Vi måste sätta gränser

Helena Rivière är idag författare och skribent, men har också en bakgrund som riksdagsledamot för Moderaterna (2006-2010). I en insiktsfull debattartikel på SvD, skriver hon att Sverige måste sätta gränser när det gäller migration.

Om de asylsökande som är här får stanna bara för att de är här, så blir det en ännu större anledning för andra att komma hit“, skriver hon i artikeln och riktar orden till de som startat och skrivit under det s.k. Juluppropet.

Den nya och strama asyllagarna kan tyckas inhumana och obarmhärtiga, men de är och förblir nödvändiga. Enskilda människoöden har alltid engagerat och det är givetvis enkelt att belysa just dessa när migration ska debatteras och försvaras. Varför vevade media bilder på den drunknade treåringen Alan i månader, men undvek att visa några bilder alls på de vuxna män som härjade på den grekiska ön Lesbos? Enskilda öden engagerar som sagt, i synnerhet när barn är inblandade.

Enskilda öden kan och ska dock inte sätta agendan för en human, trovärdig och dimensionerad asylinvandring.

“…de som är här får stanna bara för att de är här så blir det ju än större anledning för andra att komma hit för att få del av vår ordnade tillvaro. De facto-undantag skulle i praktiken innebära en stående invitation: – Välkomna till landet som inte har hjärta att säga nej”

Det är så det varit och det är så det fortfarande är. Ju givmildare reglerna är, ju fler är det som söker sig till givmildheten och om dessa blir för många räcker givmildheten inte till alla. Någonstans där befinner vi oss idag, vilket fattigpensionärer, dementa och många andra svaga grupper i det svenska samhället kan vittna om. Fortsätter vi att vara givmilda med skattebetalarnas och lånade pengar, kan det se helt annorlunda ut om bara något decennium. Något som knappast gynnar de som redan idag är svaga och utstötta.

“Vi har sett konsekvenserna av att avvika från resten av Europa. Så kan det inte vara. Det går inte att förändra det svenska samhället så snabbt att vi kan absorbera alla som vill komma hit. Det vet vi. Det lärde vi oss förra året”

Merparten av vår befolkning har sett konsekvenserna och allt fler börjar att förstå dem. Vad många inte vet är att vi förmodligen bara sett en början på det som komma skall. Över 100 000 människor sitter fast i Migrationsverkets förvar och dessa räknas inte in i statistiken över arbetslöshet och bostadsbrist. Inom ett par år ska dessa ut på den svenska arbets- och bostadsmarknaden och de lär få sällskap av fler än 300 000 anhöriga som väntas hit inom tre år. Problemen är m.a.o. i sin linda och utom räckhåll för de som bryr sig mer om bönder som söker fruar i TV än om verkligheten utanför deras TV-rum.

“Redan nästa år står vi inför ganska dramatiska skattehöjningar i kommuner och landsting. Där diskuteras inte humana värderingar särskilt frekvent eftersom de som är direkt involverade i integrationsprocessen har fullt upp med verkligheten. Det de talar om är den tvära folkökningen som gör det trångt i skolor, på sjukhus, i vården och på bostadsmarknaden. Det är frågor som måste lösas politiskt för att inte orsaka folkligt missnöje och uppror”

Krisen är långt ifrån över, skriver Riviére och pekar på de ständiga krigen i Mellanöstern, överbefolkningen i Afrika och terrorismen. Så är det, men hon borde också lagt till fattigdomen, miljöpåverkningen och de som bara söker sig till en högre levnadsstandard.

Juluppropet är i praktiken ett rop på öppna gränser och något flera politiker från olika partiet skrivit under. Sverige kan dock inte fortsätta leka den humanitära stormakt vi inbillat oss ha varit. Det kommer att locka hit ännu fler, vilket leder till att ännu fler möts av negativa besked, vilket i sin tur leder till nya upprop på generösare regler och snart har lilla Sverige förbrukat sin generositet på ett sätt som gör att vi inte ens klarar att hantera välfärden för vår egen befolkning.

SvD

En bra och viktigt debattartikel, men jag glömmer inte att Helena Riviére representerade ett parti som i högsta grad är skyldig till den situation Sverige och inte minst svenska skattebetalare befinner sig i.

10 thoughts on “Vi måste sätta gränser

 1. Anser att systemet med olika partier att välja emellan har spelat ut sin roll. De politiker som givits makten att ändra i lagar och regler sitter främst och fördärvar och skapar onödiga skattefinansierade myndigheter med regler som skapar kaos, vilket förhindrar nödvändiga förändringar så att de skall kunna erhålla sin likaledes skattefinansierade lön. Så varför inte i stället utnämna kunniga och oförvitliga tjänstemän som skall tvingas bevisa sin kompetens med bevittnade CV om sin kompetens ifall de önskar arbeta på de olika departementen? Det är ju vi vanliga skattebetalare som har gjorts maktlösa som betalar deras löner!
  / Pensionär

 2. När det sjunker in i de politiska leden, när de måste skära i sina budgetar och framstå som inhumana på riktigt, när gränsen för vad de klarar av att förneka då blir det inte nådigt att vara den arkitekt som totat ihop skissen till korthuset? Reinfeldt får nog flyga både hit och dit och tror inte att vare sig Putin eller Trump är särskilt imponerade av hans agerande? Reinfeldt gick dessutom ut med Trumphat (likt Jimmyhatet) innan han förstod att Trump skulle bli nästa president i en riktig stormakt? Idag finns det dokumenterat hur dessa personer agerat och jag hoppas att Somalia är milda mot honom när han söker asyl i världen? Så att vi slipper honom här?

 3. Det borde vara en extra migskatt för de som skrivit på juluppropet om minst 10% extra och vi icke naiva får lägre skatt

 4. ja det undveks också att visa bilder på han som var ansvarig
  på lille Alans död, nämligen hans far som var den som framförde
  båten, som hade fått uppehållstillstånd i Turkiet, men som hade
  lyssnat på dom generösa Asylreglerna från ett land i Norr som
  bistod med med nytt tandgarnityr för jordens alla invånare utan
  gamla Svenskar, som får bekosta dem själva.
  Man var också noga med att inte tala om att även en bror
  till Alan omkom på samma oansvariga resa?

  • Bilder på Löfven och Reinfeldt vore också på sin plats, i högsta grad medansvariga.

   Jag vill minnas att även modern drunknade. En vansinnesfärd, ingen av de drunknade hade flytväst.

   • Nej på jakt efter förmånerna i det goda landet
    har man inte tid att tänka på säkerhet!

Kommentera