”Trollhättan skuldsätts i rekordfart”


Så lyder rubriken till en artikel i nättidningen Samtiden.

Det handlar om Trollhättan, vars socialdemokratiska styre drivs av en befolkningsökning på 13 000 personer fram till 2030.

Precis som i Sveriges olyckskommun nummer 1, Malmö, flyttar människor som arbetar och betalar skatt ut och i deras ställe kommer människor som varken jobbar eller betalar skatt. Känns det igen?

Artikeln berättar också om myndigheter som tappat kontrollen eller kanske inte ens bryr sig längre. Känns detta igen?

Trollhättans låneskuld ökar snabbt och beräknas ligga på 11 miljarder om nio år. Kommunens ekonomichef berättar att det är ett stort risktagande och redan idag tillhör Trollhättan de kommuner som erhåller mest från det kommunala utjämningssystemet (drygt 626 miljoner). Känns detta igen?

Samtiden

Olyckskommunen Malmö får cirka 5 miljarder årligen från det kommunala utjämningssystemet och skulle förmodligen redan gått i konkurs om Sveriges fungerande kommuner inte bistod med dessa pengar. Fram till 2030 väntas ett stålbad i Malmö med antingen en rejäl skattehöjning eller stora neddragningar i välfärden. Journalisten, författaren och Malmöbon, Lars Åberg, ställer frågan i sin bok ”Framtidsstaden”; ”Tänk om Sverige blir som Malmö?”

Ja, tänk om hela Sverige blir som Malmö och det kommunala utjämningssystemet blir ett minne blott? Tänk om fungerande kommuner slutar fungera och inte längre kan bistå kriskommuner med miljarder? Tänk om Malmö och Trollhättan inte längre får de bistånd de idag erhåller?

Vi hör redan nu hur allt fler kommuner signalerar om neddragningar i välfärden och problem med att klara finansieringen av denna. Till stora delar beror detta på den tvångslag regeringen infört och som tvingar samtliga kommuner att ta emot flyktingar, oavsett vilka villkor de kan erbjuda och förutsättningar de ibland saknar. Ha då i minnet att de stora kostnaderna och problemen ännu inte infunnit sig. De kommer när den oerhörda kostnaden för 2015 års asylkaos rullar över från stat till kommun och detta sker runt årsskiftet 2017/2018.

Utfallet för 2017 års kommunala utjämningssystem kan laddas ned här (Excel-fil) och 10 i topplistan av de kommuner som får bistånd av andra ser ut så här:

 1. Malmö: 4 933 285 936
 2. Göteborg: 2 507 529 965
 3. Norrköping: 1 470 521 937
 4. Eskilstuna: 1 465 471 060
 5. Södertälje: 1 373 650 870
 6. Helsingborg: 1 286 483 760
 7. Botkyrka: 1 274 050 194
 8. Örebro: 1 198 356 005
 9. Borås: 970 108 823
 10. Kristianstad:  915 748 849

Leta gärna efter din kommun (flik 1) och se efter om den ger eller får. En gemensam nämnare i de tio kriskommuner som toppar listan ovan är Socialdemokraterna. De styr ensamma eller i koalition i samtliga kommuner utom Helsingborg. Är detta en tillfällighet eller inte? Vilka styr i din kommun och återigen. Tar eller får kommunen du bor i?

 


16 responses to “”Trollhättan skuldsätts i rekordfart”

 • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

  Kommer 87:an någonsin att fatta ? När detta slår igenom i den privata plånboken och privatekonomin tror jag men ORSAK och VERKAN är inte lätt att förstå, till det krävs det intresse för samhällsutvecklingen och en IQ över 70…..Jag börjar misstänka att de 25% som i val efter val röstar på S och M är ”begåvningshandikappade”, de förstår inte vad som händer och det kommer de aldrig att göra!!

  Gilla

 • Trynbald

  Socialrövardemokraterna skyr inga medel för att köra Sverige rakt fram och med plattan i mattan rätt ner i avgrunden. Allt är dessa ljugmurvlars fel som står vid sidan och hejar på. Om folket vore informerat skulle socialdemokrater vara döda politiskt.

  Gilla

  • Kalasbetalaren

   Inte informerat? Det kan väl inte finnas en enda i dagens Sverigeistan som inte kan se med sina egna ögon hur det ser ut!

   Det går inte att skylla på politikerna!

   Gilla

   • Trynbald

    Hur kan det då komma sig att socialdemokraterna fick 31,1% i riksdagsvalet 2014.
    Dessa är och har varit utsatta för en massiv hjärntvättning.
    Bara för att du har inblick så har inte alla det. Det finns ju fortfarande människor som köper ex. Aftonbladet och Expressen vad vet dom stackarna.

    Gilla

  • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

   Trynblad….Bra skrivet! Politikerfrälset och SVT + hatmedia ljuger och 87:an är ointresserad av politik och har de röstat på Socialdemokraterna så fortsätter de med det för det gjorde farfar och farmor….Fackliga är blinda, de tror att S stödjer facket och tillvaratar arbetarklassens intressen….Denna grupp är konstant 25% av de röstberättigade att Socialdemokraterna förstör Sverige på grund av den ansvarslösa massinvandringen vägrar de ta in….Visst de lyssnar på nyheterna och hör om skjutningar och mord men de är oförmögna att göra en KONSEKVENSANALYS…..! En svår nöt att knäcka detta, INTE omöjligt att S tar 25% av rösterna även 2018, det måste till mycket mer innan denna del av 87:an vaknar, tyvärr…
   Kanske tycker de inte att de är värda någonting och är tacksamma att de får leva och att ingen slår ihjäl dem!! Snacka om ett kuvat folk, värre än de i Nordkorea!!

   Gilla

 • Realist

  Det kan EU göra hur enkelt som helst om deras förslag att SLOPA KONTANTER går igenom !
  Ursäkta jag stavade fel !!!

  Gilla

 • Nils Dacke

  Detta är bara början……….., nästa kandidat blir en stad nära dig.

  Gilla

  • Realist

   Det kommer vara många kommuner i Norrland som går i ”konkurs” tack vare denna regering som vi HAR IDAG som inte kan se verkligheten i ÖGAT (kanske beroende på att de inte kan SE)

   Gilla

 • Ingemar

  Från det ena till det andra! Just nu ” vallfärdar ” politiker till BB i Sollefteå! Jag kan dock inte förstå va Ann i Röv har där att göra!!!! Hon vill ju ta in 30 MILJONER ytterligare migranter!!!!!!

  Gilla

  • Hönsmamman

   Hon menar nog 30 miljoner män av okänd härkomst? Som får asylskäl för att de är homosexuella? Då behövs inget BB? Och det blir inte heller några andra generationens invandrare? Så det blir garanterat svårintegrerat och många sjukskrivningar, assistansbehov? Vågar man gissa på att det även blir en massa rövslickeri?

   Gilla

  • Realist

   Ingemar ang. SOLLEFTEÅ

   Kan inte vara för att de vill vara med på OCKUPATIONEN !!!
   Snarare så är de ute på VALFÄRD inte att missuppfatta mot PILGRIMSFÄRD !!!

   Ojoj nu har dom kommit FEL !!!!!

   Gilla

   • Ingemar

    Ja, Valfärd, och de åker dit för att låtsas stå på folkets sida och dra fördelar av det och sedan inte göra ett dugg för dem, igen och igen oc…………………………..

    Gilla

 • Maja Anokhina

  Botkyrka. No commensurate…

  Gilla

  • Hönsmamman

   Va? Betyder det ”inte rimligt”? Eller? Aldrig hört ordet förut.

   Gilla

   • Realist

    Jag tror att det inte är ¨några problem att sätta ett LAND eller en KOMMUN i konkurs !
    Det kan EU göra hur enkelt som helst om deras förslag att SKLOPA KONTANTER !
    Därmed så gör EU det omöjligt för folk att handla utan ELEKTRONISKA PENGAR OCH ELEKTRONISKA ÖVERFÖRINGAR.

    Vilka skadar detta i Sverige ???

    Jag vill inte säga som Ygeman att de är skattesmitare och kriminella (möjligt att det är så i storstäder).

    Men i de glesbefolkade regionerna (sk. skräpområden) där inget internet och ingen mobil fungerar DÅ MÅSTE MAN ANVÄNDA KONTANTER !!!

    EU har lagt ett förslag nyss att slopa alla kontanter, VEM BRYR SIG OM DETTA ???

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: