När floskler blir ”granska och redovisa fakta”

INSÄNDARE. Hälften av svenskarna väljer bort traditionella medier och hämtar sina nyheter från annat håll. Det visar en ny studie. Misstron mot traditionella medier, typ länstidningen Södermanlands Nyheter, SN, är stark och tydlig. Mediekonsumenterna flyttar istället över till sociala medier. Allt enligt den nya studien.

Anna Falk, som på pappret tituleras ansvarig utgivare och chefredaktör på SN (i praktiken är hon platschef på Nyköpingsredaktionen då SN inte längre har något självbestämmande utan styrs av ägaren i Eskilstuna), framstår i spalterna som en svag och okunnig ledare som sprattlar när hon är tillsagd att sprattla och i övrigt snällt följer flocken av landets redaktionschefer med svepande uttalanden utan någon som helst mening.

Vid ett enda tillfälle har ”ansvarige utgivaren ” Anna Falk visat prov på beslutsamhet och en vilja till eget tänkande. I kommunikation med Allmänhetens Pressombudsman, PO, försvarade hon ihärdigt SN:s utpekandet av och nödvändigheten av att i den egna tidningen framställa Oxelösundsföretagaren Åke Holmström som nazist, fascist rasist och aktiv sverigedemokrat. Helt utan tillstymmelse till underlag och fakta för det grova påhoppet. Mycket riktigt fälldes också SN av PO för den djupt kränkande publiceringen. Ett utfall som kan ha varit en merit för Anna Falk internt, men definitivt en journalistisk katastrof för SN och dess redaktionsledning.

Nu är Anna Falk återigen ute i sina egna spalter (SN 28 januari) och staplar floskler på varandra. ”Vi ska granska inte döma”, är rubriken på hennes krönika följt av tomma fraser som att SN:s uppdrag är att ”granska och redovisa fakta” och bara publicera det som är ”sant och relevant”. Svepande formuleringar till intet förpliktigande som mediekonsumenter hört till leda, misstror och numera mest förlöjligar. Det finns ingen människa så blåögd att hen hyser det minsta tilltro till Anna Falks bombastiska ord efter att exempelvis ha tagit del av SN:s stort uppslagna, och tidigare nämnda, publicering av artikelserien om företagaren Åke Holmström. ”Sant och relevant”! Jo, tack.

Vi rekommenderar Anna Falk att ta del av presshistorikerna Kevin Barnhurst och John Nerones studie om journalistik. Där författarna i sin studie tidigt understryker att föreställningen om att tidningar levererar sanningen till sina läsare är en illusion och att reportrar inte kan undvika att ha en avsikt, alla har en dold dagordning.

Det är således enligt den journalistiska forskningen enbart en illusion när Anna Falk och SN påstår sig ha ensamrätt på vad som är sant. Enligt samma forskning har alla reportrar en dold dagordning. Det är nu inget Anna Falk och SN känner till utan i sin krönika hävdar Falk med den okunniges dumhet att ”. . . det finns finns naturligtvis ingen dold agenda”. Det är tydligt att Anna Falk har en del att lära som presshistorik.

I sin krönika är även SN:s ”ansvariga utgivare” noga med att betona att det är en självklarhet att hon följer branschens pressetiska regler. Tydligen var Falk inte lika noga med pressetiken vad avser den tidigare nämnda skandalösa uthängningen av Åke Holmström med namn och bild i SN. Det är lätt att få intrycket att Falk inte riktigt förstår vad ett utgivaransvar innebär. Det är inte att vara ansvarig utgivare (men bekvämt) att i parti och minut hänvisa till pressens etiska regler. Pressens etiska regler är en rekommendation, ingen lag att följa. Falk och SN har ett demokratiskt uppdrag i samhället. Media ska återge var som sker, inte avgöra vad som är lämpligt för folk att veta.

Beträffande namnpublicering och religion på brottsmisstänkta personer kommer den frågan att lösa sig själv. Till slut kommer kravet på etablerade medier, om man överhuvudtaget ska överleva, att bli så starkt att man tvingas ompröva det befängda i att försöka dölja vissa gruppers överrepresentation i brottsstatistiken . Detta gäller även medias naiva undanhållande av signalement på brottsmisstänkta. Pressetiska regler är bra, men är inte tänkt att vara ett sätt för fega ansvariga utgivare att slippa undan uppgiften att fatta ett publiceringsbeslut i varje enskilt fall.

Anonym

-Pettersson vill till ovanstående om den Eskilstunastyrda lokaltidningens platschef ”Vi ska granska, inte döma” tillägga en liten skärmdump…Pettersson blev friad av Tingsrätten men dömd som rasistisk av lokaltidningen.

2014-12-04_1536

…och att det inte var en tillfällighet ser vi nedan. Där är fortfarande min blogg rasistisk, trots att jag frikändes även i hovrätten! Sant och relevant lovar lokaltidningen…men för rättvisans skull ska sägas att då var 99:an Carstorp ansvarig utvivare.2016-02-10_1821

8 thoughts on “När floskler blir ”granska och redovisa fakta”

  1. Vi er virkelig mange i Danmark der heller ikke stoler på de sædvanlige nyhedskilder,, men henter viden fra udenlandsk presse.

  2. För ett år sen hade jag aldrig läst varken Pblogg ,avpixlat eller liknande nyheter ! Min ursäkt är att jag är usel med data ! Men vilket uppvaknande när jag hittade hit ! En helt ny värld öppnade sig , här stog det mer av vad jag trodde och tyckte ! När man läser (läste ) blaskorna med bla Lindberg ,Melin,Lindström ,Arnstad (lustig figur ), Hagen , Carina Bergfelt ( hysterisk kvinna på SVT ) mfl ,mfl , blir man ju mörkrädd ! Man tror ju inte man lever på samma planet , Lindberg stog i tv och sa att de finns inga no go zoner i sverige ????? va mena despoten ?? Artisteliten borde kliva ur sin södermalms bubbla och se verkligheten men det är väl lite för mycke begärt av dessa stollar ! Politikerna med Löven i spetsen verkar hata oss gamla och sjuka , vi är en börda medans invandrarna är en tillgång !! Jag kanske dum men jag får inte ihop de ! Är nya (arbetskraften ) värd mer än oss äldre som va med och byggde upp det här en gång så lungna ,trygga sverige ??? Hoppas man lever så länge att man får se förändringen !! SD -2018

  3. Att prenumerera på LT skulle vara lika givande som att stå på Klaffbron
    (gammalt namn på bro i Södertälje) och kasta pengar i kanalen.

  4. Instämmer till fullo med insändaren att den svenska
    journalistiken är för bedrövlig. Den selektiva rapportering
    som man ägnar sig åt enligt någon flummig värdegrund
    innebär att objektiviteten hos den svenska journalistkåren
    är lika med noll.

    Ingen objektivitet = Sök information hos andra källor.
    Så fick medborgarna göra i gamla Sovjetunionen, och
    så får medborgarna av Sverige göra idag.

  5. Pressens huvudansvariga redaktörer och deras i strängt ledband kopplade journalistkår har strategiskt tagit sig för att byta ut funktionen som objektiva nyhetsförmedlare, till att agera som ett slags censor librorum. Den dolda dagordningens didaktiska demoner trycker endast vad som sorterar under det politiskt korrekta, dvs vad man anser skall komma läsarna till del. Detta manipulativa tillvägagångssätt är en spark i solar plexus och representerar ett mycket provokativt hån mot den enskilde nyhetskonsumenten och dennes intelligens. Även den mest politiskt naive och oinitierade anar nu oråd och väljer att söka verklighetsbaserad och trovärdig information annorstädes – den politiserade pressens desperata reliabilitetskampanj till trots.
    Andreas.

  6. Det är mycket fokus på brottsligheten men den stora bilden är ännu värre.
    SVT nyheter hade i dag ett inslag om Lessebo som Löfven ska besöka i morron på sin resa i verkligheten. Jag gissar att SVT inte har insett att de skildrade avgrunden för de som har någon förmåga att tänka lite längre.

    Lessebo är en av alla dessa avfolkningskommuner som tidigare hade problem med att befolkningen minskade. Det påverkar mycket i en kommun skatteintäkter och mer akut att de kommunala bostadsbolagen håller på att gå i konkurs när vakanserna bara ökar.

    Så kortsynta politiker tackar och tar emot när staten hyr lägenheter och betalar för flyktingars uppehälle. Vilket är varmt och skönt i början som han sa som pissade på sig. Men det blir jävligt kallt sen.

    Nu är Lessebo i det läget att alla bostäder är upptagna och har 4000 i kö för bostad.

    Då undrar man ringer det inte en klocka någonstans att detta måste vara katastrof i synnerhet om detta är den vanliga bilden i Sveriges kommuner.
    All denna befolkningsökning på kort tid är en katastrof i sig på hela Sveriges infrastruktur. Lägg sedan till att 85-90 % av dessa är nästan omöjliga att få i jobb och har vanor som är i mångt och mycket medeltida.

  7. De riktiga ljugmedierna:
    Aftonslasken med Nordkorea födde Anders Lindberg!
    MattssonExpressen, svettigast i branschen!
    DN med lilla Vicke Vire, Peter Wolodarski skick tillbaka honom till dagis!

Kommentera