Teodorescu: Gemenskap och assimilering är svaret


INVANDRING. ”I framväxten av det nya samhället måste såväl majoriteten som minoriteten anpassa sig, men det är rimligt att den som kommer till ett nytt land också anpassar sig mer.”

Det skriver GP:s politiska redaktör Alice Teodorescu med anledning av dagens luciafirande. Hon minns hur hon som flicka, när hennes svenska fortfarande var mycket knagglig och hon kämpade med att passa in, blev vald till klassens lucia och hur lycklig det gjorde henne.

Teodorescu hänvisar till forskare som hon menar allt mer börjat ifrågasätta idén om det mångkulturella samhället. Studier visar att ”länder som bedrivit mer assimilerande och mindre multikulturell politik har lyckats bättre med integrationen”, hävdar Teodorescu och efterlyser mer gemenskap. ”Att i det läget fortsätta att bedriva en integrationspolitik som cementerar utanförskap, som nedmonterar traditioner i tron om att de exkluderar nya svenskar, är kontraproduktivt.”

-Pettersson säger att Teodorescu skriver självklarheter. Alla invandrare utom en grupp har under tidigare århundraden assimilerat sig och blivit svenskar.

Märkligt att det bara är ett parti av åtta som törs nämna ordet assimilering och det partiet vill de andra inte prata om.

Den grupp som inte velat eller lyckats har efter 500 år fortfarande problem. Läs om när greve Antonius kom till Sverige.

Problemen med invandringen började år 1975, året då Sveriges väg utför började.

Teodorescu hänvisar till reportage i Fokus: De kom, vi såg, vi segregerade


6 responses to “Teodorescu: Gemenskap och assimilering är svaret

 • Peter Skoglund

  Det är en fröjd att läsa Alices ledare i GP.

  Denna var klockren. Inget missljud där inte.

  Bara ljuva toner för ett sansat sinne.

  Hon har även fler och duktiga medarbetare, som då återkommande, skriver om det självklara i verkligheten, i sina utmärkta ledare.

  Gilla

 • Hans Nilsson

  Gemenskap och assimilering är kanske svaret men detta skulle varit norm för 40 år sen. Idag är det för sent.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Skulle Teodorescu skriva lika dant ”I framväxten av det nya samhället måste majoriteten som minoriteten anpassa sig” om det till hennes land kommit hundratusentals personer från Mellanöstern och Afrika.

  Skulle hon kräva av sitt folk att dom skulle anpassa sig?

  Gilla

 • ÅMÅL

  Många utlänningar vill/går inte assimileras.

  Se vad absurt:

  Gilla

 • Ståfräs

  i detta ämne; Läs Ledarsidorna, där redovisas att DO lyckts få skadestånd för att en muslimsk student till tandläkarutb, inte behöver tvätta sig enligt föreskrifterna, gode gud, Sverige är förlorat. Kommer själv aldrig ens försöka ta en muslim i hand än mindre ha ngn vårdkontakt alls. Grattis PK

  Gilla

 • jan

  FN:s Flyktingkonvention.
  _
  Article 34
  NATURALIZATION
  The Contracting States shall as far as possible facilitate the assimilation and naturalization of refugees. They shall in particular make every effort to expedite naturalization proceedings and to reduce as far as possible the charges and costs of such proceedings.
  _
  Artikel 34
  NATURALISERING
  Konventionsstaterna skall i möjligaste mån underlätta assimilering och
  naturalisering av flyktingar. De ska i synnerhet göra allt för att påskynda
  naturalisationsförfaranden och att i möjligaste mån minska
  avgifterna och kostnaderna för ett sådant förfarande.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: