Är svensk media objektiv?

Simon Wiesenthal Center publicerar årligen en 10 i topp-lista över årets mest antisemitiska händelser.

Sveriges utrikesminister, Margot Wallström (S), finns med på årets lista på en inte så smickrande 8:e plats. Hur många känner till det?

Låt oss vrida klockan tillbaks några år.

2014 fanns en annan svensk med på denna lista, nämligen Björn Söder (SD) som då hamnade på 6:e plats med sitt uttalande “De flesta judar som blivit svenska medborgare har lämnat sin judiska identitet och det är viktigt att se skillnad på medborgarskap och nationalitet”.

Listan kan ses här

Det här fick givetvis svensk media att gnugga händerna av förtjusning, för nu fick man ytterligare en chans att sätta åt ett av Sveriges tre största partier, precis som intentionerna är.

DN 6/1 2015

skarmklipp

Aftonbladet 7/1 2015

skarmklipp

Expressen 6/1 2015

skarmklipp

SvD 7/1 2015

skarmklipp

Några exempel där de stora medierna slog upp detta i stora rubriker. De hade sällskap av vänsterbloggare, vänstertwittrare, givetvis också av gängen på IRM och Expo som nog blev lite våta i byxorna av glädje. Googlar man på händelsen får man över 4 000 nedslag.

Igår kom då nyheten att socialdemokraten Margot Wallström finns med på samma lista som Björn Söder fanns 2014.

Listan där Margot Wallström (S) ståtar på en 8:e plats finns att tillgå här.

Här ser vi då en liten skillnad.

Chang Frick på Nyheter Idag roade sig igår med att leta igenom de stora medierna i jakt på rubriker om Margot Wallströms (S) mindre smickrande utnämnande. Hann fann inget. Jag har roat mig med samma uppgift nu på morgonen.

SvD, GP, Aftonbladet, Expressen, DN, Sydsvenskan…Ganska tvärdött, förutom i Expressen där denna artikel kan läsas nu på morgonen. Annars så tyst, så tyst och lika tomt på nyheten är det om man googlar. De  19 400 nedslag man finner, förutom Expressens artikel, är från “hatsajter” som Avpixlat, Fria Tider, Nyheter Idag, Ledarsidorna m.fl. Inte ens IRM:s och Expos webbsidor finns med  bland de som lyfter fram Margot Wallströms (S) antisemitism.

Frågan man givetvis ställer sig är om nyheten inte är lika intressant 2016 som 2014, eller om chefredaktörerna i svenska medier ljuger när de hävdar sin objektiva syn på publiceringar och sitt politiska ställningstagande för och emot?

14 thoughts on “Är svensk media objektiv?

 1. Varför är det ingen som reagerar på att det brinner överallt i sverige. Jag har hört av invandrare att det är islamister som fixar bränderna ny börjar jag bli orolig svenk

 2. Just lyssnat ring p1 där en förmodat sekulär muslim försökte tala klarspråk om “svensk media”.. hela tiden avbruten av islams terroristlakej tengby.
  Ja jo jag blir mer o mer säker på att svensk media och även politik går islam till mötes.
  Vi vet redan att journalister röstar miljöpartistiskt och i Miljöpartiet har finns väldigt många islamska terrorister… förutom naiva foliehattar.
  Det känns så otroligt uppenbart vart makten i Sverige ligger nu.

 3. De är inte objektiva!! Håller med föregående skribenter om detta och kan nämna ett program som jag såg på You Tube igår. Det var Malou Siverts, Alexander Bard och Schulman + en till som jag inte kommer ihåg namnet på. Programmet började med att Bard tyckte att man kan säga neger utan att vara rasist. Detta eftersom man kan säga bög om en bög utan att någon höjer ett ögonbryn ens. Bard var en enastående debattör och vidhöll sina åsikter om invandringen, som var dagens ämne, fastän Malou med kraft försökte få in honom på “den smala vägen”. Riktigt pinsamt men också ett exempel på den vinkling som SVT bedriver. Och hon är en av många! Margot Wallström borde “hängas” ut i offentligheten där hon fö trivs utmärkt för varför skulle hon (inte förankrat i partiet) annars uppmana världens länder att erkänna Palestina som stat?

 4. Svensk media objektiv ?? Årets skämt, nåt mer enögt och partiskt existerar knappt på denna jord.

 5. Bra artikel.
  Frågan man ställer media är, VARFÖR var det högintressant när en obetydlig mötesordförande som Björn Söder hamnade på listan, men helt ointressant när Sveriges utrikesminister, (Sverige är medlem av FNs säkerhetsråd) blir listad?

Kommentera