Brakförlust för PostNord och Vattenfall – vad sysslar statens företag med?


EKONOMI. PostNord gjorde en kraftig förlust med 1.012 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2016, bakom förlusten ligger främst minskade volymer i Danmark. Postnord ägs av svenska och danska staten gemensamt. 

 

Den statliga energijätten Vattenfall redovisar mångmiljardförlust för fjärde året i rad. Förlusten 2016 efter skatt blev 26 miljarder kronor. Bakom förlusten ligger främst kraftiga nedskrivningar för försäljningen av den tyska brunkolsverksamheten från andra kvartalet och det katastrofala köp av holländska Nuon. Utan dessa utländska affärer hade vinsten varit 21,7 miljarder. Så det håller inte att somVattenfall skylla på låga energipriser.

Telia går fortfarande med vinst men är misstänkta för korruption, mutor och skattebrott i bland annat Uzbekistan och Nepal. Telia Company AB är en nordisk teleoperatör, delvis ägd av svenska och finska staten. Koncernen har sin huvudsakliga verksamhet i Norden och Baltikum, men även Spanien, Turkiet, Ryssland samt i flera före detta sovjetrepubliker.

-Pettersson undrar varför svenska statliga företag härjar som rövare utomlands för. Är det storhetsvansinne hos chefer och ägare eller?

Vad har svenska skattebetalare och ägare för nytta av att posten kör ut brev i Danmark eller att Vattenfall äger brunkol och kärnkraft i Tyskland eller energibolag i Nederländerna som har affärer i Tyskland och Storbritannien och varför är delvis statliga Telia inblandade i mutor och skattefusk i Uzbekistan, Nepal,  Ryssland och Turkiet och har bolag i skatteparadis i Västindien?

Varför är regeringen som ägare, den nuvarande och förra inblandade i korruptionsaffärer för miljarder långt borta i fjärran land?

-Pettersson ser mörkret torna upp sig över Sverige. Moralen och tilliten försvinner och snart brakar det loss…

morka-moln


15 responses to “Brakförlust för PostNord och Vattenfall – vad sysslar statens företag med?

 • Peter Skoglund

  Kan möjligtvis en tidigare centerpartistisk partiledare, var ansvarig för en del av dessa tokiga affärer?

  Låt aldrig en centerpartist teckna ett avtal åt dig. Anlita ett proffs.

  Gilla

 • Bror

  Nej, det är inte storhetsvansinne utan väl planerade operationer med syfte att bryta ner varje fungerande samhällstruktur. Det är inte bara invandringen, polisen, brandkåren eller sjukvården. Samtliga strukturer är under fientlig attack. Vattenfall är ett fantastiskt bra exempel, men det berör allt; övertagande av framgångsrika företag, transporter på väg och järnväg, nerlagd miljövänlig sjötransport runt våra kuster, nerbrytning av fungerande myndigheter, osv, osv

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Vill även berätta vad som hände mellan mig o denne fackpamp. Idag är han chef för Sekos A-kassa o tjänar 70.000 per månad. Han vet mina surdegar med S. Det vill han förminska så mycket det går fast han vet att jag har rätt. Han hatar SD och borgare. Han tycker jag skall rösta på V nu. Skulle smaka honom dom är ju dörrmatta åt S. När jag sa att röstar jag så blir det borgligt, inte minst för att ge S en snyting. Då påstod han att jag var fullständigt ansvarslös. Hans lön 70 lax min 15 hänger ni med? Han blir rik på rörelsen. Sossar var bättre förr!

  Gilla

 • Damien Thorn

  Riktigt sjukt blir det när man jämnför PostNord med den amerikanska motsvarigheten. Hur mycket skattepengar har inte plöjts ner i Posten genom åren.

  US Postal Service bedriver sin verksamhet helt UTAN tillförsel av skattepengar. Där har PostNord något att lära sig uppenbarligen.

  Gilla

 • Argus

  Det här är inte primärt ett problem med statligt ägda företag utan med företag som inte har en tydligt ägare eller ett tydligt ägande. Har man en statsminister, som i fallet Vattenfall, offentligt säger att han inte kan påverka företaget så blir det som det blir.

  I privata företag sitter tjänstemän och berikar sig själva och andra genom frånvaron av starka ägare. I fondbolag har agendasättande tjänstemän fått löpa amok och hanterar fondandelsägarnas pengar för att uppnå egna personliga mål istället för högsta möjliga avkastning. Se bara vad bosniaken Sasja Beslik ställer till med Nordeas kunders pengar. Läsning företagets på egen risk: http://www.nordea.com/sv/samhallsansvar/sustainable-finance/sasja-besliks-biografi/

  Jag törs nästintill ta gift på att sådant här inte förekommer i företag med tydligt ägande och med policyer som i tillexempel Donald Trumps imperium.

  Gilla

 • Peter Kostin

  Sammanslagningen mellan svensk och dansk postdistribution var vansinne. Nu får svenska kunder vara med och betala det danska underskottet.

  Gilla

 • Lite

  Äsch, det där fixar svetsarn – han beställer fram nya sedlar så fixar det sig med betalningen:

  http://www.farbrortorsten.com/bildsamling/politik/politikbild314.php

  Gilla

 • Utvandrad

  Politiker kan inte bedriva näringsverksamhet, det är dom alldeles för korkade för. Vem fan vill ha politiker i styrelsen?

  Gilla

 • bj

  Så här blir det när svetsare och idioter skall leka me storfinansen. Maud Olofsson inträde i Vattenfall var en total katastrof, hur trodde hon att hon skulle lyckas. Sälj ut alla statliga företag, även LKAB

  Gilla

 • Ståfräs

  ”Feministregeringen”, 7-klövern bara älskar att leka med våra skattepengar allt för välfärdens väl, speciellt kommunisterna tycker om statligt ägande

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Det värsta är att statliga företag, typ Postnord, konkurrerar ut privata företag!

  Gilla

 • ruben

  Det var intressanta frågeställningar. Varför verkar staten tvångsmässigt vilja gå i förluster i ständigt ofördelaktiga affärsbeslut? Likadant med invandrings tänket. Kan det ligga en dold sanning och lura, där man fyller hemliga skattkistor. För vid varje beslutad affär, som går i förlust, finns en motpart som vunnit lika mycket. Sitter de på dubbla stolar, undrar man faktiskt. Att de har privata intressen på den andra sidan de statliga affärsbesluten? De sätter mao. sprätt på statens skattepengarna till glädje för deras privata intressen utan att någon tar speciellt illa upp? Ja vem vet?

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Jag vet en del om detta. Har ju varit postis i mitt yrkesliv. Som pratglad träffar jag mycket människor fram för allt vid Ullared som vi besöker ett par gånger om året. I höstas träffade jag en karl i min ålder som tidigare var bas på en terminal i Malmö. Eftersom jag känner fackets högsta inom Seko så frågade jag mannen om han gillade honom. Absolut inte sa mannen som menade att facket la sig platt för arbetsgivaren när man köpte in Danska posten som idag går med brakförlust. När varken facket, staten o sossepartiet lyssnar så går det så här. Vad var det vi sa?

  Gilla

 • Focke-Wulf

  Det beror att dumsossar står vid rodret.
  Dumsossarna styres av rikssvetsaren.
  Inför rikssvetsarens semesterresa till Iran har arbetarrörelsen samlat in stenar som en gåva till mullorna i Iran.

  Gilla

 • Nic Hostruop

  Som ussel dansker skal vi betale mere end 3 gange så meget i porto end både Norge og Sverige. Alligevel bliver Danmark beskyldt for det store underskud. N E j Grunden til det store underskud er ejerskabet. Staten er ikke forretningsminded og beviser det gang på gang. Ingen projekter styret af staten giver overskud men underskud og store budgetoverskridelser. Blot nogle enkelte eksempler: Nye tog til DSB . kæmpe skandale – Metroen i København – skandale, nye superhospitaler – skandale etc etc
  Lad dog dem der har bevist at kunne drive forretning komme til og betal dem 1-2 millioner. De er givet godt ud

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: