Varför hatar vänstern

Ann Heberlein skriver en krönika i GP som berör en fråga många ställt. Varför är det vänstern som hatar?

”Vänstermänniskor är så övertygade om sin egen förträfflighet och godhet att de vägrar befatta sig med den ondskefulla högern”. Orden är Ann Heberleins och mitt tillägg är att ”den ondskefulla högern” är alla som står utanför den vänstersocialistiska sfären.

Heberlein belyser ett fenomen som genomsyrar hela den vänstersocialistiska sfären som till synes blir allt snävare.

Varför är det just vänstern som demonstrerar mot andra partier och mot valresultat med hjälp av visselpipor, gutturala läten, knallskott och stenar. Varför ser vi aldrig företrädare för högern göra detsamma?

Varför är det bara människor på vänsterkanten som säger upp bekantskapen med vänner som röstar fel eller råkar ha fel åsikt i känsliga ämnen? Varför hör vi inte människor på högerkanten göra detsamma?

Varför startar bara vänstern upprop mot företagare som sympatiserar med högern? Varför hör vi aldrig högern starta upprop mot företagare som sympatiserar med vänstern?

Exemplen där just vänstern agerar på ett besynnerligt sätt är många, långt fler än de som Ann Heberlein tar upp. Hennes krönika utgår från Dennis Pragers tio förklaringar till varför vänstern agerar på ett sätt vi aldrig ser högern göra. Dennis Prager är en amerikansk författare, radiovärd och konservativ med judisk/kristen bakgrund.

De tio förklaringarna lyder som följer, men ha i åtanke att de belyser situationen i USA efter Trumps valseger. Att förklaringarna kan översättas till svensk vardag kan vi nog alla skriva under:

  1. Universiteten stänger ute konservativa röster och tankar, vilket leder till att allt fler vänsterindivider stänger ute vänner och familjer som vädrar konservativa tankar. I Sverige är skolor styrda av rektorer och lärare med vänstersympatier, vars tankar överförs till eleverna.
  2. De flesta vänstermänniskor har vuxit upp med vänsteridéer under hela sitt liv.
  3. Vänstern bygger sin världsbild på känslor, inte verklighet, och dessa känslor klarar de inte att hantera.
  4. Ända sedan Karl Marx dagar har vänstern älskat idéer mer än människor.
  5. Individer på vänsterkanten anser att alla till höger är onda och stämplar dem gärna med epitet som ”rasister”, ”sexister”, ”homofober”, ”intoleranta” och andra välkända fraser.
  6. Anständigheten hos vänstern är sådan att de hellre ser en dotter eller son fuska på prov än att de stöder politiker till höger.
  7. ”Hedra din fader och moder” är ett uttryck vänstern med glädje överger om det visar sig att föräldrarna röstar fel, det vill säga på högern.
  8. Vänstern har alltid något de vill manifestera för, exempelvis klimatet. De avstår därför hellre jul och andra högtider än firar dem med familjen, då högtider ofta innebär olika ingrepp på natur och djur.
  9. Vänstern strävar mot totalitet. De tyr sig hellre till totalitära makter än familjeband.
  10. Det finns vänliga människor på både den högra och vänstra sidan i det politiska spektrumet, men andelen onda människor är större på den vänstra. Skulle ungdomar till höger neka deras föräldrar att träffa sina barnbarn p.g.a. att föräldrarna röstar vänster?

Känner ni gen er i Dennis Pragers beskrivning av vänstern kontra högern?

Kanske känner ni också igen er i Ann Heberleins beskrivning av vänstern? Hennes sista mening borde anammas av alla, inte minst den vänster som kastar knallskott och sten på politiska motståndare och försöker störa demokratiskt arrangerade möten med allt annat än demokratiska metoder.

GP

11 thoughts on “Varför hatar vänstern

  1. När det gäller att delta i motdemonstrationer av olika slag så är det väl mest ungdomar som deltar plus en del som hänger på mest för att bråka.

    Unga människor långt till vänster kan vara rätt jobbiga, men även de växer upp och blir mer realistiska med åren.

    • En del gör det, även om det tar tid. Andra fortsätter sina patetiska korståg ändå upp i vuxen åder.

    • Nej, de blir inte det och det är problemet. I Sverige gynnas de och får bra jobb så varför ändra på ett vinnande team.
      De är som yra höns nu för det sviktar för dem, snart hänger de ut varandra och bildar nya fraktioner. VPK;APK;KFML; KFML-R. Fyll gärna på! Var man höger stödde man USA och fick inte vara med och protestera mot Vietnamkriget-jämför nu…
      Näbbkängor och Palestinasjal. De som rökte på istf att dricka rödvin hade Afghanpäls och då stannade inte taxin. En del hade färgad overall och skor de köpt i Gla Stan på Grolls för de trodde att arbetare såg ut så. Vad är skillnaden idag? De revolterar inte mot föräldrarna för detta enl ovan är deras föräldrar inom stat och förvaltning idag. Glömde Maos lilla röda i handen, den patetiska mössan och overallen med för korta ben

  2. Jag tycker Heberlein har fel. Efter vad vänstern har gjort de senaste decennierna i sverige kan de endast kategoriseras som ondska.

      • Vet inte mycket om henne men antar att hon bara är ytterligare en etablissemangare? Som börjar tala om ”minska motsättningar” ”visa resepkt för oliktänkande” just precis nu när etablissemanget börjar förlora greppet. Egenintresset lyser igenom. Inte trovärdigt.

  3. Många i ”vänsterfolket” är för mycket teoretiker. Tyvärr.

    Vilket inte funkar eller går för sig, när man behöver ha hela verkligheten klar för sig i praktiken.

    Även verkligheten kommer ifatt detta ”vänsterfolk”. Fast det vill man inte erkänna , utan man fortsätter i sin ”teoretiska trots”.

    Expo måste spara runt 4 miljoner, som kommer att påverka hela organisationen, inte enbart tidningen Expo. Förutom tidningen sysslar Expo med föreläsningar och utbildningar.

    ”– Det kommer att bli personalminskningar. Vi håller nu på att förhandla, säger Daniel Pohl.”

    Stiftelsen Expo finansierar sin verksamhet via föreläsningar, prenumerationer och donationer. En av de största givare är Moggliden AB som förvaltar rättigheterna för Stieg Larssons Millenieserie. De ger ett årligt bidrag på 2 miljoner kronor.

    http://www.journalisten.se/nyheter/expo-maste-spara

  4. Detta speglar vänstern i Sverige idag. Vänstern brukar våld – inte högern. ”Självisk” är ett ord som passar bra på vänstern. Alla har rätt till sin åsikt – bara den överensstämmer med min, annars kan du gå och dö….. Detta är vänstern!

Kommentera