Zigenare lurade en mängd finsktalande åldringar – har kommit över 360 000 kronor

ZIGENARE. Två män greps i Ockelbo i början på veckan, misstänkta för att ha försökt att lura en kvinna på pengar. Nu begärs männen häktade – och den ene mannen misstänks ligga bakom en mängd bedrägerier mot finsktalande åldringar. – Det är ett systematiskt utnyttjande av äldre människor, säger åklagare Christer Sammens.

Kammaråklagare Christer Sammens begärde de två männen häktade på torsdagen. De greps i närheten av Ockelbo efter att polisen larmats om ett åldringsbrott. – Polisen stoppade en bil och fann pengar och smycken inuti. Dessutom upptäcktes att den ene mannen är anhållen i sin frånvaro, säger Christer Sammens.

Enligt åklagaren hade männen först ringt till en kvinna i Ockelbo, och sedan varit hem till henne med förhoppningen om att lura av henne pengar. Bedrägeriet lyckades dock inte. – Man har frågat efter hennes bankkort, men man fick inte med sig något, säger Christer Sammens.

De två männen är i 25-årsåldern respektive 30-årsåldern. Den äldre, från Södertälje, är i nuläget endast misstänkt för brotten i Ockelbo i tisdags.

Det är den yngre som varit anhållen i sin frånvaro sedan 9 januari. Han är från Västmanland och begärs häktad, misstänkt för 19 brott. De allra flesta rör grovt bedrägeri eller försök till grovt bedrägeri. Enligt häktningsframställan har personer mellan 77 och 90 år lurats mellan Umeå i norr och Malmö i söder. Den 8 december ska han ha försökt lura två personer i 90-årsåldern i Söderhamn och Hudiksvall.

Totalt rör det sig om summor över 360 000 kronor, samt smycken. Tillvägagångssättet har varit så att den misstänkte ringt till äldre finsktalande personer, presenterat sig som släkting och sagt att han varit i knipa.

– Det kan vara att man har fel på bilen och behöver ha hjälp med betalning för bärgning. Man ringer och säger något i stil med: ”Hej, hör du vem det är? Slå på kaffe så skickar jag en kompis som hämtar bankkortet”, säger Christer Sammens.

Åklagaren anser att han har tillräckligt med bevisning för att Hudiksvalls tingsrätt ska häkta männen för brotten.
De två männen häktades på fredagen.

Läs mer…

-Pettersson noterar att inget media  törs nämna ett ord om att det är zigenare som är ute och själv för gamla,men jag kan med visshet på gränsen till 100 % sannolikhet påstå att det är zigenare och det är inte fördomar utan erfarenhet.

Och ”uniformen” som den häktade bär talar sitt tydliga språk…

svt_zigenare

4 thoughts on “Zigenare lurade en mängd finsktalande åldringar – har kommit över 360 000 kronor

  1. Det är således detta katastrofala kriminalkotteri som Stadsmissionen vill aktivera på arbetsmarknaden. Om det inte vore för alla hundratals brottsoffer som bestulits och förnedrats, skulle man ha kunnat göra sig lustig över denna totalinfantila idé. Vi får se vad praktiska resultat kammaråklagare Sammens lyckas åstadkomma efter genomförda häktningsförhandlingar. Erfarenhetsmässigt torde vi inte kunna förvänta oss några proportionerliga straffpåföljder…
    Andreas.

  2. Tyvärr en klassiker bland finska zigenare. Känner en pensionär som själv blev utsatt och läste därför rättegångsdokumenten. Modus operandum den gången var att bli kompis med sitt offer och gärna komma tillbaka flera gånger för att förse sig, inte bara med kontanter, men vigselringar, halsband och andra smycken, samt en fiol. I rätten mötte traumatiserade åldringar ett par halvanalfabeter, som till sitt försvar sa att de önskade bättre integrering i det svenska samhället. Det bör också nämnas att man självklart inte bar den klassiska finskzigenska kostymen/klänningen under brottet, för då hade garanterat ingen finländare släppt de in.

Kommentera