Moderaterna vill lägga ned Arbetsförmedlingen

ARBETSMARKNAD. Moderaterna vill lägga ner Arbetsförmedlingen och i stället låta en ny, mindre, statlig aktör ta över uppdraget. Det skriver partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson i en debattartikel i SvD. Den nya myndigheten ska upphandla så kallade matchningsaktörer som sedan har ett helhetsansvar för den arbetssökande. ”I dag vilar ett tungt ansvar på Arbetsförmedlingen när det kommer till att förbättra matchningen och integrationen, men tyvärr fungerar det inte” skriver Svantesson.

Vän av ordning undrar varför moderaterna inte lade ned Arbetsförmedlingen när de hade makten, frågan är inte ny och de har inte varit ensamma om förslaget genom åren.

 

Arbetsförmedlingen har gått från att ha 7 000 anställda år 2006 till runt 14000 idag. En stor del av denna ökning beror på att Arbetsförmedlingen får ta en allt större del av problemen med asylinvandringen.

Arbetsförmedlingen kostar över 80 miljarder per år. Alltså 80 tusen miljoner. Om detta är det tyst. En stor del av detta är kostnader för asylinvandringen, som på detta sätt döljs. Om detta är det tyst, mycket tyst.

Debatten borde handla om dessa 80 miljarder per år och om vi kunde fördela dem på något annat sätt. Fundera själva…

  1. Jag vill ha kvar nuvarande Arbetsförmedlingen precis som den är.
  2. Jag vill att samhället ska anställa 400 000 ytterligare lärare, sjuksköterskor och poliser. Nettokostnaden efter skatter för vår arbetsförmedling motsvarar 400 000 anställningar av människor som bär det svenska samhället: sjuksköterskor, lärare, vårdpersonal, poliser.
  3. Jag vill sänka skatten per löntagare med 20 000 kronor per år.
  4. Bygga 100 000 nya lägenheter.

Bara för att nämna några exempel.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg (S) har tvåårig utbildning på fordonslinjen och har sedan gjort politisk och facklig karriär. Han är också kusin med Göran Persson. Det är varken något fel med studenter från fordonslinjen eller att vara kusin med en gammal statsminister för den delen. Problemet är politiker som chefar över verksamheter. De klarar inte av att effektivisera. De vill lösa allt med att kräva, inte tjäna, mer pengar. Politik är att lova. Företagande är att räkna.

Arbetslöshet är oerhört skadligt för individen och för samhället. Lösningen är inte mer förmedling, utan fler arbeten. Det är sorgligt att inte ett enda parti vågat göra politik av denna självklarhet under en valrörelse. De fortsätter att sol och våra oss med fagra löften och diskuterar i sammanhanget små pengar.

Arbetsförmedlingen kostar som två svenska försvar. Arbetsförmedlingen skapar inga arbeten mer än för dem som arbetar där och de behövs i vården och i skolan.

– Om något inte behövs och kostar mer än det smakar, så lägg ner, har Pettersson tyck i många år…

Om Arbetsförmedlingen på bloggen

7 thoughts on “Moderaterna vill lägga ned Arbetsförmedlingen

  1. Arbetsförmedlingen kan gott läggas ner och det är på tiden, dom har inte förmedlat ett enda jobb på de senaste 30 åren.
    Om du går dit så blir du hänvisad till en dator där du kan söka upp olika jobb. Varför skall man gå dit för??? Exakt samma sak kan du göra hemma vid din egen dator.

  2. arbetsförmedlingen kan lugnt privatiseras
    En bra provision till ett gäng raggare, skulle få
    fart på hela den sektorn…detta skulle lätt kunna
    försörjningen av alla de mähän som nu sitter å
    vänder papper där…

  3. Jag ställer mig tveksam till att om privatanställd personal skulle lyckas hitta fler jobb till personer utan utbildning och språkkunskaper än offentliganställd personal. Är man oanställbar så är man det. Det här låter som en ytterligare oerhört kostsam integrationsreform där de gamla kostnaderna för olika socialstöd kvarstår samtidigt som nya kostnader tillförs.

    Dessutom är det högst tveksamt ur rättssäkerhetssynpunkt att i praktiken låta privatanställda fatta myndighetsbeslut (även om det rent formellt skulle vara en statstjänsteman som undertecknar beslutet).

  4. Jag kommer ihåg hur Arbetsförmedlingen fungerade i min ungdom. Det var bara att gå dit oanmäld och söka jobb. Fantastiskt kunnig personal som oftast gav besked om lediga jobb så man kunde söka direkt. Ofta kände de också de flesta företagarna och ringde upp och frågade om jag fick komma och söka samma dag.

    Idag är det inte många svenskar kvar på Af och jag har trots verifierade språkkunskaper svår att göra mig förstådd. Jag tror det är viktigare att tala arabiska eller urdu bland de anställda än att kunna något om arbetsmarknaden på orten.

    Det visas också genom förmedlade riktiga jobb. Inget företag skulle ha fått vara kvar med den dåliga statistik Af har.

    Lägg ned skiten! Det har jag ansett i decennier.

    • Pica pica
      På slutet av det här korta klippet så ges det fem viktiga punkter, borde läsas och förstås av funktionärerna på slösarmyndigheterna.

Kommentera