Israelisk soldat som sköt palestinier döms för dråp

ISRAEL. En israelisk soldat, Elor Azaria, som sköt en palestinsk knivman i huvudet har dömts för dråp. Fallet har fått stor uppmärksamhet i Israel och delat nationen.

Den 24 mars förra året gick två palestinier till attack med kniv och skadade en israelisk soldat i Hebron på Västbanken. Den skadade soldatens kollegor öppnade eld och skadade de båda angriparna. När de låg ner på marken sköt en Elor Azaria en av angriparna i huvudet, så att mannen dog.

Händelsen fångades på film och bilderna fick stor uppmärksamhet då de spreds på nätet.

Straffet för soldaten meddelas senare, det kan bli 20 år i fängelse men han kan också benådas.

En panel bestående av tre militära domare tillbakavisade idag förklaring att han trodde att palestiniern utgjorde ett hot. I stället tog man fasta på det Azaria uppges ha sagt: terroristen lever fortfarande och måste dödas.
Händelsen har djupt splittrat Israel.

Många israeler anser att soldatens agerande var berättigat, en opinionsmätning visade att hälften av alla judiska israeler anser att en palestinier som genomför en attack bör dödas på fläcken, och demonstranter utanför militärdomstolen har burit plakat med texten: ”israels folk, överge inte en soldat i fält”.

Flera israeliska ministrar har också försvarat Azaria och premiärminister Benjamin Netanyahu besökte soldatens föräldrar för att uttrycka sitt stöd.

Men inom militären har avståndstagandet varit kraftfullt – från Azarias befäl på plats som uttryckt ilska, till landets högsta militära ledare som med kraft slagit fast att detta strider mot den israeliska arméns etiska regler.

-Pettersson undrar hur palestinierna straffar dem som mördar judar…

6 thoughts on “Israelisk soldat som sköt palestinier döms för dråp

  1. Elor Azaria bör benådas omgående, jag tycker han gjorde rätt men det tycker inte Elors befäl på platsen. Dessa galna muslimer hyllar mord på oskyldiga i Israel så varför ska egentligen dessa terroristers liv sparas, de har attackerat oskyldiga med kniv, de måste lära sig, låt oss alla ställa oss bakom dessa soldater som försvarar demokratin och oskyldiga människors liv, att familjen till denna fina pojke Elor är oroliga och saknar honom det förstår var och en.

    • Jag förstår soldaten, har tittat på filmen noga, araben sårade flera med kniv och Elor agerar mot sitt befäls order och avrättar araben med ETT välriktat skott mot huvudet, snyggt gjort men tyvärr inte enligt Israeliska armens regelbok, hoppas pojken blir benådad!

  2. Jag tycker att detta på ett tydligt sätt visar vad som skiljer civiliserade människor från barbarer. Dels att man tydligt visar vad man tycker är rätt och fel, dels från cheferna som står bakom sin personal oavsett hur vindarna blåser. Svenska politiker och tjänstemän borde prova på det någon gång. Det är inte så att IDF är några fröknar direkt eftersom våld är tydligen det enda språk vissa förstår.

Kommentera