett om detta? Utvisa de som vill fortsätta utöva den kultur de påstår de flytt ifrån.

  Gilla

 • compulsoryunion

  Utvisa hela familjerna snarast, för att spara mångmiljoner i skattepengar och människoliv i framtiden. 55% av de kriminella återfaller i brott inom 2 år från frigivning av straff. Stackars de vanliga europeer som tvingas sitta i fängelse med tjafsiga knivhuggarvetenskapsmän typ Saddam,och våra barn får gå i samma skola med aliens.
  Vi bör väl själva snart känna fruktan, enligt 4e kap Utlänningslagen, med den främmande aliens ”heders”kulturen.
  Hur har våra svenska intressen och vår inbetalade miljoner i skatt kunnat hamna lägre i rang än sossarnas intresse att få mer röster?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: