En maktfaktor i media

INSÄNDARE. Public service (SVT, SR, UR) är en mäktig maktfaktor i mediebranschen. Vi alla licensbetalare som bekostar verksamheten får inget veta om vad som föregår i korridorerna. Tystnaden är öronbedövande. Cheferna sitter säkert och håller i alla lägen sina underlydande om ryggen.  Några uppmärksammade exempel som snabbt tystats ned i offentligheten:

1. ”Jävla svin. Åk hem till Ryssland” Ni har inget i Sverige att göra”, gallskrek public service-kommentatorn Magnus Wahlman på Radiosporten efter en hockeymatch i junior-VM. Detta oacceptabla övertramp mot bolagets verksamhet som ska präglas av oberoende och stark integritet gav inga följdverkningar alls för den enögde kommentatorn. Chefen på Radiosporten nöjde sig med följande kommentar: ”Man ska komma ihåg att Magnus Wahlman är en av dem som allra starkast brukar ta avstånd mot allt våld inom ishockeyn”. Vad nu det har med saken att göra.
2. Frilansjournalisten Alexandra Pascalidou, flitigt förekommande programledare i public service, har vid fler än ett tillfälle blivit påkommen med att plagiera texter i sina tidningskrönikor. Detta har fått aktuella ansvariga utgivare att säga upp samarbetet med Pascalidou med hänvisning till att hennes krönikor inte når upp till uppdragsgivarens publicistiska krav. Uppgifterna om plagiat var dock inget  som cheferna på public service ansåg särskilt graverande utan där man istället sa sig vara nöjda med samarbetet med den påkomna ”texttjuven” Alexandra Pascalidou. Det ställningstagandet var förmodligen även Pascalidou nöjd med. Frågan är hur nöjda licensbetalarna är med den typen av slapphet i personalfrågor som har att göra med public services trovärdighet och framtida existens.
3. SVT-journalisten Fredrik Önnevall och hans två medarbetare döms för människosmuggling. Påföljden är normalt fängelse i högst två år. I lagstiftningen talas om ett humanitärt undantag som ska vara fritt från straff. Det undantaget har dock inte domstolen ansett vara tillämpligt i fallet med SVT-teamet. Här har vi alltså tre  SVT-medarbetare som under ett utlandsuppdrag i arbetsgivarens namn medvetet och planerat ägnat sig åt människosmuggling. På vilken annan arbetsplats som helst leder nästan alltid en fällande dom i domstol till att personen ifråga även tvingas lämna sitt arbete, en policy till exempel inom polisen, men på SVT ser  man mindre allvarligt på brottsdömda medarbetare. Den public service-chef som uttalat sig menar att åtalet och den fällande domen avser SVT-medarbetarna personligen och inget alls har att göra med SVT! Dock säger hon inget om att SVT:s egna människosmugglares advokatkostnader betalas med licenspengar! Svårt att finna en röd tråd där.
Anonym

8 thoughts on “En maktfaktor i media

 1. -Public service är secret service, som Lars Leijonborg sade. 2003 hette chefen Jutterström och tjänade 160000 kronor i månaden. Det var givetvis
  mer än vad statsminister Persson tjänade, han fick nöja sig med 106000.
  Kommunisten Hanna Stjärne sopade gladeligen in 200000 när hon tillträdde posten på Public service 2014. Vad hennes och alla andra chefers löner i bolaget landar på orkar jag inte ens fantisera om. Och för
  övrigt är väl det secret service, så varför lägga ner någon möda på det.
  Vi kan bara konstatera att utvecklingen i allt väsentligt går åt helt fel håll.

 2. Väldigt få bryr sig om vad Jonas Sjöstedt tycker, ändå är
  han med och kommenterar som om han var ledare för ett
  25% parti, han lotsar att han är mot vinster i välfärden,
  men det gäller inte när flykting baronerna tjänar hundratals
  miljoner på att inhysa ensamkommande ljugande
  ankarbarn, om det säger Jonas Sjöstedt ingenting trots
  att det är samma skattepengar som till vinster i välfärden,
  men är man hycklare så är man. Men i SVT är han seriefigur.

 3. Jo men har man bara den rätta läran(Kommunism) så
  gäller inga lagar. Ta bara som man vräker ur sig mot
  Ryssland, när det gamla Sovjet som var kommuniststyrt
  då fjäskade dom likadant för denna Regim som man gör
  inför islam idag,
  SVT fungerar som propagandister, och det är så fel det
  kan bli, det står tydligt i deras regler att dom ska vara
  Neutrala, men dom är så långt från detta som dom kan
  bli. Inget privatföretag kan bete sig så som SVT/SR gör
  och strunta i regler och förordningar , då hade dessa företag
  blivit anmälda från alla håll. Men ST/SR gör som
  dom behagar och bryter mot allt normalt, detta har
  eskalerat sen Kommunisten Hanna Stjärne klev in som
  kanalchef, hennes Stalin metoder borde rendera henne
  en fet spark i baken, Chefer som inte sköter sitt jobb med
  dom förordningar dom är satta att sköta ska entledigas
  sen måste skämtet med att granskarna som ska hålla
  efter att dom sköter sig inte ha med SVT/SR att göra
  utan vara helt neutrala. Man ska inte granska sig själv!
  Därför blir inga program fällda, det är bara ett spel för
  galleriet!

 4. ”vi alla licensbetalare” vilka vi undrar jag..?
  Är man Sverigevän och betalar denna licens så har man inte alla hemma.

 5. Granskningsnämnden är ju inte samma sak som en opartisk inrättning. Det är bara att kolla vilka som ingår där, idel PK-mediafolk.
  Därför blir det mycket sällan någon åtgärd efter anmälan, och i de få fall det verkligen blir någon åtgärd, så blir det minsta möjliga ”straff”

  Dialogen i chatten är ett lysande exempel på hur man skyddar sig, samma fega hållning som tidningar, vissa bloggare, och vissa på Facebook använder.
  Man antingen blockar eller slopar kommentarfunktionen.

  Och detta ska vara i ett ”fritt land” där alla ska få chansen att få säga sitt???

 6. Walk of Shame. Kan det sägas bättre – En skammens march. Det räcker att förstå de först orden och se bilderna när de svenska regeringens feminister paraderar framför två män varav den ene är teokratisk diktator och den andre är en f d fackföreningspamp. Som man skäms jag för min kvinna, era kvinnor, min mor (var med i svenska kvinnoförbundet när det startades), era mödrar var de s.k. feministerna (v,s & mp.) gör för era döttrar.
  https://www.unwatch.org/walk-shame-swedens-first-feminist-government-don-hijabs-iran/

 7. http://oberoendemedia.se/data/uploads/2016-svt-v-regeringen.jpg

  Delcitat

  Public Service

  Att public service är partiskt har länge varit en truism (= självklarhet enl. Wikipedia, min anmärkning).
  Studier av Kent Asp och Jesper Strömbäck pekar på kraftig slagsida åt vänster samtidigt som Demoskop (2014) på uppdrag av Timbro visade att endast 15% av Alliansväljarna anser att public service är opartiskt. Befolkningens förtroende har fallit med 8 procentenheter på 10 år. Cilla Benkö (SR:s vd) försvarar sig med att utfallet i Granskningsnämnden är ett bra bevis på att man är opartiska. Trots hundratals anmälningar 2014 så blev man endast fälld vid två tillfällen för opartiskhet.

  ”Om lyssnarna skulle få en vinklad journalistik skulle det vara ett problem” – Cilla Benkö (Är en svensk journalist och VD för Sveriges Radio enligt Wikipedia, min anmärkning)

  ”Oavsett plattform ska nyheter som kommer från oss vara relevanta och trovärdiga.” – Robert Olsson (Programchef för Samhälle SVT, min anmärkning)

  Slut delcitat

  Källa:

  http://oberoendemedia.se/

Kommentera