Roliga spekulationer


Just nu spekulerar media vilt när det gäller kommande regeringskonstellationer. Spekulationerna kanske inte är så roliga i sig, då ingen nu levande människa vet valresultaten och vilka som kommer att skåla i champagne eller dränka sorgen med gravöl natten till måndag den 9:e september 2018.

Det roliga är att media tar sig själva på allvar.

Tittar vi på de två senaste opinionsmätningarna som publicerats förhåller sig de traditionella blocken så här:

 • SIFO:  S+V+MP (42,0%)   M+C+L+KD (39,1%)   SD (16%)
 • Yougov:  S+V+MP ((33,5%)  M+C+L+KD ((37,6%)  SD (24,7%)

Två intressanta saker att notera. Inget av de traditionella blocken får egen majoritet. Socialisterna leder över Alliansen i ena och Alliansen leder över Socialisterna i den andra. Förstår ni nu det ointressanta i medias spekulationer.

Det vi vet är att inget av de nuvarande blocken får majoritet, utan att man måste se sig om efter nya koalitioner. Det är här vi möjligen kan skönja något intressant i medias spekulationer.

Ett regeringsalternativ som seglar upp som ny favorit är S+MP+C+L. Det skulle innebära att vi får se det för Sverige så olyckliga MP också i en kommande regering, under förutsättning att liberaler och centerpartister vill sitta i en regering med det partiet. Partiledningen kanske har önskemålet, men är gräsrötterna och framför allt väljare lika positiva?

Hur skulle en sådan koalition se ut om vi tittar på opinionsmätningarna ovan? Jo, så här:

 • SIFO: 48,6%
 • Yougov: 38,8%

M.a.o. får vi ingen majoritetsregering här heller, utan en sådan koalition lär tvingas förlita sig på ytterligare ett parti och är det partiet i sådana fall V? Vad säger Annie och Jan om att förlita sig på kommuni…förlåt, vänstersocialisten Jonas? Vill Liberalernas och Centerns väljare se hur deras partier sitter i knät på Vänsterpartiet?

Nu är det långt till nästa val och ingen av presenterade siffror kommer att gälla den 9:e september 2018, så mycket vet vi. Vad som kommer att ske och hur utvecklingen i Sverige ser ut fram till valdagen vet ingen idag, men…

Det finns ett men med stort M som vi har anledning att se oroligt på. Tänk er en ny regering där både Miljöpartiet och Centern sitter och där Vänsterpartiet smyger bakom hörnet. De tre partier i svensk politik som vill se den mest generösa asylpolitiken av dem alla. Tänk hur dessa partier kan komma att påverka opinionen inom socialdemokratin, så att både SSU, Kvinnoförbundet, Tro & Solidaritet och andra grupper som vill se en återgång till generösare asylregler tvingar fram partiledningen till en sådan.

Det kan innebära att den asylpolitik som lett fram till dagens kris bara är en krusning på vattenytan jämfört med det som komma kan.

Dock kan vi skönja oss åt två hopp med stort H.

Både Liberalerna och Miljöpartiet ligger och balanserar på riksdagsstrecket och hamnar något av dem eller bägge under detta, är alla spekulationer om nya regeringskoalitioner färdiga att kastas i soptunnan. Att KD åker ur är väl många relativt övertygade om. Sker det att samtliga tre partier ramlar ur riksdagen, beror detta på att deras väljare valt andra partier och i sådana fall…vilka?

Det andra hoppet, om vi nu kan drista oss till att kalla det hopp, är att staten skjuter över kostnaden för asylkaoset på kommunerna lagom till valrörelsen 2018. Då, om inte förr, lär varje enskild medborgare märka av det på en helt annan nivå än idag och kaoset kommer att äta sig allt närmare vanliga medborgares vardag. Dessutom vet vi att över 300 000 anhöriginvandrare kan komma till Sverige under 2017-2018. Alla dessa ska ha arbete, bostad och del av vår gemensamma välfärd och detta kommer att dra in Sverige i en ännu större kris.

Har vi problem idag, är dessa inget emot de som komma skall. Drabbas sedan Sverige av den oundvikliga lågkonjunkturen snabbare än beräknat, lär det inte vara kul att heta Annie Lööf, Jan Björklund, Gustav Fridolin eller Stefan Löfven. Jag tror heller inte det lär vara kul att vara politiker på gräsrotsnivå när både centerpartister, liberaler, miljöpartister och socialdemokrater tvingas stå öga mot öga med kommuninvånarna och förklara varför det blivit så här.

Nu ska vi inte förvänta oss att media tänker vara objektiv och neutral i kommande valrörelse. Trump vann i USA. Kommer sedan Wilders och Le Pen att nå enorma framgångar i respektive lands val i år, lär svensk media sätta in alla resurser för att svartmåla och gå hårt åt SD. Ha i färskt minne att Hanna Stjärne samlat på sig en rad välkända vänstersocialister och SD-hatare i sin stab på SVT. Självklart finns det ett syfte med detta.

Vikten av att alternativa medier och inte minst DU bidrar till spridandet av information lär förmodligen bli större än någonsin. Att SD gör sitt förutsätter jag.

 


9 responses to “Roliga spekulationer

 • Grune

  Jag hoppas ju på att SD inte går på den här finten från M.
  M är desperata och måste ta hjälp av SD. Dom är dock inte villiga att bilda regering tillsammans med dom. M vill bara ha hjälp att ta sig till makten och när man väl kommit dit så sparkar man iväg SD igen.
  Nej SD skall bara rösta på sina egna förslag precis som 7-klövern gör.
  Gör man det så går man segrande ur kampen eftersom dom är störst i riksdagen.

  Gilla

 • Moberg

  Att fälla nuvarande regering idag vore ett stort misstag eftersom en ny regering inte kan ändra något på mindre än 2 år. Om ny regering bildades och inga förändringar sker så är det inte möjligt att få väljarnas förtroende 2018 eftersom väljarna i gemen är aaaningslösa opportunister som bara ser till egen vinning och inte till hela landets.

  Gilla

 • Tony

  Därför blir en ny regerings första åtgärder att rensa ut i
  råttboet SVT/SR, Svenska folket har inte på något sätt
  sagt att man vill ha en kommunistisk propagandakanal
  som dessutom ljuger med att dom är Neutrala.

  Hoppas att tiotusentals gör sin egen revolt och säger
  upp TV licensen, ju mindre pengar vänsterdräggen får
  till sin propaganda ju bättre, för snart jobbar alla
  Aftonlögnens propagandister på SVT/SR, det är illa
  nog att dårar som Jan Helin och Hanna Stjärne rumsterar
  om där!

  Gilla

 • malmobon

  Så länge SVT anställer vänsterfolk från Aftonbladet och Uppsala Nya Tidning kommer vi få se en HELT opartisk public service.

  Jag kan inte se någon lösning, utan ser bara problem. Glöm inte att FI ligger i vassen och kommer med sitt nätverk högst troligt komma in.

  S, M och KD måste verka tillsammans som en enhet mot resten av partierna. Centern har gått över från värna landsbygden till urbanisering.
  Deras nya väljare skall hämtas från städerna.

  SD måste lära sig använda sociala media mera. Framför allt Twitter.
  Skapa fler ungdomsföreningar. Komma igång med närradio. Jobbas på detta i Malmöområdet.

  Ser dock dystert ut för Sverige men vi får aldrig ge upp.

  Gillad av 1 person

 • Tomas O'Maely

  Det lutar åt att Anna Hedemo återigen med darrande underläpp tvingas ställa frågan om varför Sifo inte kan hålla det de så säkert lovat i fyra år.

  Gillad av 1 person

 • Falköga

  Det är uppfriskande och viktigt att höra Patrik Engellaus intervju med Ann-Marie Pålsson. Finns på hans blogg Det Goda Samhället eller på Avpixlat. Att jämföra Ann-Marie med Batra är ett nöje.

  Gilla

 • Håkan

  Ingen normalbegåvad kan ta SIFO:s mätning på allvar!

  SIFO= Stasis(Socialdemokraternas) Intelligensbefriades Förening för Obegåvade journalister!

  Gillad av 1 person

 • graal1

  tror att många borgerliga lämnar 40miljoner fler asylanter löf för kd, likaså med folkpartiet som öppet stöder sossepartiet, bra att veta innan valet 18 kom inte o gnäll ni som stannar kvar i cp&fp

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: